Wernicke-Korsakoffljev sindrom

Autor: Juebin Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Latica Friedrich, dr. med.

Wernicke-Korsakoffljev sindrom je rijedak oblik amnezije koji je kombinacija dva poremećaja: akutno konfuzno stanje (Wernickeova encefalopatija) i vrstu dugotrajne amnezije zvanu Korsakoffljev sindrom. Korsakoffljev sindrom razvija se u oko 80% osoba s neliječenom Wernickeovom encefalopatijom.

Wernicke-Korsakoffljev sindrom se može razviti kod alkoholičara i drugih osoba sa neadekvatnom prehranom, obično zbog nedostatka tiamina (vitamina B1). Rijetko, ovaj sindrom je posljedica ozljede glave (traumatska ozljeda mozga).

Simptomi

Wernickeova encefalopatija uzrokuje gubitak ravnoteže, pospanost, tendenciju posrtanja, te probleme s pokretima očiju, uz konfuziju.

Korsakoffljev sindrom može u početku uzrokovati ozbiljan gubitak pamćenja za nedavne događaje. Čini se da je sjećanje na udaljenije događaje manje narušeno. Dakle, osobe često mogu biti u društvenoj interakciji i koherentno razgovarati iako se ne mogu sjetiti bilo čega što se dogodilo u prethodnih nekoliko dana, mjeseci ili godina ili čak u prethodnih nekoliko minuta. Oni nastoje izmisliti (konfabulirati) događaje radije nego priznati da se ne mogu sjetiti. Budući da se ne mogu sjetiti stvari koje su nedavno učinili, može se događati da im npr. ne dosadi čitati isti časopis uvijek iznova.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled

Liječnik postavlja sumnju na Wernicke-Korsakoffljev sindrom temeljem karakterističnih simptoma kod ljudi s poremećajem koji može uzrokovati ovaj sindrom (poput pothranjenosti ili nedostatka tiamina), osobito ako su alkoholičari.

Pretrage, kao što su pretrage krvi za mjerenje razine šećera u krvi i elektrolita, kompletna krvna slika, testovi funkcije jetre i slikovne pretrage obično se rade kako bi se isključili drugi uzroci. Ponekad liječnici mjere razinu tiamina u krvi.

Liječenje

  • Intravenski se daju tiamin i tekućine

Liječenje se sastoji od tiamina i tekućina koje se daju intravenski. Takvo liječenje može oporaviti Wernickeovu encefalopatiju, iako je oporavak obično nepotpun. Korsakoffljev sindrom se ne može izliječiti.

Ako se ne liječi, Wernickeova encefalopatija može biti smrtonosna, iako do smrti rijetko dolazi u razvijenim zemljama.