Juvenilni angiofibromi

Autor: Udayan K. Shah, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Juvenilni angiofibrom je rijedak nekancerozni (benigni) tumor koji raste u stražnjem dijelu nosa, u istom području gdje su smješteni adenoidi.

Juvenilni angiofibrom se najčešće javlja kod dječaka u pubertetu. Tumor sadrži mnogo krvnih žila. Iako raste polako, može se proširiti na okolne strukture, sinuse, očnu ili na moždanu šupljinu.

Tumor obično uzrokuje začepljen nos ili glavobolju te učestala krvarenja iz nosa (epistaksu). Također, može nastati oticanje lica ili izbočenje oka. Tumorska masa može viriti iz nosa ili uzrokovati deformitet nosa.

Dijagnoza

  • Kompjutorizirana tomografija i magnetska rezonancija

  • Angiografija

Liječnik može posumnjati da se radi o angiofibromu na temelju simptoma.

Tumor se može dijagnosticirati kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancijom (MR).

Krvne žile koje opskrbljuju tumor i koje se mogu protezati do očne i moždane šupljine mogu se otkriti angiografijom. To je posebna rendgenska tehnika snimanja pri kojoj se radioaktivna tvar (kontrast) uštrca u krvnu žilu kako bi se prikazale krvne žile tumora. Liječnik može začepiti (embolizirati) krvne žile kako bi se smanjilo krvarenje prije operacije.

Djelomična biopsija tumora se obično izbjegava, budući da može rezultirati ozbiljnim krvarenjem.

Liječenje

  • Kirurško uklanjanje i ponekad zračenje

Liječenje je uvijek potrebno, premda se angiofibrom katkad povuče s rastom djeteta. U cilju liječenja najbolje je zaustaviti dotok krvi u arterije koje opskrbljuju tumor (transkateterska embolizacija) i nakon toga kirurški odstraniti tumor.

U slučaju da se tumor proširio na moždanu (lubanjsku) šupljinu i da se ne može odstraniti kirurškim putem može se primijeniti radioterapija (zračenje).