Stolice i mokraća u dojenčadi

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Dojenčad obično mokri 15 do 20 puta dnevno. Mokraća varira u boji od gotovo bistre do tamno žute. Stolice se razlikuju kod djece u učestalosti, boji i konzistentnosti, ovisno o prirodi pojedinih dojenčadi i sadržaju njihove prehrane. Koliko se dojenčadi isprazni varira od jednog do drugog dana do 6 ili 8 puta dnevno. Konzistencija stolice se kreće od čvrstog i oblikovanog do mekog i tekućeg. Boja stolice varira od senfa žute do tamno smeđe. Na stolici dojenčad ima tendenciju da bude mekša i svjetlija od boje dojenčad hranjena formulom.

Pelene se moraju često mijenjati kako bi se ispod kože održala suha. Mokra koža lakše se lomi nego suha koža i vjerojatno će se razviti osip od pelena. Moderne, super-upijajuće jednokratne pelene sadrže sloj gela koji apsorbira tekućinu i drži ga podalje od kože. Ove pelene drže kožu suši od tkanine pelene nakon male do umjerene količine urina, ali pelene bilo koje vrste treba mijenjati kada je koža izložena vlažnosti. Bakterije koje se obično nalaze u stolici mogu razgraditi ureu, tvar u mokraći, što rezultira alkalnim pH koji iritira kožu, pa pelene treba često provjeravati zbog stolice i odmah mijenjati.

Puderi za bebe pomažu u održavanju suhe kože kada se dijete neznatno znoji, ali ne pomažu održati kožu suhom od urina ili stolice i nisu neophodni. Puder od talka može uzrokovati probleme s plućima ako ih udahnu djeca, pa bi roditelji trebali kupiti dječji prah koji sadrži kukuruzni škrob.