Astrocitomi

Autor: Renee Gresh
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Astrocitomi su tumori koji se razvijaju iz stanica u obliku zvijezde (astrocita) koje pomažu živčanim stanicama u mozgu (ili kralješničnoj moždini). Ovi tumori mogu biti zloćudni.

  • Uzrok astrocitoma nije poznat.

  • Djeca mogu imati poteškoće s hodanjem, slabost, poremećaje vida, povraćanje i glavobolju.

  • Dijagnoza obično uključuje radiološke pretrage i biopsiju.

  • Mogućnosti liječenja uključuju operaciju, kemoterapiju i zračenje.

Astrocitomi su najčešći tumori mozga u djece, čine oko 40% svih tumora mozga u djece. Najčešće se dijagnosticiraju u dobi između 5 i 9 godina.

Simptomi

Tumor raste, povećavajući tlak unutar lubanje, što uzrokuje glavobolje (često neposredno nakon buđenja), povraćanje i slabost. Djeca mogu izgubiti koordinaciju i teško hodati. Može nastati poremećaj ili gubitak vida, a oči se mogu izbočiti ili nehotice trzati u jednom smjeru (nistagmus).

Astrocitomi u leđnoj moždini mogu uzrokovati bolove u leđima, poteškoće u hodanju i slabost mišića.

Dijagnoza

  • Magnetska rezonancija

  • Biopsija

Kod postavljanja dijagnoze najčešće se koristi magnetska rezonancija (MR) s kontrastom. Ukoliko MR nije dostupna, koristi se kompjuterizirana tomografija (CT).

Zatim liječnici moraju uzeti uzorak tkiva iz tumora (biopsija) i pregledati ga pod mikroskopom, budući da se liječenje temelji na mikroskopskom izgledu tumorskih stanica (klasifikacija tumora). Astrocitomi se klasificiraju prema malignosti u one koji su niskog stupnja (npr. juvenilni pilocitični astrocitom) ili visokog stupnja malignosti (npr. glioblastom). Tumori stupnja 1 i 2 su niskog, a tumori stupnja 3 i 4 su visokog stupnja malignosti.

Liječenje

  • Kirurško liječenje (ukoliko je moguće)

  • Radioterapija ili kemoterapija

(Vidi također Načela liječenja malignih bolesti.)

Većina astrocitoma nižeg stupnja se uklanja kirurški. Ukoliko se astrocitom uspije ukloniti u potpunosti, dijete možda neće trebati dodatnu terapiju.

Ponekad tumori rastu u području kojem je kirurški teško ili nemoguće pristupiti bez oštećenja/uništenja bitnih struktura mozga. U takvim slučajevima se koristi terapija zračenjem (radioterapija). Terapija zračenjem se koristi u djece starije od 10 godina koja imaju tumor koji se ne može kirurški ukloniti, a koji će vjerojatno narušiti intelektualne funkcije ili ako tumor napreduje ili se vraća nakon operacije. U djece mlađe od 10 godina, umjesto radioterapije se obično provodi kemoterapija obzirom da radioterapija može ometati rast i razvoj mozga. Većina astrocitoma nižeg stupnja je izlječiva.

Astrocitomi visokog stupnja liječe se kombinacijom kirurškog liječenja (ukoliko je moguće), terapije zračenjem i kemoterapije (vidi Kombinirano liječenje tumora). Izgledi su lošiji za djecu s visokim stupnjem tumora, u kojima je ukupno preživljavanje samo 20 do 30% 3 godine nakon liječenja.