Tinea vlasišta (Tinea capitis)

Autor: Denise M. Aaron, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Tinea vlasišta je dermatofitna (gljivična) infekcija vlasišta.

  • Simptomi tinee capitis uključuju pojavu suhe, ljuskave mrlje u vlasištu, područja gubitka kose ili njihovu kombinaciju.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju pregleda vlasišta i uzoraka iz vlasišta.

  • Liječenje uključuje primjenu antifungalnih lijekova koji se uzimaju na usta (za sve ljude), dok se u djece primjenjuju antifungalne kreme.

(Vidi također Pregled gljivičnih infekcija kože.)

Tinea capitis je vrsta dermatofitoze. U Sjedinjenim Američkim Državama, tinea capitis je prvenstveno uzrokovana gljivicom Trichophyton.

Tinea capitis je vrlo zarazna i česta među djecom.

Simptomi

Tinea capitis može uzrokovati suhi, ljuskavi osip koji je katkad praćen svrbežom, žarišni gubitak kose (alopecija), ili oboje. Jedna vrsta gljivica uzrokuje "crni točkasti" lišaj u kojem se osovina vlasi lomi na površini vlasišta. Druga vrsta gljivica uzrokuje "sivi mrljasti" lišaj u kojem osovina vlasi puca iznad površine vlasišta te ostavlja za sobom kratke dlačice. Tinea capitis ponekad može uzrokovati ljuskanje koje podsjeća na perut.

Kerion

U dermatofitnoj infekciji povremeno nastaje kerion - veliki, bolni, upaljeni, otečeni plak u vlasištu iz kojeg ponekad curi gnoj. Kerion može biti ljuskav te imati na površini mjehure zbog čega nalikuje apscesu (gnojni džep). Kerion je uzrokovan reakcijom imunološkog sustava na gljivice, a može dovesti do gubitka kose i stvaranja ožiljaka.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled kože

  • Pregled otkinutih vlasi ili ljuski s vlasišta

  • Ponekad pregled Woodovom svjetiljkom i kultura

Tinea capitis dijagnosticira se na temelju njezina izgleda i pregleda uzorka otkinute vlasi i ljusaka iz vlasišta. Liječnici pregledavaju uzorke pod mikroskopom.

Ponekad se vrstom ultraljubičastog svjetla (Woodova svjetiljka) obasjava vlasište kako bi se razlikovale različite vrste gljiva.

Liječnici također mogu raditi kulturu (proces uzgoja organizma u laboratoriju u svrhu identifikacije) uzoraka ili materijala uzetog iz keriona.

Liječenje

  • U djece i odraslih, antifungalni lijekovi koji se uzimaju na usta

  • U djece, antifungalna krema i selenij sulfidni šampon

  • U odraslih, katkada selenij sulfidni šampon

  • Ponekad prednizon

U djece liječenje tinee capitis uključuje primjenu antifungalnog lijeka, terbinafina, koji se uzima na usta tijekom 4 tjedna. Grizeofulvin je alternativni lijek za djecu.

Antifungalna krema se može nanijeti na vlasište kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije, posebno među djecom, sve dok se tinea capitis ne izliječi. Selenij sulfidni šampon, koji se daje na recept, bi se također trebao primjenjivati tijekom najmanje dva tjedna. Djeca mogu pohađati školu tijekom liječenja. (Vidi i tablicu Neki od antifungalnih lijekova koji se primjenjuju na kožu (topikalni lijekovi).)

U odraslih se tinea capitis liječi antifungalnim lijekom terbinafinom ili itrakonazolom koji se uzimaju na usta. Duljina liječenja ovisi o vrsti lijeka koji se koristi. Selenij sulfidni šampon se također katkada primjenjuje u odraslih.

U području težih upala ili u slučaju pojave keriona, liječnici mogu propisati kratkotrajno kortikosteroide (primjerice prednizona koji se uzima na usta) kako bi se ublažili simptomi i potencijalno smanjio rizik od nastanka ožiljaka.