Ukočenost zgloba

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Ukočenost / krutost zgloba je osjećaj da su pokreti zgloba ograničeni ili teški.

Osjećaj nije uzrokovan slabošću ili nevoljkošću pomicanja zgloba uslijed boli. Neki ljudi s ukočenim zglobovima mogu pomicati zglob u potpunosti, ali taj pokret može iziskivati snagu. Ukočenost zglobova koje je uzrokovana upalom obično se javlja ili pogoršava odmah nakon buđenja, nakon dugotrajnog odmora ili neaktivnosti. Krutost /zakočenost je česta pojava kod artritisom. Jutarnja zakočenost česta je pojava kod reumatoidnog artritisa i drugih upalnih bolesti zglobova, a stanje se polako poboljšava tjelesnom aktivnišću nakon jednog sata ili više. Ukočenost koja se pogoršava tijekom dana obično nije uzrokovana upalom.

Liječnici ponekad mogu dijagnosticirati uzrok ukočenosti zglobova temeljem prisutnosti drugih simptoma te fizikalnog pregleda. Različiti tipovi artritisa zahvaćaju različite zglobove. Duljina trajanja zakočenosti također je jedan od važnih podataka. Primjerica, ako krutost traje manje od 15 minuta, vjerojatno se ne radi o upalnoj bolesti zgloba. Fizikalni pregled je važan kako bi se isključio problem zgloba koji je povezan s boli prilikom pokreta ili uslijed slabosti mišića. Jednako je važan pregled mišića i zglobova kako bi bili sigurni da problem nije ukočenost mišića koja se javlja kod Parkinsonove bolesti ili spastičnost mišića koja se javlja kao posljednica moždanog udara i poremećaja kralježnične moždine. Budući da je upalna bolest zglobova čest uzrok ukočenosti zglobova, s ciljem dijagnostičke obrade mogu biti potrebne krvne pretrage (kao što je razina reuma faktora), radiološke pretrage ili ultrazvučna dijagnostika.

Ukočenost se smanjuje liječenjem poremećaja koji ju uzrokuje. Istezanje, fizikalna terapija, tuširanje toplom vodom nakon buđenja može ublažiti osjećaj ukočenosti i poboljšati sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.