Endokrini poremećaji

Autor: John E. Morley, MB, BCh
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Morana Šangulin dr. med.

Endokrini sustav sastoji se od skupine žlijezda i organa koji reguliraju i kontroliraju različite tjelesne funkcije proizvodnjom i izlučivanjem hormona. Hormoni su kemijske tvari koje utječu na aktivnost drugog dijela tijela. U biti, hormoni služe kao glasnici, kontroliraju i koordiniraju aktivnosti u cijelom tijelu.

Endokrini poremećaji uključuju

  • Previše izlučivanja hormona (naziva se "hiper" funkcijom)

  • Premalo izlučivanja hormona (naziva se "hipo" funkcijom)

Poremećaji mogu biti rezultat poremećaja sama žlijezde ili hipotalamičko-hipofizne osovine (međuodnos hormonskih signala između hipotalamusa i hipofize) koja uzrokuje previše ili premalo stimulacije. Ovisno o tipu stanice iz kojih potječu, tumori mogu proizvesti višak hormona ili uništiti normalno žljezdano tkivo, smanjujući proizvodnju hormona. Ponekad imunološki sustav tijela napada endokrinu žlijezdu (autoimuni poremećaj), smanjujući proizvodnju hormona.

Primjeri endokrinih poremećaja uključuju

Liječnici obično mjere razinu hormona u krvi kako bi utvrdili kako funkcionira endokrina žlijezda. Ponekad razine u krvi same po sebi ne daju dovoljno informacija o funkciji endokrinih žlijezda, pa liječnici mjere razine hormona

  • U određeno doba dana ili više puta ili u različito doba dana (kao što je kortizol)

  • Nakon davanja stimulansa ili supresije (kao što je piće koje sadrži šećer, lijek ili hormon koji mogu pokrenuti ili blokirati otpuštanje hormona)

  • Nakon što je osoba poduzela nešto (poput posta)

Endokrini poremećaji često se liječe zamjenom hormona koji je manjkav ili smanjenjem hormona koji je pretjeran. Međutim, ponekad se liječi uzrok poremećaja. Na primjer, tumor koji uključuje endokrinu žlijezdu može se ukloniti.

(Vidi također Endokrine žlijezde.)