Homeopatija

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Homeopatija, razvijena u Njemačkoj kasnih 1700-ih, temelji se na principu "slično liječi slično" (dakle ime homeo [grčki za «slično») i pathos [grčki za «bolest»)). Drugim riječima, vjeruje se da tvar koja u velikim dozama uzrokuje bolest, liječi istu bolest ako se daje u malim dozama. Smatra se da mala doza štetne tvari stimulira tjelesne mehanizme ozdravljenja. (Vidi Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Cilj homeopatije je obnoviti tijek prirodne tjelesne sile. Tretmani se temelje na jedinstvenim osobinama osobe, uključujući osobnost, način života, simptome i opće zdravlje.

Lijekovi koji se koriste u homeopatiji potječu od tvari koje se pojavljuju u prirodi, kao što su biljni i životinjski ekstrakti i minerali. Smatra se da takve tvari stimuliraju urođenu sposobnost tijela da ozdravi. Homeopatski pripravci se pripremaju višekratnim razrjeđivanjem tih tvari kako bi se dobile otopine. Mnogi homeopatski lijekovi su toliko razrijeđeni da nijedna izvorna tvar nije prisutna u razrijeđenoj otopini. Međutim, određeni homeopatski lijekovi sadrže i druge sastojke koji mogu štetno utjecati na organizam.

Znanstvene studije su dokazale da ne postoji objašnjenje na koji bi način takvi ultra-razrijeđeni lijekovi, koji se koriste u homeopatiji, izliječili određene bolesti. Također, ne postoji bilo kakva biološka, fizikalna ili kemijska osnova za homeopatski princip "slično liječi slično".

Jesi li znao...
  • Određeni homeopatski lijekovi uopće ne sadrže aktivni sastojak u otopini.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Uprava za hranu i lijekove razvrstava homeopatske proizvode u pomoćna ljekovita sredstva koja se izdaju na recept ili bez recepta, ali su ti proizvodi izuzeti od nekih uobičajenih zahtjeva kojima podliježu drugi lijekovi. Na primjer, identitet i učinak svakog aktivnog sastojka ne mora biti testiran u istraživanjima prije nego što lijek bude pušten u prodaju. Također, proizvođači homeopatskih proizvoda nisu dužni pružiti dokaze da su njihovi proizvodi učinkoviti. Homeopatski lijekovi mogu sadržavati alkohol, koji se često koristi za razrjeđivanje lijekova. Trenutačno ne postoji ograničenje količine alkohola koju ti lijekovi mogu sadržavati.

Oznaka mora imati sljedeće:

  • Riječ "homeopatski"

  • Naziv proizvođača

  • Mora se spomenuti barem jedan način davanja lijeka

  • Upute za sigurnu uporabu

  • Aktivni sastojak i količina razrjeđenja (osim ako nije posebno izuzeto)

Neki homeopatski lijekovi dostupni su samo na recept.

Medicinska uporaba

Homeopatija se koristi za liječenje raznih poremećaja, kao što su alergije, rinitis, probavni problemi, mišićno-koštana bol i vrtoglavica. Korist homeopatskih proizvoda u liječenju navedenih poremećaja nije dovoljno proučena.

Moguće nuspojave

Većina ljudi dobro podnosi homeopatske proizvode, a uzimanje takvih pripravaka ima malo rizika. Međutim, mogu se pojaviti nuspojave, kao što su alergijske i toksične reakcije.

Više informacija

  • Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH): Homeopathy