Rozacea

Autor: Jonette E. Keri, MD, PhD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Rozacea je trajni poremećaj kože koji uzrokuje crvenilo, sitne prištiće i vidljive krvne žile, obično na središnjem dijelu lica.

 • Uzrok je nepoznat.

 • Tipični simptomi uključuju crvenilo, male vidljive krvne žile, a ponekad i male bubuljice koje se pojavljuju na obrazima i nosu.

 • Dijagnoza se temelji na tipičnom izgledu osipa i dobi osobe kada se prvi put pojave simptomi.

 • Pogoršanje rozacee može se spriječiti izbjegavanjem određenih namirnica, alkohola, toplih napitaka i izloženosti suncu, ekstremnim temperaturama, vjetru i nekoj kozmetici.

 • Liječenje uključuje antibiotike koji se primjenjuju na kožu ili na usta.

Rozacea obično pogađa osobe u dobi od 30 do 50 godina. Poremećaj je najčešći među osobama irskog i sjevernoeuropskog podrijetla koji imaju svijetlu put, ali pojavljuje se i vjerojatno je nedovoljno prepoznat u pacijenata tamnije puti. Iako je liječnicima obično lako dijagnosticirati, rozacea ponekad izgleda kao akne i neke druge kožne bolesti. Često se naziva i odraslim aknama.

Uzrok rozacee nije poznat, ali neki ljudi mogu biti skloniji razvoju ovog poremećaja.

Začinjena hrana, alkohol ili vrući napitci mogu izazvati pogoršanje simptoma. Ostali okidači mogu biti sunčeva svjetlost, krema za sunčanje, emocionalni stres, hladno ili vruće vrijeme, izlaganje vjetru, vježbanje, upotreba neke kozmetike i tople kupke.

Neki lijekovi, kao što su amiodaron, kortikosteroidi koji se primjenjuju na kožu ili udišu kroz nos te visoke doze vitamina B6 i B12 mogu pogoršati rozaceu.

Simptomi

Rozacea zahvaća lice i vlasište. Ima četiri faze:

 • Faza prije pojave rozacee (faza 1): Koža u području obraza i nosa se zacrveni u duljem trajanju nego obično, moguć je osjećaj bockanja.

 • Vaskularna faza (faza 2): Koža je crvena i natečena, s malim krvnim žilama vidljivim odmah ispod površine (tzv. telangiektazije).

 • Upalna faza (faza 3): Često se razvijaju male izbočine na koži, ponekad ispunjene gnojnim sadržajem (zvanim pustule).

 • Kasna faza (faza 4): Kod nekih ljudi, koža oko nosa postaje zadebljana, crvenkasta i gomoljasta (naziva se rhinophyma).

Primjeri rozacee

Rosacea koja zahvaća oči (zvana okularna rozacea) se često nalazi zajedno sa rozaceom koja zahvaća lice. Simptomi okularne rozacee mogu biti upala kapaka, konjunktive, šarenice, bjeloočnice, rožnice ili kombinaciju svih tih simptoma koja uzrokuje svrbež, osjećaj kao da je nešto u oku (osjećaj stranog tijela), crvenilo i oticanje oka.

Dijagnoza

 • Pregled liječnika

Liječnici temelje dijagnozu rozacee na tipičnom izgledu promjena na koži. Dob u kojoj se prvi put pojavljuju simptomi i nedostatak otvorenih i zatvorenih komedona razlikuju rozaceu od akne.

Liječenje

 • Izbjegavanje okidača

 • Za upalnu fazu rozacee se preporučuje peroralna terapija antibioticima, lokalna terapija antibioticima, azelaičnom kiselinom ili ivermektinom

 • Za simptome crvenila (tzv. flushing) se preporučuje brimonidin u obliku gela ili oksimetazolin u obliku kreme

 • Za telangiektazije se preporučuje terapija laserom i elektrokauterizacijom

 • Za rinofimu se preporučuje dermabrazija ili kirurško uklanjanje viška tkiva

Prva linija liječenja rozacee je izbjegavanje okidača. Liječenje je usmjereno na držanje simptoma pod kontrolom jer nema lijeka za rozaceu.

Antibiotici koji se primjenjuju na kožu, kao što su metronidazol, klindamicin i eritromicin, kao i krema azelaičnom kiselinom i benzoil peroksid mogu biti učinkoviti za upalni oblik rozacee. Ivermektin u obliku kreme također može biti učinkovit oblik liječenja. Kortikosteroidi koji se primjenjuju na kožu pogoršavaju rozaceu.

Određeni antibiotici uzimani na usta daju se pacijentima koji imaju težu kliničku sliku ili okularnu rozaceu. Obično se koriste doksiciklin, tetraciklin, minociklin, azitromicin ili eritromicin. Izotretinoin može biti učinkovit kada se uzima na usta, ali se zbog mogućih ozbiljnih nuspojava ne koristi se osim ako su druge metode liječenja neučinkovite.

Trajno crvenilo može se liječiti brimonidinom u obliku gela ili oksimetazolinom u obliku kreme.

Liječenje telangiektazije uključuje laserski tretman i elektrokauterizaciju (električnom strujom).

Teška rinofima se vjerojatno neće potpuno poboljšati s lijekovima. Stoga se pacijentima s ovim oblikom rozacce preporučuje dermoabrazija, postupak u kojem se površina kože tretira s abrazivnim metalnim instrumentom kako bi se uklonio gornji sloj, kirurško liječenje ili laserski tretman za uklanjanje viška tkiva.