Fimoza i parafimoza

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Fimoza i parafimoza mogu se razviti samo kod neobrezanih muškaraca.

Fimoza

Kod fimoze, prepucij je zategnut i ne može se prevući preko glavića penisa (konusni kraj penisa). Ovo stanje je normalno kod novorođenčadi i mlađih dječaka, i obično se spontano rješava bez liječenja do 5. godine života. Kod starijih muškaraca, fimoza može biti posljedica dugotrajne iritacije ili ponavljajućih upala penisa i prepucija (balanopostitisa). Suženje prepucija može ometati mokrenje i seksualnu aktivnost i može povećati rizik od nastanka infekcija mokraćnog sustava.

Uobičajeno liječenje je obrezivanje. Međutim, kod djece ponekad primjena kortikosteroidnih krema 2 ili 3 puta dnevno i povremeno lagano istezanje prepucija može biti učinkovito, te se dijete može poštediti od obrezivanja. Krema se može koristiti do 3 mjeseca.

Parafimoza

Kod parafimoze se prevučeni prepucij ne može vratiti natrag preko glavića penisa. Stanje se najčešće javlja kada se prepucij ostavi prevučen i ne vrati natrag preko glavića penisa nakon medicinskog postupka (kao što je kateterizacija) ili nakon čišćenja spolovila djeteta. Glavić penisa otiče, povećavajući pritisak na prevučeni prepucij, koji tako postaje zarobljen. Povećani pritisak naposljetku sprječava da krv dolazi do penisa, što može dovesti do odumiranja tkiva penisa ako se prepucij ne vrati natrag preko glavića.

Parafimoza je hitno medicinsko stanje, i potrebna je hitna medicinska intervencija. Neposredni tretman uključuje stiskanje glavića penisa kako bi se smanjio tako da se prepucij može prevući prema naprijed. Ako ova tehnika ne uspije, u lokalnoj anesteziji može se učiniti incizija prepucija kako bi se opustila zategnuta kožica. Kasnije se radi obrezivanje.