Strukture muškog reproduktivnog sustava

Autor: Irvin H. Hirsch, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Muški reproduktivni sustav uključuje penis, skrotum, testise, epididimis, sjemenovod, prostatu i sjemene mjehuriće.

  • Penis i uretra su dio urinarnog i reproduktivnog sustava.

  • Mošnja, testis (testisi), epididimis, sjemenovod, sjemeni mjehurići i prostata obuhvaćaju ostatak reproduktivnog sustava.

Penis se sastoji od korijena (koji je pričvršćen za donje trbušne strukture i zdjelične kosti), tijela penisa i glavića penisa (konusnog oblika). Otvor uretre (kanal kroz koji prolaze sperma i urin) nalazi se na vrhu glavića penisa. Baza glavića penisa naziva se korona. Kod neobrezanih muškaraca, prepucij se proteže od korone kako bi pokrio glavić penisa.

Penis uključuje tri cilindrična prostora erektilnog tkiva (sinusi ispunjeni krvlju). Dva veća, kavernozna tijela, leže jedan uz drugoga. Treći sinus, spužvasto tijelo, okružuje veći dio uretre. Kada se ovi prostori ispune krvlju, penis se poveća i postaje krut (uspravan).

Mošnja je vrećica debele kože koja okružuje i štiti testise. Također djeluje kao sustav kontrole temperature testisa, jer za normalan razvoj sperme temperatura testisa mora biti nešto niža od tjelesne temperature. Mišići kremasteri koji se nalaze u zidu skrotuma opuštaju se kako bi se testisi mogli udaljiti od tijela kako bi se ohladili ili se kontrahiraju kako bi se testisi približili tijelu radi topline ili zaštite.

Testisi su ovalna tijela prosječne duljine 4 do 7 cm i volumena 20 do 25 ml. Obično je lijevi testis položen nešto niže od desnog testisa. Imaju dvije primarne funkcije:

  • Proizvodnja sperme (koja nosi muške gene)

  • Proizvodnja testosterona (primarni muški spolni hormon)

Epididimis se sastoji od jedne namotane mikroskopske cijevi duljine skoro 6 metara. On skuplja spermu iz testisa i osigurava okolinu za sazrijevanje spermija te im omogućava kretanje kroz ženski reproduktivni sustav i oplodnju jajašca. Svaki epididimis priliježe na jedan testis.

Sjemenovod je čvrsta cijev (veličine špageta) kojom sperma putuje iz epididimisa. Jedan takav kanal putuje od svakog epididimisa do stražnje strane prostate i spaja se s jednim od dva sjemena mjehurića. U skrotumu, druge strukture, kao što su mišićna vlakna, krvne žile i živci, također putuju zajedno sa svakim sjemenovodom i zajedno tvore isprepletenu strukturu, sjemeni snop.

Uretra kod muškaraca ima dvije funkcije. To je cijev kao dio urinarnog trakta koja odvodi urin iz mjehura i dio je reproduktivnog sustava kroz koji ejakulira sjemena tekućina.

Prostata leži ispod mjehura i okružuje uretru. Kod mlađih muškaraca veličine je oraha, i povećava se s dobi. Kada se previše poveća, može blokirati protok urina kroz uretru i uzrokovati smetnje mokrenja (urinarne simptomie.

Sjemeni mjehurići, koji se nalaze iznad prostate, pridružuju se sjemenovodima te tako formiraju ejakulatorne kanale, koji prolaze kroz prostatu. Prostata i sjemeni mjehurići proizvode tekućinu koja hrani spermu. Ta tekućina čini veći dio volumena sperme, tekućine u kojoj je sperma izbačena tijekom ejakulacije. Druga tekućina koja čini vrlo malu količinu sperme dolazi iz sjemenovoda i Cowperovih žlijezda iz uretre.