Rak tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Budući da rak može biti opasan po život i s obzirom da odgode liječenja mogu smanjiti vjerojatnost uspješnog liječenja, rak se obično tretira na isti način, bez obzira je li žena trudna ili ne. Neki od uobičajenih tretmana (operacija, kemoterapeutici i terapija zračenjem) mogu naškoditi fetusu. Stoga, neke žene mogu razmotriti pobačaj. Međutim, liječenje ponekad može biti vremenski određeno tako da se smanji rizik za fetus.

Kod nekih karcinoma (kao što je karcinom rektuma i ginekološki karicnomi), liječenje se može prilagoditi tijekom trudnoće.

Rektalni karcinom

Rektalni karicnom može zahtijevati uklanjanje maternice (histerektomiju) kako bi bili sigurni da je čitak rak uklonjen. U takvim slučajevima carski rez se može obaviti već s 28 tjedana trudnoće, kako bi se mogla napraviti histerektomija i započeti agresivno liječenje raka.

Rak grlića maternice

Izgleda da trudnoća ne pogoršava rak grlića maternice.

Ako trudnice imaju abnormalan Papanicolaou (Pap) test, liječnici pregledavaju cerviks binokularnom povećalom (kolposkopija). Kolposkopija ne šteti fetusu niti utječe na trudnoću. Liječnici obično konzultiraju stručnjaka kada rade kolposkopiju kako bi im pomogli odrediti treba li uzeti uzorak abnormalnog tkiva kako bi se pregledalo pod mikroskopom (biopsija). Biopsija grlića maternice se ne radi rutinski kod trudnica jer su mogući rizici krvarenje i prijevremeni porod.

Ako je rak grlića maternice u vrlo ranoj fazi, liječenje se obično odgađa do nakon poroda.

Ako se rani rak grlića maternice otkrije u ranoj fazi trudnoće, on se ako je potrebno liječi odmah.

Ako se dijagnosticira kasno u trudnoći, liječnici objašnjavaju rizik od odgađanja liječenja, tako da žene mogu odlučiti hoće li odgoditi liječenje sve dok fetus ne bude dovoljno zreo za porođaj. Ako je rak uznapredovao, žena se porađa carskim rezom nakon čega se radi histerektomija.

Ostali ginekološki rakovi

Rak jajnika teško je otkriti tijekom trudnoće. Može zahtijevati hitno liječenje (uklanjanje oba jajnika).

Rak maternice (rak endometrija) ili rak jajovoda rijetko se javlja tijekom trudnoće.

Rak dojke

Rak dojke tijekom trudnoće je teško otkriti jer se dojke povećavaju. Ako se otkrije neka kvržica, liječnici ju evaluiraju.

Najčešće, rak dojke treba liječiti odmah.

Leukemija i Hodgkinov limfom

Leukemija i Hodgkinov limfom su rijetki tijekom trudnoće. Lijekovi protiv raka koji se obično koriste za liječenje ovih vrsta raka povećavaju rizik od pobačaja i urođenih mana.

Budući da leukemije mogu brzo postati smrtonosne, žene se liječe što je prije moguće, bez čekanja da fetus sazrije.

Ako je Hodgkinov limfom prisutan samo u područjima iznad dijafragme (mišić koji odvaja prsni koš od trbuha), može se koristiti terapija zračenjem, a trbuh se zaštiti kako ni se fetus zaštitio od zračenja. Ako je limfom prisutan u područjima ispod dijafragme, liječnici mogu preporučiti pobačaj.