Upala mjehura

Autor: Talha H. Imam, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Sara Hoteit, dr. med.

Cistitis je infekcija mjehura.

 • Obično su bakterije uzrok cistitisa.

 • Učestalo mokrenje, bol ili žarenje tijekom mokrenja najčešći su simptomi.

 • Liječnici često mogu postaviti dijagnozu na temelju simptoma, ali obično se radi analiza mokraće.

 • Lijekovi su potrebni za liječenje infekcije i simptoma.

(Vidi također Pregled infekcija mokraćnog sustava.)

Uzroci

Uzroci infekcije mjehura kod žena

Cistitis je čest kod žena, osobito tijekom reproduktivnih godina. Neke žene imaju ponavljajuće epizode cistitisa. Postoje brojni razlozi zbog kojih su žene podložnije, uključujući kraću mokraćnu cijev i njenu blizinu s rodnicom (vaginom) i anusom, gdje se obično nalaze bakterije. Seksualni odnos također može pridonijeti, jer gibanje može uzrokovati lakši prolaza bakterija u mokraćnu cijev, iz koje se zatim penju do mjehura. Trudnice su podložnije razvoju cistitisa jer sama trudnoća može ometati pražnjenje mjehura.

Upotreba dijafragme povećava rizik od razvoja cistitisa, vjerojatno zato što se spermicid kojeg koristi dijafragmna suzbija prirodne vaginalne bakterije i omogućuje patološkim bakterijama koje uzrokuju cistitis širenje unutar rodnice. Spolni odnos sa muškarcem koji koristi kondom obložen spermicidom također povećava rizik.

Pad u koncentraciji stvorenog estrogen koji nastaje za vrijeme menopauze dovodi do stanjenja vaginalne i vulvarne sluznice koja oblaže mokraćnu cijev (atrofijski vaginitis i atrofijski uretritis) te čini ženu podložnijom ponavljajućim epizodama cistitisa. Osim toga, spuštena maternica ili mjehur mogu uzrokovati nedostatno pražnjenje mjehura što također dovodi do razvoja cistitisa. Prolaps maternice ili mjehura češći su kod žena koje su imale višebrojne porode.

Rijetko, cistitis se ponavlja zbog prisutnosti abnormalne veze između mjehura i vagine (vezikovaginalna fistula).

Uzroci infekcije mjehura kod muškaraca

Cistitis je rjeđi među muškarcima. Kod muškaraca je čest uzrok bakterijska infekcija prostate koja uzrokuje ponavljajuće epizode cistitisa i uretritisa. Premda antibiotici brzo uklanjaju bakterije iz mokraće u mokraćnom mjehuru, većina tih lijekova ne prodiru dovoljno dobro u prostatu radi brzog suzbijanja infekcije. Obično se antibiotici moraju uzimati tjednima. Bitno je napomenuti ako se terapija lijekovima prerano zaustavi, bakterije koje zaostaju u prostati dovode do razvoja reinfekcija u mjehuru.

Uzroci infekcije mjehura u oba spola

Kod opstrukcije prolaska urina zbog kamenaca u mjehuru ili mokraćnoj cijevi, uvećanja prostate (u muškaraca) ili zbog suženja (strikture) mokraćne cijevi, bakterije koje ulaze u mokraćni sustav se teže izlučuju mokraćom. Bakterije koje zaostaju u mokraćnom mjehuru nakon mokrenja nastavljaju se brzo razmnožavati. Osobe s dugotrajnom ili ponovljenom opstrukcijom protoka mokraće mogu razviti izbočenje mjehura (divertikul). U takvom izbočenju (džepu) zadržava se dio mokraće nakon mokrenja, što dodatno povećava rizik od infekcije.

Cistitis također može biti uzrokovan kateterom ili bilo kojim instrumentom koji se umeće u mokraćni sustav te na taj način uvodi bakterije u mjehur.

Ponekad može nastati upala mokraćnog mjehura bez jasnog prisutnog sijela infekcije intersticijalni cistitis.

Simptomi

Cistitis obično uzrokuje čestu, žurnu potrebu za mokrenjem i žarenje i bolnost tijekom mokrenja. Ovi se simptomi obično razvijaju tijekom nekoliko sati ili dana. Žurna potreba za mokrenjem može uzrokovati nekontrolirano istjecanje male količine urina (hitna inkontinencija), osobito u starijih osoba. Vručica je rijetko prisutna. Bol se obično javlja iznad stidne kosti i često u donjem dijelu leđa. Učestalo mokrenje tijekom noći (nikturija) je još jedan od simptoma. Mokraća može biti zamućena u teškim oblicima infekcije. Neuobičajeno, kada infekcija nastane zbog prisutnosti abnormalnog spoja između mjehura i crijeva ili vagine (fistula), u mokraći mogu biti prisutni mjehirići zraka (pneumaturija).

Ponekad cistitis ne uzrokuje nikakve simptome, osobito kod starijih ljudi, i otkriva se slučajno, prilikom analize mokraće zbog drugih razloga. Kod starijih ljudi, cistitis također ne mora nužno uzrokovati tegobe s mokrenjem i može uzrokovati simptome kao što su vručica i zbunjenost. Osoba čiji mokraćni mjehur ne radi zbog oštećenja živaca (neurogeni mjehurili osoba sa kateterom može razviti cistitis bez simptoma sve dok ne nastane infekcija bubrega ili temperatura.

Dijagnoza

 • Analiza mokraće

 • Urinokultura

Liječnici obično mogu dijagnosticirati cistitis na temelju tipičnih simptoma. Mokraća srednjeg mlaza se sakuplja zbog toga da urin ne bude kontaminiran bakterijama iz vagine ili sa vrha penisa. Ponekad se koristi papirnata trakica za testiranje koja se umače u mokraću za dva brza i jednostavna testa za ispitivanje tvari koje se obično ne nalaze u urinu. Ispitna traka može otkriti nitrite koje bakterije oslobađaju. Testna traka također može otkriti leukocitnu esterazu (enzim koji se nalazi u određenim bijelim krvnim stanicama), što može ukazivati na to da tijelo pokušava očistiti urin od bakterija. Kod odraslih žena te pretrage mogu biti dovoljne za postavljanje dijagnoze.

Osim toga, uzorak urina može se pregledati pod mikroskopom kako bi se prikazao broj crvenih i bijelih krvnih stanica te otkrila prisutnost bakterija. Ponekad se rade urinokulture, u kojima se bakterije iz uzorka urina uzgajaju u laboratoriju, kako bi se identificirali brojevi i tipovi bakterija. Ako osoba ima infekciju, najčešće je prisutan jedan tip bakterija u velikom broju.

Kod muškaraca je uzorak mokraće uzet prilikom srednjeg mlaza obično dovoljan za urinokulturu. Kod žena je vjerojatnije da će uzorak biti kontaminiran bakterijama iz vagine ili vulve. Kada urin sadrži samo mali broj bakterija ili nekoliko različitih vrsta bakterija istovremeno, to znači da je urin vjerojatno bio kontaminiran tijekom procesa prikupljanja. Kako bi se osiguralo da urin ne bude kontaminiran, liječnici ponekad moraju dobiti uzorak izravno iz mjehura s kateterom.

Pronalaženje uzroka cistitisa

Važno je da liječnici pronađu uzrok cistitisa u nekoliko različitih skupina. Uzrok treba pronaći kod

 • Djece

 • Muškaraca bilo koje dobi

 • Osoba sa visokom temperaturom koja traje dulje od 3 dana ili znakovima oštećenja bubrega

 • Nekih žena s čestim ponavljajućim infekcijama (3 ili više puta godišnje), osobito kada su popraćene simptomima opstrukcije mokraćnog sustava (uključujući simptome bubrežnih kamenaca)

Kod ovih grupa ljudi postoji veća vjerojatnost pronalaženja uzroka koji zahtijeva liječenje, osim jednostavnog davanja lijekova za liječenje infekcije (na primjer, veliki bubrežni kamenac).

Liječnici obično mogu napraviti slikovne pretrage

 • Ultrazvuk

 • Kompjuterska tomografija (CT)

Ponekad, umjesto ultrazvuka ili CT-a liječnici rade intravenski urogram (IVU), radiološka pretraga sa radiokontrastnim sredstvom koji se daje u venu, a izlučuje se mokraćom putem bubrega. (Vidi također Slikovne pretrage za mokraćni sustav.) Radiološke snimke (RTG) omogućuju prikaz bubrega, mokraćovoda, i mjehura.

Cistoureterografija, uključuje ubrizgavanje kontrastnog sredstva u mjehur, a zatim snimanje prolaska mokraće te je dobar način da liječnici dijagnosticiraju povratak (refluks) mokraće iz mokraćnog mjehura, uretre, osobito kod djece, i mogu pronaći bilo kakvo suženje (strikturu) uretre.

Retrogradna uretrografija, gdje se radiloško kontrastno sredstvo ubrizgava izravno u mokraćnu cijev, korisno je za otkrivanje strikture, divertikula ili abnormalne veze (fistula) uretre kod muškaraca i žena.

Pogled izravno u mjehur s fleksibilnom cijevi za gledanje (cistoskopija) može pomoći u dijagnosticiranju problema kada se cistitis ne reagira na primjenjenu terapiju. Liječnici također pokušavaju pronaći uzrok kod muškaraca sa cistitisom. Prostatitis, najčešći uzrok, obično se može dijagnosticirati pregledom prostate i analizom urina.

Prevencija

Ženema koje razvijaju česte infekcije mokraćnog mjehura nakon spolnog odnosa savjetuje se da odmah nakon odnosa uzmu dozu antibiotika. Treba izbjegavati upotrebu spermicida i dijafragme, a žene bi trebale mokriti odmah nakon spolnog odnosa.

Osobe sa čestim infekcijama mokraćnog mjehura mogu kronično uzimati male doze antibiotika. Žene koje redovito uzimaju antibiotike radi spriječavanja infekcije mokraćnog mjehura trebale bi možda porazgovarati s svojim liječnikom o mogućnostima kontracepcije. Žene u postmenopauzi s čestim infekcijama mjehura i atrofičnim vaginitisom ili atrofičnim uretritisom mogu imati koristi od estrogen krema koje se primjenjuju na vulvu ili estrogen supozitorija koji se umeću u vaginu.

Konzumacija puno tekućine može spriječiti nastanak cistitisa. Izmokravanjem se ispiru mnoge bakterije prisutne u mjehuru. Prirodni mehanizmi obrane našeg tijela eliminiraju ostatak bakterija. Smatra se da brisanje od naprijed prema natrag i izbjegavanje uporabe čvrstog, neporoznog donjeg rublja pomaže ženama da spriječe infekcije mjehura.

Jesi li znao...
 • Nije potpuno jasno je li brisanje od naprijed prema natrag ili izbjegavanje uporabe čvrstog, neporoznog donjeg rublja pomaže ženama da spriječe infekcije mjehura.

 • Nema dokaza da sok od brusnica pomaže u sprečavanju infekcija.

Liječenje

 • Antibiotici

 • Analgetici po potrebi

 • Ponekad operativno liječenje

Cistitis se obično liječi antibioticima. Prije propisivanja antibiotika, liječnik određuje ima li osoba neko od stanja koje bi učinilo cistitis težim, kao što je dijabetes ili oslabljeni imunološki sustav (što smanjuje sposobnost osobe da se bori protiv infekcije), ili ga je teže eliminirati, kao kod određenih strukturalnih abnormalnosti, Takva stanja mogu zahtijevati snažnije antibiotike koji se uzimaju kroz duže vrijeme, osobito zato što se infekcija često ponovno javi čim osoba prestane uzimati antibiotike. Osobe s takvim bolestima također mogu imati infekcije uzrokovane gljivama ili neobičnim bakterijama što zahtjeva druge vrste antibiotika, a ne one najčešće korištene.

Kod žena, uzimanje antibiotika kroz 3 dana obično je učinkovito ako infekcija nije dovela do bilo kakvih komplikacija, iako neki liječnici preferiraju davanje jedne doze. Kod tvrdokornih infekcija, antibiotik se obično uzima 7 do 10 dana. Kod muškaraca cistitis obično nastaje zbog prostatitisa te je najčešće potrebno liječenje antibioticima kroz nekoliko tjedana.

Različiti lijekovi mogu ublažiti simptome, osobito učestalo i bolno mokrenje. Fenazopiridin može smanjiti bol smanjenje upale tkiva i može se uzimati kroz nekoliko dana, dok antibiotici ne prodjeluju.

Operacija može biti potrebna za rješavanje bilo kakve fizičke opstrukcije protoka mokraće ili za ispravljanje strukturnih abnormalnosti, kao što je spuštena maternica ili spušteni mjehur. Do početka operatcije, pomaže se kontrolirati infekciju dreniranjem mokraće iz područja iznad opstrukcije kateterom. Obično se antibiotik daje prije operacije kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije u krvotok.

Sprečavanje infekcija mjehura u žena

Kod žena koje tijekom godine imaju tri ili više infekcija mjehura, ove mjere mogu pomoći:

 • Povećanje unosa tekućine

 • Često odlazak na mokrenje

 • Mokrenje odmah nakon spolnog odnosa

 • Izbjegavanje upotrebe spermicida (koristi se s dijafragmom i / ili kondomom kao kontraceptiv)

 • Kronično uzimanje nižih doza antibiotika

 • Primjena estrogenske kreme na vulvu ili ubacivanje estrogenskih čepića u vaginu (postkoitalna profilaksa za žene u postmenopauzi koje imaju atrofični vaginitis ili atrofični uretritis, ako je cistitis često povezan sa spolnim odnosom)