Rak dojke

Autor: Mary Ann Kosir, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Rak dojke nastaje kada stanice u dojci postaju abnormalne i dijele se nekontrolirano. Karcinom dojke obično nastaje u žlijezdama koje proizvode mlijeko (lobuli) ili u mliječnim kanalima (duktusi) koji prenose mlijeko iz mliječnih žlijezda u bradavicu.

 • Kod žena, rak dojke je najčešći rak i drugi najčešći uzrok smrti od raka.

 • Obično je prvi simptom bezbolna kvržica, koju obično primjeti sama žena.

 • Preporuke za probir za rak dojke variraju i uključuju povremenu mamografiju, pregled dojke od strane liječnika i samopregled dojki

 • Ako se otkrije čvrsta kvržica, liječnici koriste šuplju iglu kako bi uzeli uzorak tkiva ili naprave rez i odstrane dio ili cijelu kvržicu, te pregledaju tkivo pod mikroskopom (biopsija).

 • Rak dojke gotovo uvijek zahtijeva operaciju, ponekad uz radioterapiju, kemoterapiju, druge lijekove ili kombinaciju navedenog.

 • Ishod je teško predvidjeti i dijelom ovisi o karakteristikama i širenju raka.

(Vidi također Pregled poremećaja u dojkama.)

Promjene u dojkama mogu biti nekancerogene (benigne) ili kancerogene (maligne). Većina ih je nekancerogena i ne ugrožava život. Često ne zahtijevaju liječenje. Suprotno tome, rak dojke može značiti gubitak dojke ili života. Stoga je za mnoge žene rak dojke njihov najgori strah. Međutim, potencijalni problemi se često mogu otkriti rano kada žene redovito rade samopregled dojki, pregledane su redovito od strane liječnika i rade mamografiju prema preporuci. Rano otkrivanje raka dojke može biti presudno za uspješno liječenje.

Rak dojke je najčešći rak među ženama te najčešći uzrok smrti od raka među Španjolkama i drugi najčešći uzrok smrti od raka kod žena svih rasa (nakon raka pluća). Stručnjaci procjenjuju da se u 2019. u SAD-u očekuje sljedeće:

 • Invazivni rak dojke biti će dijagnosticiran kod 268,600 žena.

 • Neinvazivni (in situ) rak dojke biti će dijagnosticiran u gotovo 62,930 žena.

 • Gotovo 41,760 žena će umrijeti od raka dojke.

Karcinomi dojke kod muškaraca čine oko 1% svih karcinoma dojke.

Mnoge se žene boje raka dojke, dijelom zato što je čest. Međutim, dio straha oko raka dojke se temelji na nerazumijevanju. Primjerice, izjava "Jedna od osam žena će dobiti rak dojke" je zavaravajuća. Ta je brojka procjena temeljena na ženama od rođenja do 95. godine života. To znači da će teoretski jedna od osam žena koje žive do dobi od 95 ili više godina razviti rak dojke. Međutim, četrdesetogodišnja žena ima šanse 1:70 da razvije rak dojke u narednom desetljeću. Ali kako stari, njezin rizik raste.

Čimbenici rizika za rak dojke

Nekoliko čimbenika utječe na rizik od razvoja raka dojke. Tako je za neke žene rizik znatno veći ili niži od prosjeka. Većina čimbenika koji povećavaju rizik, kao što su dob i određeni abnormalni geni, ne mogu se mijenjati. Međutim, redovito vježbanje, osobito tijekom adolescencije i mlađe odrasle dobi, može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Daleko važnije od pokušaja da se modificiraju rizični čimbenici je oprez u ranom otkrivanju raka dojke, kako bi se rano dijagnosticirao i liječio, kada je i veća vjerojatnost za izlječenje. Rano otkrivanje je vjerojatnije kada žene rade mamografije. Neki liječnici preporučuju redoviti samopregled dojki iako nije dokazano da ovi pregledi smanjuju rizik smrti od raka dojke.

Dob

Starenje je najvažniji čimbenik rizika za rak dojke. Većina karcinoma dojke javlja se u žena starijih od 50 godina. Rizik je najveći nakon 75. godine.

Prethodna povijest raka dojke

Već preboljeli rak dojke povećava rizik od razvoja novog raka dojke. Nakon što se ukloni oboljela dojka, rizik razvoja raka u preostaloj dojci je oko 0.5 do 1.0% svake godine.

Obiteljska anamneza raka dojke

Rak dojke u prvom koljenu (majka, sestra ili kćer) povećava ženin rizik za 2 do 3 puta, dok rak dojke kod daljnjih rođaka (baka, teta ili sestrična) samo malo povećava rizik. Rak dojke kod dva ili više rođaka u prvom koljenu povećava rizik za 5 do 6 puta.

Mutacija gena za rak dojke

Identificirane su mutacije u dva odvojena gena za rak dojke (BRCA1 i BRCA2) . Manje od 1% žena ima te genske mutacije. Oko 5 do 10% žena s rakom dojke ima jednu od ovih genskih mutacija. Ako žena ima jednu od ovih mutacija, njezine šanse za razvoj raka dojke su visoke, vjerojatno čak i 46 do 72% tijekom njezina života. Međutim, ako takva žena razvije rak dojke, njezine šanse da umre od raka dojke nisu nužno veće od bilo koje druge žene s rakom dojke.

Ove mutacije su najčešće među Aškenazi Židovima.

Žene koje češće imaju jednu od ovih mutacija su one koje imaju barem dva bliska, obično u prvom koljenu rođaka koji su imali rak dojke ili jajnika. Iz ovog razloga, rutinski probir žena na te genske mutacije ne čini se nužnim, osim kod žena s navedenom obiteljskom anamnezom.

Prisutstvo bilo koje od navedenih mutacija gena za rak dojke također povećava rizik za razvoj raka jajnika.

Rizik od raka dojke povećan je kod muškaraca s BRCA2 mutacijom gena.

Žene s jednom od ovih mutacija možda će morati češće biti testirane za rak dojke. Možda će i morati pokušati spriječiti razvoj raka uzimanjem tamoksifena ili raloksifena (što je slično tamoksifenu) ili ponekad čak uklanjanjem obje dojke (dvostruka mastektomija).

Određene benigne promjene u dojkama

Čini se da neke promjene u dojkama povećavaju rizik od raka dojke. One uključuju

Gušće tkivo dojke otežava liječnicima da identificiraju rak dojke.

Kod žena s takvim promjenama, rizik od raka dojke se povećava samo neznatno, osim ako se tijekom biopsije ne otkrije abnormalna struktura tkiva ili ako imaju rak dojke u obiteljskoj anamnezi.

Dob prve menstruacije, prve trudnoće i menopauze

Što ranije menstruacija započne (osobito prije 12. godine), veći je rizik za razvoj raka dojke.

Što kasnije nastupi prva trudnoća i menopauza veći je rizik. Žene koje nikada ne rode imaju veći rizik za razvoj raka dojke. Međutim, žene koje zatrudne nakon 30. godine života imaju veći rizik od onih koje nisu nikada rodile.

Ovi faktori vjerojatno povećavaju rizik zato što uključuju duže izlaganje estrogenu, koji potiče rast određenih vrsta raka. (Trudnoća, iako rezultira visokom razinom estrogena može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.)

Oralni kontraceptivi ili hormonska terapija

Uzimanje oralnih kontraceptiva duže vrijeme povećava rizik od kasnijeg razvoja raka dojke, ali samo vrlo malo. Nakon što žene prestanu uzimati kontraceptivna sredstva, rizik se postupno smanjuje tijekom sljedećih 10 godina dok ne dosegne rizik ostalih žena iste dobi.

Nakon menopauze, uzimanje kombinirane hormonske terapije (estrogen s progestinom) nekoliko godina ili više povećava rizik od raka dojke. Uzimanje samog estrogena ne povećava rizik od raka dojke.

Prehrana i pretilost

Dijeta može doprinijeti razvoju ili rastu karcinoma dojke, ali dokazi o učinku određene prehrane (kao što je dijeta s visokim udjelom masti) nedostaju (vidi također Dijeta i rak).

Rizik od razvoja raka dojke je nešto veći kod žena koje su pretile nakon menopauze. Masne stanice proizvode estrogen, koji moguće doprinosi povećanom riziku. Međutim, nema dokaza da dijeta s visokim udjelom masti pridonosi razvoju raka dojke ili da promjena prehrane može smanjiti rizik. Neke studije upućuju na to da pretile žene koje još uvijek menstruiraju imaju manju vjerojatnost da će razviti rak dojke.

Istraživanje o povezanosti pretilosti i raka je u tijeku (vidi također the National Cancer Institute: Uncovering the Mechanisms Linking Obesity and Cancer Risk).

Način života

Pušenje i redovita konzumacija alkoholnih pića mogu povećati rizik od raka dojke. Stručnjaci preporučuju ženama da se ograniče na jedno alkoholno piće dnevno. Jedno piće je oko 12 unci piva, 5 unci vina ili 1,5 unci koncentriranijeg alkohola, poput viskija.

Izloženost zračenju

Izloženost zračenju (kao što je radijacijska terapija za rak ili značajna izloženost rendgenskim zrakama) prije 30-te godine povećava rizik.

Vrste raka dojke

Rak dojke se obično klasificira prema sljedećem:

 • Vrsta tkiva u kojem počinje rak

 • Razmjer proširenosti raka

 • Tip tumorskih receptora na stanicama raka

Vrsta tkiva

Postoji mnogo različitih vrsta tkiva u dojci. Rak se može razviti u većini tih tkiva, uključujući

 • Mliječne kanale (tzv. duktalni karcinom)

 • Žlijezde koje proizvode mlijeko, ili lobule (tzv. lobularni karcinom)

 • Masno ili vezivno tkivo (tzv. sarkom): Ovaj tip je rijedak.

Duktalni karcinom čini oko 90% svih karcinoma dojke.

Pagetova bolest bradavice je duktalni rak dojke koji zahvaća kožu iznad i oko bradavice. Prvi simptom je krasta ili ljuskava ranica na bradavici ili iscjedak iz bradavice. Nešto više od polovice žena koje imaju ovaj rak imaju i kvržicu u dojci koja se može osjetiti. Žene s Pagetovom bolešću bradavice mogu imati i drugu vrstu raka dojke. Budući da ova bolest obično uzrokuje malu nelagodu, žene je mogu ignorirati godinu dana ili više prije nego što posjete liječnika. Prognoza ovisi o tome koliko je rak invazivan i koliko je rak velik, kao i da li se proširio na limfne čvorove.

Filoidni tumori dojke su relativno rijetki, čine manje od 1% karcinoma dojke. Pola ih je kancerogeno. Oni potječu iz tkiva dojke oko mliječnih kanala i žlijezda koje proizvode mlijeko. Tumor se širi na druge dijelove tijela (metastazira) u oko 10 do 20% žena koje ga imaju. Tumor se ponavlja u dojci kod oko 20 do 35% žena koje su ga prethodno imale. Prognoza je dobra ako tumor nije metastazirao.

Opseg širenja

Rak dojke može ostati unutar dojke ili se proširiti bilo gdje u tijelu kroz limfne žile ili krvotok. Stanice raka imaju tendenciju kretanja u limfne žile u dojkama. Većina limfnih žila u dojkama odlazi u limfne čvorove u pazuhu (aksilarni limfni čvorovi). Jedna od funkcija limfnih čvorova je filtriranje i uništavanje abnormalnih ili stranih stanica, kao što su stanice raka. Ako stanice raka prođu pored tih limfnih čvorova, rak se može proširiti i na druge dijelove tijela.

Rak dojke ima tendenciju širenja na kosti i mozak, ali se može proširiti na bilo koje područje, uključujući pluća, jetru, kožu i vlasište. Rak dojke može se pojaviti u tim područjima godinama ili čak desetljećima nakon što se prvi put dijagnosticira i liječi. Ako se rak proširio na jedno područje, vjerojatno se proširio i na druga područja, čak i ako se ne može odmah otkriti.

Rak dojke se može klasificirati kao

 • Karcinom in situ

 • Invazivni rak

Karcinom in situ znači rak na mjestu. To je najraniji stadij raka dojke. Karcinom in situ može biti velik i čak može zahvaćati značajan dio dojke, ali nije zahvatio okolna tkiva niti se proširio na druge dijelove tijela.

Duktalni karcinom in situ je ograničen na mliječne kanale dojke. Ne zahvaća okolno tkivo dojke, ali se može proširiti duž kanala i postupno utjecati na značajno područje dojke. Ovaj tip čini 85% karcinoma in situ i 20 do 30% karcinoma dojke. Najčešće se otkriva mamografijom. Ovaj tip može postati invazivan.

Lobularni karcinom in situ razvija se u žlijezdama dojke koje proizvode mlijeko (lobuli). Često se javlja u nekoliko područja obje dojke. Žene s lobularnim karcinomom in situ imaju 1 do 2% vjerojatnosti svake godine za razvoj invazivnog raka dojke u zahvaćenoj ili drugoj dojci. Lobularni karcinom in situ čini 1 do 2% karcinoma dojke. Obično se lobularni karcinom in situ ne može vidjeti na mamogramu i detektira se samo biopsijom. Postoje dva tipa lobularnog karcinoma in situ: klasični i pleomorfni. Klasični tip nije invazivan, ali njegovo postojanje povećava rizik od razvoja invazivnog karcinoma u bilo kojoj dojci. Pleomorfni tip dovodi do invazivnog raka i, kada se detektira, kirurški se uklanja.

Invazivni rak može se klasificirati na sljedeći način:

 • Lokalizirani: Rak je invadirao okolna tkiva, ali je ograničen na dojku.

 • Regionalni: Rak je invadirao tkiva blizu dojki, kao što su stjenka prsnog koša ili limfni čvorovi.

 • Udaljeni (metastatski): Rak se proširio od dojke na druge dijelove tijela (metastazirao).

Invazivni duktalni karcinom počinje u mliječnim kanalima, ali se probija kroz zid kanala, napadajući okolno tkivo dojke. Može se proširiti i na druge dijelove tijela. On čini oko 80% invazivnih karcinoma dojke.

Invazivni lobularni karcinom počinje u žlijezdama dojke koje proizvode mlijeko, ali zahvaća okolno tkivo dojke i širi se na druge dijelove tijela. Vjerojatnije je da će se pojaviti u obje dojke od drugih tipova raka dojke. Čini većinu ostalih invazivnih karcinoma dojke.

Rijetki tipovi invazivnog karcinoma dojke uključuju

 • Medularni karcinom

 • Tubularni karcinom

 • Metaplastični karcinomm

 • Mucinozni karcinom

Mucinozni karcinom obično nastaje kod starijih žena i sporo raste. Žene s ovim rijetkim tipovima raka dojke imaju mnogo bolju prognozu od žena s drugim vrstama invazivnog raka dojke.

Tumorski receptori

Sve stanice, uključujući stanice raka dojke, imaju molekule na svojim površinama koje se nazivaju receptori. Receptor ima specifičnu strukturu koja dopušta da se samo određene tvari uklapaju u nju i tako utječu na aktivnost stanice. Imaju li stanice raka dojke određene receptore utječe na to koliko brzo se rak širi i kako ga treba liječiti.

Tumorski receptori uključuju sljedeće:

 • Receptori za estrogen i progesteron:Neke stanice raka dojke imaju receptore za estrogen. Nastali rak, opisan kao estrogen pozitivan, raste ili se širi kada je stimuliran estrogenom. Ovaj tip raka je češći među ženama u postmenopauzi nego među mlađim ženama. Oko dvije trećine žena u postmenopauzi s rakom imaju estrogen pozitivni rak. Neke stanice raka dojke imaju receptore za progesteron. Nastali rak, opisan kao progesteron pozitivan, stimuliran je progesteronom. Karcinomi dojke sa receptorima za estrogen, a moguće i oni s receptorima za progesteron rastu sporije od onih koji nemaju te receptore i prognoza je bolja. (Estrogen i progesteron su ženski spolni hormoni.)

 • HER2 (HER2/neu) receptori: Normalne stanice dojke imaju HER2 receptore koji im pomažu u rastu. (HER označava receptor ljudskog epitelnog faktora rasta, koji je uključen u umnožavanje, preživljavanje i diferencijaciju stanica.) U oko 20% slučajeva raka dojke stanice raka imaju previše receptora HER2. Takvi oblici raka vrlo brzo rastu.

Ostale karakteristike

Ponekad se rak također klasificira na temelju drugih obilježja.

Upalni rak dojke je primjer. Ime se odnosi na simptome raka, a ne na zahvaćeno tkivo. Ova vrsta je brzo rastuća i često smrtonosna. Stanice raka blokiraju limfne žile u koži dojke, uzrokujući da se dojke doimaju upaljene: otečene, crvene i tople. Obično se upalni rak dojke širi na limfne čvorove u pazuhu. Limfni čvorovi mogu se osjetiti kao tvrde kvržice. Međutim, često se u dojkama ne može osjetiti kvržica jer je rak raspršen po dojkama. Upalni rak dojke čini oko 1% karcinoma dojke.

Simptomi

U početku, rak dojke ne uzrokuje nikakve simptome.

Najčešće, prvi simptom raka dojke je kvržica, koja se obično doima izrazito različitom od okolnog tkiva dojke. U mnogim slučajevima raka dojke, žene otkriju kvržicu same. Takva kvržica može biti rak ako je to čvrsto, prepoznatljivo zadebljanje koje se pojavljuje u jednoj dojci, ali ne u drugoj. Obično, raspršene kvrgave promjene u dojkama, osobito u gornjoj vanjskoj regiji, nisu kancerogene i ukazuju na fibrocistične promjene.

Bol u grudima obično nije prvi simptom raka dojke.

U ranim stadijima, kvržica se može slobodno kretati ispod kože kada se potisne prstima.

U naprednijim stadijima, kvržica je obično fiksirana na stjenku prsnog koša ili kožu iznad nje. U tim slučajevima, kvržica se uopće ne može pomicati ili se ne može pomicati odvojeno od kože preko nje. Ponekad žene mogu utvrditi imaju li rak koji čak i lagano prianja na stjenku ili kožu prsnog koša, podižući ruke iznad glave dok stoje ispred zrcala. Ako dojka sadrži rak koji prianja na stjenku ili kožu prsnog koša, ovaj manevar može učiniti da se koža nabere ili udubi ili da dojka izgleda drugačije od druge.

Kod vrlo uznapredovalog raka na koži se mogu razviti otečene kvrge ili gnojne rane. Ponekad je koža iznad kvržice rupišasta i kožasta i izgleda kao koža naranče (peau d'orange) osim u boji.

Kvrga može biti bolna, ali bol je nepouzdan znak. Bol bez kvržice rijetko je uzrokovana rakom dojke.

Ako se rak proširio, limfni čvorovi, osobito oni u pazuhu zahvaćene strane, mogu se napipati kao tvrde male kvrge. Limfni čvorovi mogu biti zaglavljeni zajedno ili prianjaju na kožu ili zid prsnog koša. Obično su bezbolni, ali mogu biti blago osjetljivi.

Povremeno se prvi simptom javlja samo kada se rak proširi na drugi organ. Na primjer, ako se širi na kost, kost može boljeti ili postati slaba, što rezultira frakturom. Ako se rak širi na pluća, žene mogu kašljati ili imati poteškoće s disanjem.

Kod upalnog raka dojke, dojka je topla, crvena i otečena, kao da je upaljena (ali nije). Koža dojke može postati rupičasta i kožasta, poput kože naranče, ili može imati grebene. Bradavica se može okrenuti prema unutra (uvrnuti). Iscjedak iz bradavice je čest. Često se ne može osjetiti kvržica u dojkama, ali je cijela dojka uvećana.

Probir

Zbog toga što rak dojke rijetko uzrokuje simptome u ranim stadijima i zato što rano liječenje ima veću vjerojatnost uspjeha, probir je bitan. Probir je lov na poremećaj prije pojave simptoma.

Probir za rak dojke može uključivati

 • Mjesečni samopregled dojki

 • Godišnji pregled dojke od strane liječnika

 • Mamografiju

 • Ako žene imaju povećani rizik od raka dojke, magnetsku rezonanciju (MRI)

Bojazni oko probira za rak dojke

Ljudi mogu misliti da treba učiniti bilo koji test koji može otkriti ozbiljan poremećaj. Međutim, to nije točno. Iako probir ima velike prednosti, također može stvoriti probleme. Na primjer, testovi probira za rak dojke ponekad ukazuju da je rak prisutan kada nema raka (tzv. lažno pozitivan rezultat). Kada su rezultati testa probira dojke pozitivni, obično se radi biopsija dojke. Imati lažno pozitivan rezultat znači imati biopsiju koja nije potrebna i biti izložen nepotrebnoj tjeskobi, boli i trošku.

S druge strane, probirni testovi možda neće otkriti rak koji je prisutan (tzv. lažno negativni rezultat). Lažno negativan rezultat može dati ženama lažno uvjerenje i uzrokovati da zanemare kasnije simptome koji bi ih inače uputili liječniku.

Također, liječnici spoznaju da se neke abnormalnosti, nađene biopsijom, doimaju kancerogene, ali ne moraju biti tretirane.

Zbog tih bojazni, liječnici pokušavaju ograničiti korištenje testova probira. Međutim, različiti liječnici i različite medicinske organizacije nisu suglasni oko toga koji se testovi probira moraju provoditi i kada (vidi tablicu Rak dojke: kada treba početi s probirnom mamografijom?). Žene bi trebale raspraviti o svom individualnom riziku sa svojim liječnikom, a one i njihov liječnik trebali bi odlučiti koja je vrsta probira, ako ijedan, prikladna za njih.

Samopregled dojki

U prošlosti je većina liječnika preporučivala ženama da svaki mjesec pregledaju ima li kvržica u dojkama. Mislilo se da će rutinski samopregledi otkriti kvržice koje bi mogle biti rak u ranoj fazi.

Međutim, samopregled samostalno ne smanjuje stopu smrtnosti od raka dojke i ne otkriva onoliko ranih karcinoma kao rutinski probir mamografijom. Budući da samopregled ne mora otkriti sve kvržice, žene koje ne otkriju kvržice trebaju nastaviti preglede sa svojim liječnikom i obavljati mamografije kako je preporučeno.

Kako napraviti samopregled dojke

Prilagođeno iz publikacije Nacionalnog instituta za rak.

1. Dok stojite pred ogledalom, pogledajte grudi. Grudi se obično malo razlikuju po veličini. Potražite promjene u razlici veličine između dojki i promjene u bradavici, kao što su okretanje prema unutra (uvrnuta bradavica) ili iscjedak. Potražite nabiranje ili udubljenje.

2. Gledajući pažljivo u ogledalu, isprepletite prste ruku iza glave i pritisnite ih na glavu. Ovaj položaj pomaže da suptilne promjene uzrokovane rakom postanu primjetljivije. Potražite promjene u obliku i konturi grudi, osobito u donjem dijelu dojki.

3. Ruke čvrsto položite na bokove i lagano se savijte prema zrcalu, pritišćući ramena i laktove prema naprijed. Ponovno potražite promjene u obliku i konturi.

Mnoge žene obavljaju sljedeći dio pregleda pod tušem jer se ruka lako kreće preko mokre, skliske kože.

4. Podignite lijevu ruku. Pomoću tri ili četiri prsta desne ruke, temeljito ispitajte lijevu dojku ravnim dijelom prsta. Pomicanjem prstiju u malim krugovima oko dojki, počnite od bradavice i postupno se pomičite prema van. Pritisnite nježno, ali čvrsto, tražeći bilo kakvu neobičnu kvržicu ili masu ispod kože. Svakako provjerite cijelu dojku. Također, pažljivo ispitajte pazuh i područje između grudi i pazuha za grudice.

5. Lagano stisnite lijevu bradavicu i potražite iscjedak. (Obratite se liječniku ako se u bilo kojem trenutku u mjesecu pojavi iscjedak, bez obzira događali se to tijekom samopregleda dojke.)

Ponovite korake 4 i 5 za desnu dojku, podignite desnu ruku i koristite lijevu ruku.

6. Lezite ravno na leđa s jastukom ili presavijenim ručnikom ispod lijevog ramena i s lijevom rukom iznad glave. Ovaj položaj poravnava grudi i olakšava pregled. Pregledajte dojku kao u koracima 4 i 5. Ponovite za desnu dojku.

Žene koje su odlučile pregledavati svoje dojke trebaju to učiniti u isto vrijeme svaki mjesec. Za žene koje menstruiraju, 2 ili 3 dana nakon završetka menstruacije dobro je vrijeme, jer je manje vjerojatno da će dojke biti osjetljive i otečene. Žene u postmenopauzi mogu odabrati bilo koji dan u mjesecu koji se lako pamti, kao što je prvi.

Pregled dojke od strane liječnika

Pregled dojke može biti dio rutinskog fizikalnog pregleda. Međutim, kao i kod samopregleda dojke, liječnički pregled može propustiti rak. Ako žene trebaju ili žele probir, potrebno je napraviti osjetljiviji test, kao što je mamografija, čak i ako liječnički pregled nije otkrio nikakve abnormalnosti. Mnogi liječnici i medicinske organizacije više ne zahtijevaju godišnje preglede dojke od strane liječnika.

Tijekom pregleda liječnik promatra grudi radi uočavanja nepravilnosti, udubljenja, stegnute kože, kvržica i iscjetka. Liječnik pipa (palpira) svaku dojku ravnom rukom i provjerava ima li povećanih limfnih čvorova u pazuhu - područje u koje većina karcinoma dojke prvo invadira - i iznad ključne kosti. Normalni limfni čvorovi se ne mogu napipati kroz kožu, tako da se oni koji se mogu napipati smatraju uvećanima. Međutim, nekancerozni stanja također mogu uzrokovati povećanje limfnih čvorova. Limfne čvorove koje se može napipati provjerava se jesu li abnormalni.

Mamografija

Za mamografiju, rendgenske rake se koriste za pronalazak abnormalnih područja u dojci. Tehničar postavlja ženinu dojku na vrh rendgenske ploče. Podesivi plastični poklopac spušta se na vrh dojke, čvrsto stišćući grudi. Dakle, dojka je spljoštena kako bi se maksimalna količina tkiva mogla prikazati i pregledati. Rendgenske zrake su usmjerene prema dolje kroz dojku stvarajući sliku na rendgenskoj ploči. Rade se dvije rendgenske slike svake dojke u ovom položaju. Nakon toga se ploče mogu postaviti vertikalno sa svake strane dojke, a rendgenske zrake se usmjerava od bočne strane. Ovim položajem se dobiva bočni prikaz dojke.

Mamografija je jedan od najboljih načina za rano otkrivanje raka dojke. Mamografija je dizajnirana tako da bude dovoljno osjetljiva da otkrije mogućnost raka u ranoj fazi, ponekad i godinama prije nego što se može osjetiti. Budući da je mamografija tako osjetljiva, ona može ukazivati na rak kada on nije prisutan - lažno pozitivan rezultat. Oko 85 do 90% abnormalnosti otkrivenih tijekom probira (kod žena bez simptoma ili kvržica) nisu rak. Obično, kada je rezultat pozitivan, predviđeni su specifičniji postupci praćenja, obično biopsija dojke, kako bi se potvrdio rezultat. Mamografija može propustiti do 15% karcinoma dojke. Manje je točna kod žena s gustim tkivom dojke.

Tomosinteza dojke (trodimenzionalna mamografija) može se koristiti s mamografijom za dobivanje jasne, visoko fokusirane trodimenzionalne slike dojke. Ova tehnika olakšava otkrivanje raka, osobito kod žena s gustim tkivom dojke. Međutim, ova vrsta mamografije izlaže žene gotovo dvostruko većem zračenju od tradicionalne mamografije.

Preporuke za rutinski pregled s mamografijom variraju. Stručnjaci se ne slažu

Probirna mamografija se preporučuje svim ženama počevši od 50. godine, ali neki stručnjaci preporučuju da se počne u dobi od 40 ili 45 godina. Kad god se započne, mamografija se ponavlja svake 1 ili 2 godine. Stručnjaci imaju različite preporuke kada započeti rutinsku mamografiju jer korist od probira nije tako jasna u žena u dobi od 40 do 49 godina. Stručnjaci su zabrinuti i oko preranog početka ili prečestog probira zato što se povećava izloženost zračenju i zato što se mogu nepotrebno liječiti tumori koji se ne bi razvili u invazivni karcinom za ženinog životnog vijeka.

Žene s čimbenicima rizika za rak dojke vjerojatnije će imate korist od započinjanja mamografije prije 50. godine. Trebale bi razgovarati sa svojim liječnikom o rizicima i koristima probira mamografijom.

S rutinskom mamografijom se može prestati u dobi od 75 godina, ovisno o očekivanom životnom vijeku žene i njezinim željama za za nastavak probira.

Mamografija je točnija kod starijih žena, dijelom zato što kako žene stare količina masnog tkiva u dojkama raste, a abnormalno tkivo je lakše od masnog tkiva nego od ostalih vrsta tkiva dojke.

Primijenjena doza zračenja vrlo je niska i smatra se sigurnom.

Mamografija može uzrokovati nelagodu, ali nelagoda traje samo nekoliko sekundi. Mamografija bi se trebala zakazati u vrijeme menstruacijskog ciklusa kada je manja vjerojatnost da će dojke biti osjetljive.

Dezodoransi i prašci ne smiju se koristiti na dan postupka jer mogu ometati dobivanje slike. Cijeli postupak traje oko 15 minuta.

Rak dojke: kada treba početi s probirnom mamografijom?

Stručnjaci se ponekad ne slažu oko toga kada bi se trebalo početi s regularnim probirom mamografijom. Budući da probir otkriva rak, a rak može biti smrtonosan, ljudi mogu misliti da bi se s probirom trebalo započeti ranije (s 40 godina) rađe nego kasnije (s 50 godina). Međutim, probir ima neke nedostatke, a prednosti za mlađe žene nisu toliko jasne kao za starije.

Razlozi za kontroverziju su slijedeći:

 • Probir, osobito kod mlađih žena, otkriva abnormalnosti koje možda nisu rak. Pronalaženje abnormalnosti često rezultira biopsijom kako bi se utvrdilo što je to. Stoga, probir rezultira s mnogo više biopsija dojke, ponekad uzrokujući ženi nepotrebnu tjeskobu i trošak, a može i rezultirati ožiljkom u tkivu dojke.

 • Neke vrste raka dojke, kao što su karcinomi dojke in situ (karcinomi koji se nisu proširili), nisu smrtonosni. Neki karcinomi dojke sporo rastu i ne bi uzrokovali smrt u životu žene. Međutim, drugi karcinomi dojke nastavljaju rasti i invadiraju druga tkiva. Nejasno je koliko će karcinoma otkrivenih probirom naposljetku biti fatalno. Bez obzira na to, svi se karcinomi liječe jer liječnici trenutno nemaju dovoljno dokaza da bi utvrdili koji se trebaju, a koji se ne bi trebali liječiti.

 • Mamografija je manje precizna u mlađih žena. Prema tome, skrining može propustiti rak, možda uključujući i one koji mogu biti fatalni.

 • Mnoge žene moraju biti pregledane kako bi spasili jedan život. Kada su žene starije, manje žena treba pregledati kako bi se spasio jedan život. Za žene 50 i više godina, probir spašava živote i preporučuje se.

Magnetska rezonancija

MRI se obično koristi za probir kog žena s visokim rizikom od raka dojke, kao što su one s a BRCA mutacijom. Za te žene, probir također treba uključivati mamografiju i pregled dojki od strane liječnika.

Dijagnoza

 • Mamografija

 • Pregled dojki

 • Biopsija

 • Ponekad ultrazvuk

Kada se kvržica ili druga abnormalost otkriju u dojci tijekom fizikalnog pregleda ili probirom, potrebne su daljnje procedure.

Mamografija se obično obavlja prva ako ti nije način na koji je abnormalnost otkrivena. Mamografija daje referencu za buduće usporedbe. Također može pomoći u identifikaciji tkiva koje treba ukloniti i pregledati pod mikroskopom (bioptirati).

Ako liječnici na temelju fizikalnog pregleda sumnjaju na uznapredovali karcinom, biopsija se radi prva. Inače, obrada je ista kao i obrada kvržice na dojci.

Ultrazvuk se ponekad koristi kako bi se razlikovala vrećica ispunjena tekućinom (cista) od solidnog tumora. Ova razlika je važna jer ciste obično nisu kancerogene. Ciste se mogu pratiti (bez liječenja) ili isprazniti (aspirirati) malom iglom i špricom. Tekućina iz ciste se pregledava radi otkrivanaj stanica raka samo u slučaju slijedećeg:

 • Tekućina je krvava ili mutna.

 • Dobiveno je malo tekućine.

 • Kvržica zaostaje nakon drenaže.

Inače, žena se ponovno provjerava za 4 do 8 tjedana. Ako se cista više ne može osjetiti u ovom trenutku, smatra se da je nekancerozna. Ako se ponovno pojavi, ponovno se ispušta, a tekućina se ispituje pod mikroskopom. Ako se cista ponovno pojavi treći put ili je još uvijek prisutna nakon što je drenirana, radi se biopsija. Rijetko se, kod sumnje na rak, ciste i odstranjuju.

Biopsija dojke

Ako je abnormalnost čvrsta kvržica, za koju je vjerojatnije da je kancerogena, uzorak tkiva se bioptira kako bi se provjerilo jesu li prisutne karcinomske stanice.

Liječnici mogu napraviti jednu od nekoliko vrsta biopsije:

 • Biopsija širokom iglom: Široka šuplja igla s posebnim vrhom služi za uklanjanje uzorka tkiva dojke.

 • Otvorena (kirurška) biopsija: Liječnici rade mali rez u koži i tkivu dojke te odstranjuju mali dio kvržice. Ova vrsta biopsije izvodi se kada biopsija iglom nije moguća (primjerice kada se kvržica ne može napipati). Može se raditi i nakon biopsije iglom kojom nije nađen rak kako bi bili sigurni da iglenoj biopsiji nije promaknuo rak.

Slikovne metode se koriste tijekom biopsije kako bi pomoglo liječnicima u određivanju gdje je potrebno postaviti iglu za biopsiju. Upotrebna slikovnih metoda za navođenje biopsije poboljšava preciznost biopsije širokom iglom.

Na primjer, ako se osjeti kvržica, ultrazvuk se može koristiti tijekom biopsije širokom iglom kako bi olakšalo liječnicima pronalazak abnormalnog tkiva.

Kada je abnormalnost prikazan na MR-u, MR se koristi i za navođenje postavljanja igle za biopsiju.

Sve se češće radi stereotaktična biopsija. Pomaže liječnicima da točno lociraju i uklone uzorak abnormalnog tkiva. Za stereotaktičku biopsiju, liječnici rade mamograme iz dva kuta i šalju dvodimenzionalne slike na računalo. Računalo ih uspoređuje i izračunava točno mjesto abnormalnosti u tri dimenzije.

Kada se slikovne metode koriste za navođenje postavljanja igle, tijekom biopsije se postavlja kopča se označavanje mjesta.

Bioptirano tkivo se snima rendgenski, a rendgenska snimka se uspoređuje s mamogramom prije biopsije kako bi se utvrdilo je li uklonjeno čitavo abnormalno tkivo. Mamografija se može učiniti 6 do 8 tjedana nakon biopsije kako bi se provjerilo ima li zaostalih dijelova abnormalnog tkiva.

Većina žena ne mora biti hospitalizirana zbog ovih postupaka. Obično je potreban samo lokalni anestetik.

Ako se sumnja na Pagetovu bolest bradavice, obično se radi biopsija tkiva bradavica. Ponekad se ovaj rak može dijagnosticirati ispitivanjem uzorka iscjedka bradavice pod mikroskopom.

Patolog pregledava uzorke biopsije pod mikroskopom kako bi utvrdio jesu li prisutne stanice raka. Općenito, biopsija potvrđuje rak u samo nekoliko žena s abnormalnostima otkrivenim tijekom mamografije.

Ako se otkriju stanice raka, analizira se uzorak biopsije kako bi se odredile karakteristike stanica raka, kao što su

 • Imaju li stanice raka estrogen ili progesteron receptore

 • Koliko je HER2 receptora prisutno

 • Koliko se brzo dijele stanice raka

 • Za neke vrste raka dojke, genetsko testiranje stanica raka (multigenski paneli)

Ove informacije pomažu liječnicima da procijene koliko brzo se rak može proširiti i koje liječenje ima veću šansu biti uspješno.

Procjena nakon dijagnoze raka

Nakon što se karcinom dijagnosticira, liječnici se savjetuju s timom specijalista za karcinome (onkolozima), uključujući kirurge, specijaliste onkološke terapije i radiologe (tzv. konzilij), kako bi odredili koja je obrada potrebna i planirali liječenje.

Testovi mogu uključivati

 • Rendgenski snimak prsnog koša kako bi se utvrdilo je li se rak proširio

 • Krvne pretrage, uključujući kompletnu krvnu sliku (KKS), jetrene probe, određivanje kalcija, također kako bi se utvrdilo je li se rak proširio

 • Kod žena s faktori rizika za BRCA gene, analizu krvi ili sline radi provjere tih gena

 • Ponekad skeniranje kostiju (snimanje kostiju kroz tijelo), kompjutorizirana tomografija (CT) trbuha i prsnog koša, te MRI

Određivanje stadija bolesti

Kada se rak dijagnosticira, određuje mu se stadij. Stadij je broj od 0 do IV (ponekad s podstadijima označenim slovom) koji odražava koliko je proširen i agresivan karcinom:

 • Stadij 0 dodjeljuje se in situ karcinomima dojke, kao što je duktalni karcinom in situ. Karcinom in situ znači rak na mjestu. To znači da rak nije invadirao okolno tkivo niti se proširio na druge dijelove tijela.

 • Stadji I do III dodjeljuju se raku koji se proširio na tkiva unutar ili u blizini dojke (lokalizirani ili regionalni karcinom dojke).

 • Stadij IV dodjeljuje se metastatskom karcinomu dojke (rak koji se proširio iz dojke i limfnih čvorova u pazuhu na druge dijelove tijela).

Određivanje stadija pomaže liječnicima da utvrde prikladnu terapiju i prognozu.

Mnogi čimbenici ulaze u utvrđivanje stadija raka dojke, na primjer TNM klasifikacijski sustav.

TNM klasifikacija se temelji na slijedećem:

 • Veličina i opseg tumora (T): Veličina raka, ocijenjena od 0 do 4

 • Uključenost limfnih čvorova (N): Koliko se rak proširio na limfne čvorove, ocjenjeno od 1 do 3

 • Metastaze (M): Je li se rak proširio (metastazirao) na druge organe, ocijenjeno kao 0 (nije) ili 1 (proširio se)

Drugi važni čimbenici određivanja stadija su:

 • Stupanj: Koliko nenormalno izgledaju karcinomske stanice ispod mikroskopa, ocijenjeno od 1 do 3

 • Status hormonskih receptora: Imaju li karcinomske stanice receptore za estrogen, progesteron, i/ili HER2 receptore

 • Genetsko testiranje raka (kao što je Oncotype DX test): Za neke karcinome dojke, koliko i koji su nenormalni geni prisutni u karcinomu

Stupanj varira jer iako sve stanice raka izgledaju nenormalno, neke izgledaju više nenormalno od drugih. Ako stanice raka ne izgledaju vrlo drugačije od normalnih stanica, rak se smatra dobro diferenciranim. Ako stanice raka izgledaju vrlo nenormalno, smatraju se nediferenciranim ili slabo diferenciranim. Dobro diferencirani rakovi imaju tendenciju rasta i širenja sporije od nediferenciranog ili slabo diferenciranog karcinoma. Na temelju tih i drugih razlika u mikroskopskom izgledu, liječnici dodijeljuju stupanj većini karcinoma.

Prisutnost hormonskih receptora i abnormalnih gena u stanicama raka utječu na to kako rak reagira na različite vrste liječenja i kakva je prognoza.

Kada se dijagnosticira rak, liječnica žene s njom raspravlja o stadiju raka i objašnjava što to znači u smislu liječenja i ishoda.

Prognoza

Općenito, ženina prognoza ovisi o

 • Koliko je invazivan i koliko je velik rak

 • Koja je vrsta raka

 • Je li se proširio na limfne čvorove

(Vidi također Nacionalni institut za rak Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) Program.)

Broj i mjesto limfnih čvorova koji sadrže stanice raka jedan je od glavnih čimbenika koji određuju može li se rak izliječiti i, ako ne, koliko dugo će žene živjeti.

5-godišnja stopa preživljenja za rak dojke (postotak žena koje su žive 5 godina nakon dijagnoze) je

 • 98,8% ako rak ostaje na svom izvornom mjestu (lokaliziran)

 • 85,5% ako se rak proširio na obližnje limfne čvorove, ali ne i dalje (regionalno)

 • 27,4% ako se rak proširio na udaljene lokacije (metastazirao)

 • 54,5% ako nije određen stadij raka

Žene s rakom dojke imaju lošiju prognozu ako imaju nešto od sljedećeg:

Postojanje BRCA2 mutacije gena vjerojatno ne uzrokuje da trenutni karcinom rezultira lošijim ishodom. Međutim, postojanje bilo koje BRCA genska mutacija povećava rizik od razvoja drugog raka dojke.

Prevencija

Uzimanje lijekova koji smanjuju rizik od raka dojke (kemoprevencija) može se preporučiti sljedećim ženama:

 • One koje su starije od 35 godina i koji su ranije imale lobularni karcinom in situ ili abnormalnu strukturu tkiva (atipična hiperplazija) u mliječnim kanalima ili žlijezdama koje proizvode mlijeko

 • One koje imaju BRCA1 ili BRCA2 mutacije gena

 • One koje imaju visok rizik za razvoj raka dojke temeljem trenutne dobi, dobi prve menstruacije (menarhe), dobi prvog porođaja, broja rođaka u prvom koljenu s rakom dojke i rezultata prethodnih biopsija dojke

Kemoprevencijski lijekovi uključuju

Žene trebaju pitati svog liječnika o mogućim nuspojavama prije početka kemoprevencijske terapije.

Rizici tamoksifen uključuju

Ovi rizici su veći kod starijih žena.

Raloksifen se čini jednako učinkovit kao i tamoksifen kod žena u postmenopauzi i ima manji rizik karcinoma endometrija, krvnih ugrušaka i katarakte.

Oba lijeka mogu također povećati gustoću kostiju i time koristiti ženama koje imaju osteoporozu.

Liječenje

 • Kirurško liječenje

 • Terapija zračenjem

 • Antihormonska terapija, kemoterapija ili oboje

Obično, liječenje raka dojke počinje nakon što je stanje žene detaljno procijenjeno, otprilike tjedan dana ili više nakon biopsije.

Mogućnosti liječenja ovise o stadiju i vrsti raka dojke i receptorima koje rak ima. Međutim, liječenje je složeno jer se različiti tipovi raka dojke uvelike razlikuju po karakteristikama kao što su brzina rasta, sklonost širenju (metastaziranje) i odgovor na različite tretmane. Isto tako, još uvijek se ne zna mnogo o raku dojke. Prema tome, liječnici mogu imati različita mišljenja o najprikladnijem liječenju za određenu ženu.

Preferencije žene i njezinog liječnika utječu na odluke o liječenju. Žene s rakom dojke trebaju zatražiti jasno objašnjenje onoga što je poznato o raku i što je još nepoznato, kao i potpuni opis mogućnosti liječenja. Zatim mogu razmotriti prednosti i nedostatke različitih tretmana i prihvatiti ili odbaciti ponuđene opcije. Gubitak dijela ili cijele dojke može biti emocionalno traumatičan. Žene moraju razmotriti kako se osjećaju prema ovom tretmanu, što može duboko utjecati na njihov osjećaj cjelovitosti i seksualnosti.

Liječnici mogu zamoliti žene s rakom dojke da sudjeluju u istraživanjima koja istražuju novi oblik liječenja. Novi oblici liječenja imaju za cilj poboljšati šanse za preživljenje ili kvalitetu života. Sve žene koje sudjeluju u istraživanju se liječe jer se novi oblik liječenja uspoređuje s drugim učinkovitim liječenjem. Žene trebaju pitati svog liječnika da objasni rizike i moguće koristi od sudjelovanja, kako bi mogli donijeti dobro informiranu odluku.

Liječenje obično uključuje operaciju i često uključuje radioterapiju, kemoterapiju i antihormonske lijekove. Žene se mogu uputiti plastičnom ili rekonstrukcijskom kirurgu koji će u istoj operaciji ukloniti rak i rekonstruirati dojku.

Kirurgija

Uklanjaju se karcinomski tumor i određeni dio okolnog tkiva. Postoje dvije glavne opcije za uklanjanje tumora:

 • Poštedna operacija dojke

 • Uklanjanje dojke (mastektomija)

Za žene s invazivnim rakom (stadij I ili viši), mastektomija nije učinkovitija od poštedne operacije dojke uz radijacijsku terapiju dok god je moguće ukloniti cijeli tumor poštednom operacijom. U poštednoj operaciji dojke, liječnici uklanjaju tumor i okolno uredno tkivo kako bi smanjili rizik da zaostane tkivo kooje sadrži karcinom.

Prije operacije, kemoterapija se može koristiti za smanjivanje tumora prije uklanjanja. Ovaj pristup ponekad omogućuje da žene imaju poštednu operaciju dojke umjesto mastektomije.

Poštedna operacija dojke

Poštedna operacija dojke ostavlja koliko je god moguće tkiva dojke netaknutim (iz estetskih razloga). Međutim, važnije je da su liječnici sigurni da su odstranili cijeli karcinom nego da riskiraju da zaostane tkivo koje sadrži rak.

Za poštednu operaciju dojke, liječnici prvo određuju koliko je tumor velik i koliko je tkiva oko tumora (tzv. margine) je potrebno odstraniti. Veličina margine temelji se na tome koliko je tumor velik u odnosu na dojku. Tada se tumor s njegovim rubovima kirurški ukloni. Tkivo s margine ispituje se pod mikroskopom kako bi se provjerilo jesu li stanice raka proširene izvan tumora. Ovi nalazi pomažu liječnicima da odluče je li potrebno daljnje liječenje. Različiti pojmovi (npr. lumpektomija, široka ekscizija, kvadrantektomija) koriste se za opisivanje koliko se tkiva dojke uklanja.

Nakon poštedne operacije dojke slijedi terapija zračenjem.

Glavna prednost poštedne operacije dojke je estetika: Ova operacija može pomoći očuvati sliku tijela. Stoga, kada je tumor velik u odnosu na dojku, manje je vjerojatno da će ovaj tip operacije biti koristan. U takvim slučajevima, uklanjanje tumora i dijela okolnog urednog tkiva zapravo znači uklanjanje većine dojke Operacija za očuvanje dojki obično je prikladnija kada su tumori mali. U oko 15% žena koje imaju poštednu operaciju dojke, količina uklonjenog tkiva je tako mala da se gotovo nikakva razlika ne može vidjeli između liječene i neliječene dojke. Međutim, kod većine žena, tretirana dojka se donekle smanjuje i može se promijeniti u konturi.

Mastektomija

Mastektomija je druga glavna kirurška opcija. Postoji nekoliko vrsta. U svim vrstama uklanja se čitavo tkivo dojke, ali koja druga tkiva i koliko se ostavlja ili odstranjuje ovisi o tipu:

 • Mastektomija koja štedi kožu ostavlja mišić ispod dojke i dovoljno kože da pokrije ranu. Rekonstrukcija dojke je mnogo lakša ako su ta tkiva ostavljena. Limfni čvorovi u pazuhu se ne uklanjaju.

 • Mastektomija koja štedi bradavice je isto kao i mastektomija koja štedi kožu, plus ostavlja bradavicu i područje pigmentirane kože oko bradavice (areola).

 • Jednostavna mastektomija ostavlja mišiće ispod dojke (pektoralni mišić) i limfne čvorove u pazuhu.

 • Modificirana radikalna mastektomijasastoji se od uklanjanja nekih limfnih čvorova u pazuhu, ali ostavlja mišić ispod dojke.

 • Radikalna mastektomija sastoji se od uklanjanja limfnih čvorova u pazuhu i mišića ispod dojke. Ovaj se postupak rijetko izvodi, osim ako je rak napao mišić ispod dojke.

Procjena limfnih čvorova

Mreža limfnih žila i limfnih čvorova (llimfni sustav) dreniraju tekućinu iz tkiva dojke (i ostalih dijelova tijela). Limfni čvorovi su dizajnirani za zarobljavanje stranih ili abnormalnih stanica (kao što su bakterije ili stanice raka) koje mogu biti sadržane u ovoj tekućini. Dakle, stanice raka dojke često završavaju u limfnim čvorovima u blizini dojke, poput onih u pazuhu. Obično se strane i nenormalne stanice tada uništavaju. Međutim, karcinomske stanice nekad nastavljaju rasti u limfnim čvorovima i prolaze kroz čvorove u limfne žile i šire se u druge dijelove tijela.

Liječnici procjenjuju limfne čvorove kako bi utvrdili je li se rak proširio na limfne čvorove u pazuhu. Ako se rak otkrije u limfnim čvorovima, vjerojatnije je da se rak proširio na druge dijelove tijela. U takvim slučajevima može biti potrebno različito liječenje.

Liječnici prvo pipaju pazuh kako bi provjerili ima li uvećanih limfnih čvorova. Ovisno o tome što liječnici pronađu, mogu učiniti nešto od sljedećeg:

 • Ultrazvuk kako bi provjerili ima li uvećanih limfnih čvorova

 • Biopsija (uklanjanjem limfnog čvora ili uzimanjem uzorka tkiva iglom pomoću ultrazvuka kako bi se vodilo postavljanje igle)

 • Disekcija aksilarnih limfnih čvorova:Uklanjanje mnogih (obično 10 do 20) limfnih čvorova u pazuhu

 • Disekcija sentinel limfnih čvorova:Uklanjanje samo limfnog čvora ili čvorova u koje se najčešće stanice raka šire

Ako liječnici pipaju povećani limfni čvor u pazuhu ili nisu sigurni jesu li limfni čvorovi povećani, radi se ultrazvuk. Ako se otkrije povećani limfni čvor, u njega se uvede igla kako bi se uklonio uzorak tkiva da bi se pregledao (aspiracija finom iglom ili biopsija širokom iglom). Ultrasonografija se koristi za usmjeravanje kod stavljanja igle.

Ako biopsija otkrije rak, obično se radi disekcija aksilarnih limfnih čvorova. Uklanjanje mnogih limfnih čvorova u pazuhu, čak i ako sadrže rak, ne pomaže u liječenju raka. Međutim, to pomaže u uklanjanju raka iz pazuha i pomaže liječnicima da odluče koje liječenje koristiti.

Ako biopsija nakon ultrazvuka ne otkrije rak, biopsija sentinel limfnog čvora je učinjena jer čak i ako nema stanica raka u uzorku biopsije, stanice raka mogu biti prisutne u drugim dijelovima limfnog čvora.

Ako liječnici ne pipaju povećane limfne čvorove u pazuhu, rade biopsiju sentinel limfnog čvora kao dio operacije uklanjanja raka.

Biopsija sentinel limfnog čvora obično se radi umjesto disekcije aksilarnih limfnih čvorova radi procjene limfnih čvorova koji inače izgledaju normalno. Za biopsiju sentinel limfnog čvora, liječnici ubrizgavaju plavu boju i radioaktivnu tvar u dojku u blizini tumora. Ove tvari mapiraju put od dojke do prvog limfnog čvora (ili čvorova) u pazuhu. Liječnici zatim naprave mali rez u pazuhu, što im omogućuje da vide područje oko tumora. Liječnici traže limfne čvorove koji izgledaju plavo i odašilju radioaktivni signal (otkriven ručnim uređajem). Ovi limfni čvorovi su oni u koje su se stanice raka najvjerojatnije proširile. Ti se čvorovi nazivaju sentinel limfnim čvorovima jer su prvi koji upozoravaju da se rak proširio. Liječnici uklanjaju te čvorove i šalju ih u laboratorij da se provjeri prisutnost raka.

Ako sentinel limfni čvorovi ne sadrže stanice raka, ne uklanjaju se drugi limfni čvorovi.

Ako sentinel čvorovi sadrže rak, može se obaviti disekcija aksilarnih limfnih čvorova, ovisno o različitim čimbenicima, kao što su

 • Planira li se mastektomija

 • Koliko je sentinel limfnih čvorova prisutno i je li se rak proširio izvan čvorova

Ponekad tijekom operacije uklanjanja tumora, liječnici otkriju da se rak proširio na limfne čvorove i da je potrebna disekcija aksilarnih limfnih čvorova. Prije operacije, žene se može pitati jesu li voljne pustiti kirurga da provede opsežniju operaciju ako se rak proširio na limfne čvorove. U suprotnom, ukoliko je potrebno, drugi kirurški zahvat se izvodi naknadno.

Uklanjanje limfnih čvorova često uzrokuje probleme jer utječe na drenažu tekućina u tkivima. Kao rezultat toga, tekućine se mogu akumulirati, uzrokujući trajno oticanje (limfedem) ruke ili šake. Pokreti ruke i ramena mogu biti ograničeni. Što je više limfnih čvorova uklonjeno, to je oticanje gore. Biopsija sentinel limfnog čvora uzrokuje manje limfedema nego biopsija aksilarnih limfnih čvorova.

Ako se razvije limfedem, liječe ga posebno uvježbani terapeuti. Oni uče žene kako masirati područje, što može pomoći dreniranju nakupljene tekućine, te kako primijeniti zavoj koji pomaže da se tekućina ne nakupi. Zahvaćena ruke se treba koristiti koliko je moguće normalno, izuzev dizanja teških stvari za što bi se trebala koristiti nezahvaćena ruka. Žene trebaju svakodnevno vježbati zahvaćenu ruku prema uputama i obvezno staviti zavoj preko noći.

Ako su limfni čvorovi uklonjeni, ženama se može savjetovati da od zdravstvenih djelatnika zatraže da ne ubacuju katetere ili igle u vene zahvaćene ruke i da ne mjere krvni tlak u toj ruci. Ovi postupci povećavaju vjerojatnost razvoja limfedema ili pogoršanja. Ženama se također savjetuje da nose rukavice kada god rade posao koji bi mogao uzrokovati ogrebotinu ili ozljedu kože šake i ruke na strani gdje je rađena operacija. Izbjegavanje ozljeda i infekcija može smanjiti rizik od razvoja limfedema.

Ostali problemi koji se mogu pojaviti nakon uklanjanja limfnih čvorova uključuju privremenu ili trajnu tupost, uporni osjećaj pečenja i infekciju.

Operacija rekonstrukcije dojke

Rekonstrukcija dojke može se obaviti istovremeno s mastektomijom ili kasnije.

Žene i njihov liječnik trebaju se konzultirati s plastičnim kirurgom rano tijekom liječenja kako bi isplanirali operaciju rekonstrukcije dojke. Kada se rekonstrukcija radi ovisi ne samo o ženinim preferencama nego i o potrebama liječenja. Na primjer, ako se terapija zračenjem provodi prije rekonstrukcije, mogućnosti rekonstrukcije su ograničene.

Najčešće, operacija se radi

 • Ugradnjom implantata (napravljenog od silikona ili fiziološke otopine.

 • Rekontrukcijom dojke uporabom tkiva s drugih dijelova ženinog tijela

Kirurzi često dobivaju tkivo za rekonstrukciju dojke iz mišića u donjem dijelu trbuha. Alternativno, koža i masno tkivo (umjesto mišića) iz donjeg dijela trbuha mogu se koristiti za rekonstrukciju dojke.

Prije umetanja implantata, liječnici koriste ekspander tkiva, koje nalikuje balonu, kako bi rastegnuli preostalu kožu i mišiće prsa i napravili mjesta za implantat. Tkivni ekspander se postavlja ispod prsnog mišića tijekom mastektomije. Ekspander ima mali ventil kojemu zdravstveni djelatnici mogu pristupiti uvođenjem igle kroz kožu. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana, kroz ventil se periodično ubrizgava otopina soli (fiziološka otopina) kako bi ekspander malo po malo proširio. Nakon završetka ekspanzije, ekspander se kirurški ukloni i umetne se implantat.

Alternativno, tkiva uzeta iz ženinog tijela (poput mišića i potkožnog tkiva) mogu se koristiti za rekonstrukciju. Ta tkiva se uzimaju iz trbuha, leđa ili stražnjice i premještaju se u područje prsa kako bi se stvorio oblik dojke.

Bradavica i okolna koža obično se rekonstruiraju u odvojenoj operaciji kasnije. Mogu se koristiti različite tehnike. One uključuju korištenje tkiva iz ženinog tijela i tetoviranje.

Može se također i učiniti operacija kako bi se modificirala (povećala, smanjila ili podigla) druga dojka kako bi dojke međusobno bile simetrične.

Obnova dojke

Nakon što opći kirurg ukloni tumor dojke i okolno tkivo dojke (mastektomija), plastični kirurg može rekonstruirati dojku. Može se upotrijebiti implantat od silikona ili fiziološke otopine. Ili u složenijoj operaciji, tkivo se može uzeti iz drugih dijelova ženinog tijela, kao što su trbuh, stražnjica ili leđa.

Rekonstrukcija se može obaviti u isto vrijeme kad i mastektomija - izbor koji uključuje biti pod anestezijom duže vrijeme - ili kasnije - izbor koji podrazumijeva drugi put biti pod anestezijom.

Rekonstrukcija bradavice i okolne kože vrši se kasnije, često u liječničkom uredu. Opća anestezija nije potrebna.

Kod mnogih žena rekonstruirana dojka izgleda prirodnije od one koja je liječena zračenjem, osobito ako je tumor velik.

Ako se koristi silikonski ili implantat od fiziološke otopine i ostavi se dovoljno kože da ga pokrije, osjet u koži preko implantata je relativno normalan. Međutim, niti jedna vrsta implantata ne djeluje poput tkiva dojke na dodir. Ako se koža iz drugih dijelova tijela koristi za prekrivanje dojke, veliki dio osjeta se gubi. Međutim, tkivo iz drugih dijelova tijela pod rukom je sličnije tkivu dojke od silikonskih ili implantata od fiziološke otopine.

Silikon povremeno procuri iz svoje ovojnice. Kao rezultat, implantat može postati tvrd, uzrokovati nelagodu i izgledati manje privlačno. Također, silikon ponekad ulazi u krvotok.

Neke žene su zabrinute izaziva li silikon koji curi rak u drugim dijelovima tijela ili rijetke bolesti kao što je sistemski eritematozni lupus (lupus). Nema gotovo nikakvih dokaza koji ukazuju na to da curenje silikona može uzrokovati te ozbiljne posljedice, ali zato što bi moglo, uporaba silikonskih implantata se smanjila, posebno kod žena koje nisu imale rak dojke.

Očuvanje plodnosti

Žene ne bi trebale zatrudnjeti dok se liječe od raka dojke.

Ako žene žele rađati (očuvati plodnost) nakon liječenja, prije početka liječenja upućuju se reproduktivnom endokrinologu. Žene tako mogu doznati o procedurama koje im mogu omogućiti da ostanu trudne nakon liječenja.

Opcije za očuvanje plodnosti uključuju potpomognute reproduktivne tehnike sa stimulacijom jajnika i zamrzavanje jaja ili embrija.

Izbor terapije za očuvanje plodnosti ovisi o sljedećem:

 • Vrsti raka dojke

 • Vrsti liječenja raka dojke koja se planira

 • Osobne sklonosti žene

Tehnike potpomognute reprodukcije mogu imati nuspojave kod žena s estrogen pozitivnim karcinom.

Uklanjanje dojke bez karcinoma

Određene žene s karcinomom dojke imaju visoki rizik od razvoja karcinoma dojke u drugoj dojci (onoj bez raka). Liječnici mogu sugerirati takvim ženama da odstrane drugu dojku prije nego se razvije rak. Ovaj postupak se naziva kontralateralna (sa suprotne strane) profilaktična (preventivna) mastektomija. Ova preventivna operacija može biti prikladna za žene s bilo kojim od sljedećeg:

 • Genetska mutacija koja povećava rizik od razvoja karcinoma dojke (BRCA1 ili BRCA2)

 • Žene s barem dva bliska, obično u prvom koljenu rođaka koji su imali rak dojke ili jajnika

 • radioterapija u području prsnog koša prije 30. godine života

 • Lobularni karcinom in situ (neinvazivni tip)

U žena s lobularnim karcinomom in situ u jednoj dojci, jednako je vjerojatno da će se u drugoj dojci razviti invazivni karcinom. Dakle, jedini način da se eliminira rizik od raka dojke jest uklanjanje obje dojke. Neke žene, osobito one koje su pod visokim rizikom od razvoja invazivnog raka dojke, biraju ovu opciju.

Prednosti kontralateralne profilaktičke mastektomije uključuju sljedeće:

 • Duže preživljenje žena s karcinomom dojke i BRCA1 ili BRCA2 mutacijama i eventualno za žene koje su imale manje od 50 godina kada je postavljena dijagnoza raka dojke.

 • Smanjena potreba za masovnim testovima praćenja nakon liječenja

 • Kod nekih žena smanjena anksioznost

Nedostaci ovog postupka uključuju sljedeće:

 • Dvostruki rizik od komplikacija

Umjesto kontralateralne profilaktične mastektomije, neke žene će radije odabrati daljnje detaljno praćenje dojki od strane liječnika - primjerice slikovnim metodama.

Terapija zračenjem

Radioterapija se koristi za ubijanje stanica raka u blizini mjesta odakle je uklonjen tumor, uključujući obližnje limfne čvorove. Radioterapija nakon poštedne operacije dojke ili mastektomije smanjuje rizik ponovne pojave karcinom u blizini prvotne lokacije ili u obližnjim limfnim čvorovima. Terapija poboljšava šansu za preživljenje ženama koje imaju velike tumore ili se karcinom proširio u nekoliko obližnjih limfnih čvorova, a može poboljšati preživljenje i za ostale žene.

Nuspojave radijacijske terapije uključuju oticanje dojke, crvenilo i stvaranje mjehura kože u tretiranom području te umor. Ovi učinci obično nestaju unutar nekoliko, do najviše 12 mjeseci. Manje od 5% žena liječenih radioterapijom ima prijelome rebara koji uzrokuju manju nelagodu. U oko 1% žena pluća postaju blago upaljena 6 do 18 mjeseci nakon završetka terapije zračenjem. Upala uzrokuje suhi kašalj i kratkoću daha tijekom tjelesne aktivnosti što traje do oko 6 tjedana. Nakon radioterapije može se razviti limfedem.

Kako bi poboljšali terapiju zračenjem, liječnici proučavaju nekoliko novih postupaka. Mnogi od tih postupaka imaju za cilj preciznije usmjeriti zračenje na rak i poštedjeti ostatak dojke od djelovanja zračenja.

Lijekovi

Kemoterapija i lijekovi koji blokiraju hormone mogu suzbiti rast stanica raka u cijelom tijelu.

Kod žena s invazivnim rakom dojke s kemoterapijom ili lijekovima koji blokiraju hormone obično se započinje ubrzo nakon operacije. Terapija se nastavlja kroz nekoliko mjeseci ili godina. Neki, poput tamoksifena, mogu se nastaviti 5 do 10 godina. Ako su tumori veći od 5 centimetara (oko 2 inča), kemoterapija ili lijekovi koji blokiraju hormone mogu se započeti prije operacije. Ovi lijekovi odgađaju ili sprječavaju ponavljanje raka kod većine žena i kod nekih produljuju preživljenje. Međutim, neki stručnjaci vjeruju da ovi lijekovi nisu potrebni ako je tumor mali, a limfni čvorovi nisu zahvaćeni, osobito kod žena u postmenopauzi, jer je prognoza već izvrsna.

Analiza genetskog materijala raka (prediktivno genomsko ispitivanje) može pomoći u predviđanju koji su tumori osjetljivi na kemoterapiju ili lijekove koji blokiraju hormone.

Kemoterapija

Kemoterapija se koristi za uništavanje ili usporavanje multiplikacije stanica koje se brzo dijele. Kemoterapija sama ne može izliječiti rak dojke. Mora se koristiti s kirurškom ili radioterapijom. Kemoterapijski lijekovi se obično daju intravenozno u ciklusima. Ponekad se daju na usta. Najčešće nakon jednog dana liječenja slijede 2 ili više tjedna oporavka. Korištenje više kemoterapijskih lijekova zajedno je učinkovitije od upotrebe jednog lijeka. Izbor lijekova djelomično ovisi o tome jesu li stanice raka otkrivene u obližnjim limfnim čvorovima.

Najčešće korišteni lijekovi uključuju ciklofosfamid, doksorubicin, epirubicin, 5-fluorouracil, metotreksat i paklitaksel (vidi Kemoterapija).

Nuspojave (kao što su povraćanje, mučnina, gubitak kose i umor) variraju ovisno o tome koji se lijekovi koriste. Kemoterapija može uzrokovati neplodnost i ranu menopauzu uništavanjem jaja u jajnicima. Kemoterapija također može potisnuti proizvodnju krvnih stanica od strane koštane srži i tako uzrokovati anemiju ili krvarenje ili povećati rizik od infekcija. Dakle, lijekovi, kao što su filgrastim ili pegfilgrastim, mogu se koristiti za stimuliranje koštane srži na proizvodnju krvnih stanica.

Lijekovi koji blokiraju hormone

Lijekovi koji blokiraju hormone interferiraju s djelovanjem estrogena ili progesterona, koji stimuliraju rast karcinomskih stanica koje imaju receptore za estrogen i/ili progesteron. Lijekovi koji blokiraju hormone mogu se koristiti kada stanice raka imaju te receptore, ponekad i umjesto kemoterapije. Korist od lijekova koji blokiraju hormone najveća je kada karcinomske stanice imaju receptore i za estrogen i za progesteron

Lijekovi koji blokiraju hormone uključuju

 • Tamoksifen: Oralni tamoksifen je selektivni modulator receptora za estrogen. Veže se na receptore za estrogen i spriječava rast tkiva dojke. U žena koje imaju estrogen pozitivan karcinom, uzimanje tamoksifena kroz 5 godina, povećava vjerojatnost preživljena za 25%, a desetogodišnje liječenje je još učinkovitije. Koristi i rizici tamoksifena, koji je povezan s estrogenom, slični su koristima i rizicima estrogenske terapije nakon menopauze. Na primjer, može smanjiti rizik od osteoporoze i fraktura. Povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama i plućima. Također značajno povećava rizik od razvoja rak maternice (raka endometrija). Dakle, ako žene koje uzimaju tamoksifen imaju točkasto ili obilnije krvarenej iz rodnice, trebale bi posjetiti liječnika. Međutim, poboljšanje preživljenja od raka dojke uvelike nadmašuje rizik od raka endometrija. Tamoksifen, za razliku od estrogenske terapije, može pogoršati suhoću rodnice i valunge nakon menopauze.

 • Inhibitori aromataze: Ovi lijekovi (anastrozol, eksemestan, i letrozol) inhibiraju aromatazu (enzim koji pretvara neke hormone u estrogen) i na taj način smanjuju proizvodnju estrogena. Kod žena u postmenopauzi, ovi lijekovi mogu biti učinkovitiji od tamoksifena. Inhibitori aromataze mogu se dati umjesto tamoksifena ili nakon završetka liječenja tamoksifenom. Inhibitori aromataze mogu povećati rizik od osteoporoze.

Monoklonska antitijela

Monoklonska antitijela su sintetske kopije (ili neznatno modificirane verzije) prirodnih tvari koje su dio imunološkog sustava tijela. Ovi lijekovi povećavaju sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv raka.

Trastuzumab i pertuzumab su tipovi monoklonskih antitijela zvani anti-HER2 lijekovi. Koriste se s kemoterapijom za liječenje metastatskog raka dojke samo kada stanice raka imaju previše receptora HER2. Ovi lijekovi se vežu s HER2 receptorima i na taj način sprječavaju umnožavanje stanica raka. Ponekad se koriste oba lijeka. Trastuzumab se obično uzima godinu dana. Oba lijeka mogu oslabiti srčani mišić. Liječnici stoga tijekom liječenja nadziru rad srca.

Liječenje neinvazivnog karcinoma (Stadij 0)

Za duktalni karcinom in situ, liječenje se obično sastoji od jednog sljedećeg:

 • Mastektomija

 • Uklanjanje tumora i veće količine okolnog normalnog tkiva (široka ekscizija) sa ili bez zračenja

Neke žene s duktalnim karcinomom in situ kao dio liječenja dobivaju i lijekove koji blokiraju hormone.

Za lobularni karcinom in situ, liječenje uključuje sljedeće:

Promatranje se sastoji od fizikalnog pregleda svakih 6 do 12 mjeseci tijekom 5 godina, potom dalje jednom godišnje uz mamografija jednom godišnje. Iako se može razviti invazivni rak dojke, invazivni karcinomi koji se razvijaju obično ne rastu brzo i obično se mogu učinkovito liječiti. Nadalje, budući da je razvoj invazivnog karcinoma dojke podjednako vjerojatan u bilo kojoj dojci, jedini način uklanjanja rizika za karcinom dojke kod žena s lobularnim karcinomom in situ je uklanjanje obje dojke (obostrana mastektomija). Neke žene, osobito one koje su pod visokim rizikom od razvoja invazivnog raka dojke, biraju ovu opciju.

Ženama s lobularnim karcinomom in situ se često daje tamoksifen, lijek koji blokira hormone, kroz 5 godina. On smanjuje, ali ne eliminira rizik od razvoja invazivnog raka. Ženama u postmenopauzi može se, umjesto toga, dati raloksifen, a ponekad i inhibitor aromataze.

Liječenje lokaliziranog ili lokalno invazivnog raka (Stadiji I do III)

Kod karcinoma koji se nisu proširili dalje od obližnjih limfnih čvorova, liječenje uvijek uključuje kirurško uklanjanje što je moguće većeg dijela tumora. Također, jedno od sljedećeg se radi kako bi se pomoglo u određivanju stadija karcinoma.

 • Disekcija aksilarnih limfnih čvorova (uklanjanje velikog dijela limfnih čvorova u pazuhu)

 • Biopsija sentinel limfnog čvora (uklanjanje limfnog čvora ili prvih nekoliko čvorova koji su najbliži dojci)

Mastektomija ili poštedna operacija dojki obično se koristi za liječenje invazivnog raka koji se opsežno proširio unutar mliječnih kanala (invazivni duktalni karcinom). Poštedna operacija dojki koristi se samo kada tumor nije prevelik jer se mora ukloniti cijeli tumor plus dio okolnog normalnog tkiva. Ako je tumor velik, uklanjanje tumora i dijela okolnog normalnog tkiva bitno rezultira uklanjanjem većine dojke. Početna operacija može uključivati operaciju aksilarnih limfnih čvorova i obično slijedi radijacijska terapija.

Ponekad, kada je tumor prevelik za poštednu operaciju dojke, kemoterapija se daje prije operacije kako bi se smanjila veličina tumora. Ako kemoterapija dovoljno smanji veličinu tumora, možda će biti moguća poštedna operacija dojke.

Hoće li se nakon operacije koristiti radioterapija, kemoterapija, ili oboje, ovisi o mnogo faktora, kao što su sljedeći:

 • Koliko je velik tumor

 • Je li započela menopauza

 • Ima li tumor receptore za hormone

 • Koliko limfnih čvorova sadrži stanice raka

Nakon operacije i radioterapije obično se daje kemoterapija. Ako rak ima receptore za estrogen, ženama koje i dalje menstruiraju obično se daje tamoksifen, a ženama u postmenopauzi se daju inhibitori aromataze.

Liječenje raka koji se proširio (IV Stadij)

Rak dojke koji se proširio izvan limfnih čvorova rijetko se izliječi, ali većina žena koje ga imaju žive najmanje 2 godine, a neke žive i od 10 do 20 godina. Liječenje samo malo produljuje život, ali može ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Međutim, neka liječenja imaju neugodne nuspojave. Dakle, odluka o tome hoćete li se liječiti, i ako da, koje će te liječenje izabrati je jako osobna.

Izbor terapije ovisi o sljedećem:

Većina žena se liječi kemoterapijom ili lijekovima koji blokiraju hormone. Međutim, kemoterapija, a posebno režimi koji imaju neugodne nuspojave, se često odgađaju do pojave simptoma (bol ili druga neugoda) ili dok se rak ne počne rapidno pogoršavati. Bol se obično liječi analgeticima. Drugi lijekovi se mogu dati za ublažavanje drugih simptoma. Kemoterapija ili lijekovi koji blokiraju hormone daju se za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvalitete života, a ne za produljenje života.

Najučinkovitiji režimi kemoterapije za rak dojke koji se proširio uključuju kapecitabin, docetaksel, doksorubicin, gemcitabin, paklitaksel i vinorelbin.

Lijekovi koji blokiraju hormone u određenim situacijama su bolji izbor od kemoterapije. Na primjer, ovim lijekovima se daje prednost kada je karcinom estrogen pozitivan, kada karcinom nije recidivirao dudže od dvije godine nakon dijagnoze i inicijalnog liječenja, ili kada karcinom nije neposredno životno ugrožavajuć. U različitim situacijama koriste se različiti lijekovi koji blokiraju hormone:

 • Tamoksifen: Kod žena koje još uvijek menstruiraju, tamoksifen je obično lijek prvog izbora.

 • Inhibitori aromataze: Za žene u postmenopauzi koje imaju estrogen pozitivan karcinom dojke, inhibitori aromataze (kao što su anastrozol, letrozol, and eksemestan) mogu biti učinkovitiji kao prva linija liječenja od tamoksifena.

 • Gestageni: Ovi lijekovi, kao što je medroksiprogesteron ili megestrol, mogu se koristiti nakon inhibitora aromataze i tamoksifena kada ti lijekovi više nisu učinkoviti.

 • Fulvestrant: Ovaj lijek se može koristiti kada tamoksifen više nije učinkovit. On uništava receptore za estrogen u karcinomskim stanicama.

Alternativno, za žene koje još menstruiraju, kirurško odstranjenje jajnika, uništavanje jajnika zračenjem, ili lijekovi za zaustavljanje njihove aktivnosti (kao što su buserelin, goserelin, or leuprolid) mogu se koristiti za zaustavljanje proizvodnje estrogena. Ove terapije mogu se koristiti s tamoksifenom.

Trastuzumab (vrsta monoklonskog antitijela zvana anti-HER2 lijek) se može koristiti za liječenje karcinoma koji imaju previše HER2 receptora i koji su se proširili po cijelom tijelu. Trastuzumab se može koristiti sam ili s kemoterapeuticima (kao što je paklitaksel), s lijekovima koji blokiraju hormone ili s pertuzumabom (drugim anti-HER2 lijekom). Trastuzumab u kombinaciji s kemoterapijom i pertuzumabom usporava rast karcinoma dojke koji imaju previše HER2 receptora i povećava vrijeme preživljenja više od trastuzumaba samo s kemoterapije. Trastuzumab se može koristiti i sa lijekovima koji blokiraju hormone za liječenje žena koje imaju estrogen pozitivan karcinom.

Inhibitori tirozin kinaze (poput lapatiniba i neratiniba), druga vrsta anti-HER lijekova, blokiraju aktivnost HER2. Ovi se lijekovi sve više koriste kod žena s karcinomima koji imaju previše HER2 receptora.

U nekim situacijama, terapija radijacijom može se koristiti umjesto ili prije lijekova. Na primjer, ako se otkrije samo jedno područje raka i to područje je u kosti, zračenje u tu kost može biti jedini tretman koji se koristi. Radioterapija je obično najučinkovitiji tretman za rak koji se proširio na kost, a ponekad ga drži pod kontrolom godinama. Također je često najučinkovitiji tretman za rak koji se proširio na mozak.

Kirurško liječenje može biti učinjeno kako bi se uklonili pojedinačni tumori u drugim dijelovima tijela (kao što je mozak), jer takva operacija može ublažiti simptome. Mastektomija (uklanjanje dojke) se može učiniti kako bi se olakšali simptomi. Međutim, nije jasno može li uklanjanje dojke pomoći produženju života kada se karcinom već proširio na druge dijelove tijela, a liječen je i kontroliran.

Bisfosfonati (korišteni za liječenje osteoporoze), kao što su pamidronat ili zoledronat, smanjuju bol u kostima i gubitak kostiju i mogu spriječiti ili odgoditi probleme s kostima koji se mogu pojaviti kada se rak širi na kost.

Liječenje raka dojke na temelju tipa

Tip

Mogući tretmani

* Terapija ablacije ovarija uključuje uklanjanje jajnika ili uporabu lijekova koji spriječavaju proizvodnju estrogena u jajnicima. Jajnici su glavni izvor estrogena kod žena u premenopauzi.

Duktalni karcinom in situ (rak ograničen na mliječne kanale dojke)

Mastektomija

Ponekad poštedna operacija dojke (uklanjanje tumora, ostavljanje što je moguće većeg dijela dojke) sa ili bez zračenja

Ponekad lijekovi koji blokiraju hormone

Lobularni karcinom in situ, klasičan (rak ograničen na mliječne žlijezde dojke)

Ponekad operacija da se provjeri prisutnost raka

Ako se ne nađe karcinom, promatranje i redoviti pregledi i mamogrami

Tamoksifen ili, za neke žene u postmenopauzi, raloksifen ili inhibitor aromataze (kao što su anastrozol, eksemestan ili letrozol) za smanjenje rizika od invazivnog raka

Rijetko, bilateralna mastektomija (uklanjanje obje dojke) za sprečavanje invazivnih karcinoma

Lobularni karcinom in situ, pleomorfni (koji, za razliku od klasičnog tipa, dovodi do invazivnog raka)

Kirurško odstranjenje abnormalnog dijela i dijela tkiva oko njega

Ponekad tamoksifen ili raloksifen s ciljem da se pokuša spriječiti razvoj karcinoma

Stadiji I i II (rani stadiji) raka

Kemoterapija prije operacije ako je tumor veći od 5 centimetara (oko 2 inča) ili je pričvršćen na stjenku prsnog koša kako bi se povećale šanse da se napravi poštedna operacija dojke

Poštedna operacija dojke kako bi se uklonio tumor i dio okolnog tkiva, nakon čega slijedi terapija zračenjem

Mastektomija s ili bez rekonstrukcije dojke

Nakon operacije, kemoterapija, lijekovi koji blokiraju hormone, anti-HER2 lijekovi (kao što je trastuzumab), ili kombinacije navedenog, osim kod žena u postmenopauzi s tumorima manjim od 0,5 do 1,0 centimetra (oko 0,2 do 0,4 inča) i bez raka u limfnim čvorovima

Stadij III (lokalno uznapredovali) rak (uključujući upalni rak dojke)

Kemoterapija ili ponekad lijekovi koji blokiraju hormone prije operacije kako bi se smanjila veličina tumora

Poštedna operacija dojke ili mastektomija ako je tumor dovoljno mali da ga se može potpuno ukloniti

Obično, terapija zračenjem nakon operacije

Ponekad kemoterapija, lijekovi koji blokiraju hormone ili oboje nakon operacije

Za upalni rak dojke, mastektomija, kemoterapija i zračenje

Stadij IV (metastatski) rak

Ako rak uzrokuje simptome i pojavljuje se na nekoliko mjesta, lijekovi koji blokiraju hormone, terapija ablacije jajnika, * ili kemoterapija

Ako stanice raka imaju previše receptora HER2, trastuzumab, ponekad s pertuzumabom

Radioterapija za sljedeće:

 • Metastaze u mozgu

 • Metastaze koje recidiviraju u koži

 • Metastaze koje se javljaju na jednom području kosti i koje uzrokuju simptome

Za metastaze u kostima, bisfosfonati (kao što je zoledronat ili pamidronat) koji se daju intravenski radi smanjenja bolova u kostima i gubitka kostiju

Pagetova bolest bradavice

Ako je prisutan i rak dojke, liječenje se temelji na tipu tog raka dojke

Povremeno, kirurško uklanjanje samo bradavice s dijelom okolnog normalnog tkiva (lokalna ekscizija)

Rak dojke koji se ponavlja u dojkama ili obližnjim strukturama

Mastektomiji ponekad prethodi kemoterapija ili lijekovi koji blokiraju hormone

Ponekad zračenje

Kemoterapija ili hormonska terapija

Filoidni tumori

Uklanjanje tumora i okolnog normalnog tkiva (široka ekscizija)

Radioterapija ako je tumor kancerogen

Mastektomija ako je tumor velik ili ako analiza abnormalnih stanica sugerira rak

Liječenje specifičnih vrsta raka dojke

Za upalni rak dojke, liječenje se obično sastoji od kemoterapije i radioterapije. Mastektomija se obično radi.

Za Pagetovu bolest bradavice, liječenje je obično slično kao i kod drugih vrsta raka dojke. Često uključuje jednostavnu mastektomiju ili poštednu operaciju dojke uz uklanjanje limfnih čvorova. Nakon poštedne operacije dojke obično slijedi radioterapija. Rjeđe se uklanja samo bradavica s dijelom okolnog normalnog tkiva. Ako je prisutan i drugi rak dojke, liječenje se temelji na tipu tog raka dojke.

Za filoidni tumor (bilo da je karcinom ili ne), liječenje se obično sastoji od uklanjanja tumora i velike količine okolnog normalnog tkiva (široka ekscizija). Ako je tumor velik u odnosu na dojku, može se napraviti jednostavna mastektomija. Nakon kirurškog uklanjanja, oko 20 do 35% tumora se ponavlja u blizini istog mjesta. Oko 10 do 20% tumora metastazira na udaljena mjesta. Ako je tumor kancerogen, koristi se terapija zračenjem.

Daljnje praćenje

Nakon što je liječenje završeno, daljnji fizikalni pregledi, uključujući preglede dojki, prsa, vrata i pazuha, obavljaju se svaka 3 mjeseca tijekom 2 godine, a zatim svakih 6 mjeseci tijekom 5 godina od datuma dijagnosticiranja raka. Redoviti mamogrami i samopregledi dojki također su važni. Žene određene simptome trebaju odmah prijaviti svom liječniku:

 • Bilo kakve promjene u dojkama

 • Bol

 • Gubitak apetita ili težine

 • Promjene u menstruaciji

 • Krvarenje iz vagine (ako nije povezano s menstruacijom)

 • Zamagljen vid

 • Bilo koji simptomi koji izgledaju neuobičajeno ili koji traju

Dijagnostički postupci, kao što su rendgen prsnsog koša, krvne pretrage, slike kostiju, i kompjuterizirana tomografija (CT), nisu potrebni osim ako simptomi ne sugeriraju da se karcinom vratio.

Učinci liječenja raka dojke uzrokuju mnoge promjene u životu žene. Podrška članova obitelji i prijatelja može pomoći, kao i grupe za podršku. Psihološko savjetovanje može biti korisno.

Problemi u završnoj fazi života

Kod žena s metastatskim rakom dojke kvaliteta života može se pogoršati, a vjerojatnost da će daljnje liječenje produljiti život može biti mala. S vremenom, može postati važnije da se žena ugodno osjeća nego da se pokušava produljiti život.

Karcinomskabol može se adekvatno kontrolirati odgovarajućim lijekovima. Dakle, ako žene imaju bolove, trebaju pitati svog liječnika za lijekove koji će ih ublažiti. Lijekovi mogu olakšati i druge mučne probleme, kao što su konstipacija, otežano disanje, i mučnina.

Psihološko i duhovno savjetovanje također može pomoći.

Žene s metastatskim rakom dojke trebaju se pripremiti unaprijed navodeći vrstu skrbi koju žele u slučaju da više ne mogu donositi takve odluke. Također, važna je izrada ili ažuriranje oporuke.