Toksoplazmoza u novorođenčadi

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Toksoplazmoza je infekcija parazitom Toxoplasma gondii. Obično ne uzrokuje probleme kod zdravih odraslih osoba, ali može uzrokovati ozbiljne bolesti u novorođenčadi i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

 • Toksoplazmozu uzrokuje parazit koji živi i umnožava se u mačkama.

 • Dijete može biti rođeno prerano, a novorođenče može imati probleme kao što su mala glava ili povećana jetra.

 • Testovi krvi i testovi drugih tekućina mogu se obaviti kako bi se otkrila infekcija fetusa, novorođenčeta ili majke.

 • Infekcija može kod neke djece uzrokovati smrt, a kod druge dugotrajne neurološke probleme.

 • Trudnice bi trebale izbjegavati legla mačaka i temeljito kuhati meso prije nego što ga pojedu.

 • Za liječenje infekcije mogu se davati antiparazitarni lijekovi fetusu ili novorođenčetu.

(Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi i toksoplazmoza u odraslih.)

Parazit Toxoplasma gondii živi i umnaža se uglavnom u mačkama, a njegova jajašca se izbacuju mačjim izmetom. Izmet mačaka može kontaminirati hranu, tlo i vodu. Trudnice se zaraze ako progutaju Toxoplasma jajašca nakon što dodirnu kontaminiranu mačju stelju, tlo ili druge predmete pa dodiruju usta ili pripravljaju i jedu hranu bez pranja ruku. Trudnice se također mogu zaraziti ako konzumiraju sirovo ili nedovoljno kuhano meso ili drugu hranu koja je kontaminirana. Fetusi se zaraze ako Toxoplasma gondii tijekom trudnoće prelazi placentu (organ koji daje hranu fetusu).

Žene koje su bile zaražene prije trudnoće obično ne zaraze svoje dijete parazitom, osim kad im je imunološki sustav oslabljen (na primjer, infekcija HIV-om) pa se infekcija reaktivira.

Fetalna infekcija je ozbiljnija ako je fetus inficiran ranije u trudnoći.

Simptomi

Fetus može usporeno rasti i roditi se prijevremeno.

Kod rođenja, novorođenčad obično nema simptome, ali može imati brojne probleme, uključujući i

 • Malu glavu (mikrocefalija)

 • Upalu mozga

 • Žuticu (žuta boja kože ili očiju)

 • Povećanu jetre i slezenu

 • Upalu srca, pluća ili očiju

 • Osip

Upala očiju (korioretinitis) može rezultirati sljepoćom. Mogu nastati teški neurološki poremećaji, uključujući napadaje. Neka djeca razviju intelektualni invaliditet.

Djeca rođena s kongenitalnom toksoplazmozom mogu biti teško bolesna i umrijeti ubrzo nakon rođenja ili mogu razviti simptome tek mjesecima ili godinama kasnije. Neki se nikada ne razbole.

Dijagnoza

 • Za majku: Krvni testovi

 • Za plod: Testiranje amnijske tekućine

 • Za novorođenčad: Ispitivanje krvi i drugih tekućina, snimanje mozga, lumbalna punkcija i pregled očiju

Dijagnoza toksoplazmoze se u trudnica obično temelji na krvnim pretragama koje otkrivaju protutijela protiv parazita. (Protutijela su proteini koje proizvodi imunološki sustav kako bi pomogli u obrani tijela od napada, uključujući i parazite.)

Da bi se utvrdilo je li plod zaražen, liječnik može uzeti uzorak tekućine oko ploda (amnijska tekućina) pa ga testirati na protutijela protiv parazita i na genetski materijal parazita (DNA). Test se obično radi nakon 18. tjedna trudnoće.

U nekim se državama infekcija otkrije i kod naizgled zdrave novorođenčadi tijekom rutinskih novorođenačkih probirnih pretraga pomoću suhe kapi krvi. Ako liječnici sumnjaju da je novorođenče zaraženo, testiraju krv i tekućinu koja okružuje mozak i leđnu moždinu (spinalna tekućina). Liječnici rade lumbalnu punkciju kako bi uzeli uzorak spinalne tekućine. Mogu se testirati i druge tjelesne tekućine te posteljica. Liječnici mogu koristiti slikovne metode dijagnostike, kao što su kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI), kako bi pronašli abnormalnosti u mozgu tipične za toksoplazmozu. Novorođenčadi se također temeljito pregledavaju oči od strane oftalmologa (liječnik koji se specijalizirao za pregled i liječenje svih poremećaja oka) i ispituje sluh.

Prognoza

Neka djeca imaju tešku infekciju i rano umiru, dok drugi preživljavaju, ali imaju dugotrajne neurološke poremećaje. Povremeno se neurološki poremećaji (na primjer intelektualni invaliditet, gluhoća i napadaji) ili problemi s očima, kao što je korioretinitis, razvijaju godinama kasnije u djece koja su djelovala zdravo pri rođenju. Stoga, djeca s kongenitalnom toksoplazmozom trebaju biti pomno praćena od strane liječnika i nakon novorođenačke dobi.

Prevencija

Trudnice bi trebale izbjegavati rukovanje s mačjom steljom. Ako to nije moguće, trudnice bi svaki dan trebale mijenjati cijelu kutiju stelje jer jajašca toksoplazmoze ne postaju zarazna oko 24 sata nakon što ih mačka izluči. Žena također treba nositi rukavice, a zatim pažljivo oprati ruke kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Trudnice trebaju temeljito kuhati meso prije konzumacije. Voće i povrće treba temeljito oprati ili oguliti, a nakon svake pripreme hrane trebaju oprati ruke.

Da bi se smanjio rizik prijenosa infekcije na plod, zaražene trudnice mogu uzimati lijek spiramicin. Međutim, ovaj lijek ne liječi plod.

Liječenje

 • Za fetuse: pirimetamin i sulfonamidi

 • Za novorođenčad: pirimetamin, sulfadiazin i leukovorin

Mogu se kasnije u trudnoći dati pirimetamin i sulfonamidi ako je plod zaražen.

Zaražena novorođenčad, s ili bez simptoma, liječe se pirimetaminom, sulfadiazinom i leukovorinom (lijek koji sprječava nuspojave pirimetamina).

Upala očiju ponekad se liječi kortikosteroidima.