Osip od vrućine

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Osip od vrućine je oblik osipa praćen svrbežom koji je uzrokovan znojem zarobljenim u izvodnim kanalima žlijezda znojnica.

(Vidi također Uvod u poremećaje znojenja.)

Osip od vrućine se razvija uslijed začepljenja uskih kanalića koji odvode znoj na površinu kože. Zarobljeni znoj uzrokuje upalu koja uzrokuje iritaciju (osjećaj bockanja), svrbež i pojavu osipa u obliku malih sitnih izbočenja ili plikova.

Osip od vrućine je najčešći u toplim, vlažnim podnebljima i kod ljudi koji se pojačano znoje, no također se može razviti i u pretoplo odjevenih ljudi, ili u bolesnika koji su na bolničkom liječenju. Nastaje na dijelovima tijela gdje koža dodiruje kožu, kao što je ispod dojki, na unutarnjim bedrima i ispod ruku. Pojavljuje se i kada je koža prekrivena odjećom ili se naslanja na drugu površinu tijekom duljeg vremenskog razdoblja, kao što je to slučaj kod hospitaliziranih osoba tijekom dugotrajnog ležanja.

Što uzrokuje osip od vrućine?

Rezultati topline kada su znojne žlijezde blokirane i znoj je zarobljen ispod kože.

Liječnici dijagnosticiraju osip od topline na temelju izgleda osipa i anamnestičkih podataka o boravku u toplom okruženju, pretoplom odijevanju ili hospitalizaciji.

Liječenje ovog stanja uključuje održavanje kože suhom i rashlađenom. Često pomaže i upotreba pudera i antiperspiranata. Treba izbjegavati stanja koja povećavaju znojenje pa je stoga idealno boraviti u klimatiziranom prostoru. Potrebno je izbjegavati i pretoplo oblačenje i korištenje masnih preparata za njegu kože.

Nakon što se pojavi osip, mogu se nanijeti kortikosteroidne kreme ili losioni, ponekad s dodatkom mentola. Međutim, ovi tretmani nisu tako učinkoviti kao održavanje kože suhom i rashlađenom.