Kratak, razriješen, neobjašnjiv događaj (BRUE)

Autor: Christopher P. Raab, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Očigledan, životno ugrožavajući događaj je iznenadna pojava određenih alarmantnih simptoma kao što su produljena razdoblja izostanka disanja (apneja), promjena boje kože ili tonusa mišića, kašljanje i zagrcavanje u djece mlađe od 1 godine.

 • Događaj se klasificira kao BRUE (brief, resolved, unexplained event) ako nakon detaljnog anamnestičkog ispitivanja, fizikalnog pregleda, a ponekad i određenih ispitivanja, nije pronađen nikakav uzrok.

 • Poznati uzroci, koji se ispituju, uključuju probavni i živčani sustav, disanje, zarazne bolesti, srčane, metaboličke i traumatske poremećaje.

 • Dijagnoza se temelji na razgovoru s njegovateljima, fizikalnom pregledu i rezultatima određenih laboratorijskih testova.

 • Prognoza ovisi o identificiranom uzroku navedenog događaja.

 • Liječenje je usmjereno na specifične uzroke, kada se isti mogu identificirati.

Terminologija se nedavno promijenila. Prije su liječnici upotrebljavali izraz "ALTE" (očigledan, životno ugrožavajući događaj) kako bi klasificirali sve događaje u kojima su dojenčad odjednom razvila alarmantne simptome, bez obzira na to je li u konačnici pronađen osnovni uzrok. Ako ne postoji uzrok, liječnici događaj nazivaju BRUE (kratki, razriješeni, neobjašnjivi događaj). Neki liječnici i dalje koriste pojam "ALTE" u početku dok traže uzrok, a kasnije ga koriste kada je uzrok identificiran.

Iako se čini da je ALTE povezan sa sindromom iznenadne smrti dojenčeta (SIDS), nema jasne veze između ta dva poremećaja.

Uzroci

Uzrok alarmantnih simptoma se ne može utvrditi u polovice slučajeva. Takve slučajeve nazivamo BRUE.

Kada uzrok postoji, najčešći među njima uključuju:

Manje česti uzroci uključuju

 • Poremećaje srca

 • Metaboličke poremećaje

 • Sužavanje ili potpunu blokadu dišnih putova (opstruktivna apneja)

 • Druge poremećaje (poremećaje vezano uz lijekovee, zlostavljanje, ili anafilaktičnu reakciju)

Simptomi

Ove događaje obično karakterizira neočekivana, iznenadna promjena djetetova disanja koja alarmira roditelja ili skrbnika. Značajke događaja uključuju neke ili sve od sljedećeg:

 • Izostanak disanja 20 sekundi ili više

 • Promjena boje kože, koja obično postane plava ili blijeda, ali ponekad i crvena

 • Promjena tonusa mišića, obično do mlohavosti

 • Gušenje ili zagrcavanje

Dijagnoza

 • Pregled liječnika

 • Ostala testiranja na temelju rezultata početne evaluacije

Kada se dogodi BRUE ili ALTE, liječnik postavlja nekoliko ključnih pitanja:

Liječnik obavlja fizikalni pregled kako bi provjerio postoje li očiti nedostaci, osobito abnormalnosti živčanog sustava, kao što je prevelika krutost (hipertonus) ili prevelika mlohavost (hipotonus), zatim postoje li znakovi infekcije, ozljeda ili sumnje na zlostavljanje.

Na temelju razgovora s njegovateljima i fizikalnog pregleda, liječnik može imati dovoljno informacija kako bi ustvrdio da dijete u djeteta nije posrijedi ozbiljno zdravstveno zbivanje. No, ako postoje nedoumice, liječnik može preporučiti laboratorijske testove (testove iz krvi, stolice, urina i cerebrospinalnog likvora) , slikovne pretrage (kao što su rendgen prsišta ili kompjuterizirana tomografija (CT) mozga), elektrokardiografija (EKG), ili kombinaciju testova uzevši u obzir fizikalni pregled djeteta. Drugi testovi, kako bi procijenili radi li se, primjerice, o konvulzijama (npr elektroencefalografija (EEG)) također mogu biti preporučeni.

Prognoza

Prognoza ovisi o identificiranom uzroku. Na primjer, rizik od smrti ili invalidnosti je veći ako je uzrok događaja ozbiljan neurološki poremećaj. Čini se da sam BRUE/ALTE nema dugoročnih učinaka na razvoj djeteta.

Iako odnos BRUE/ALTE prema SIDS-u nije jasan, djeca koja su imala 2 ili više očigledna, životno ugrožavajuća događaja, imaju veći rizik od razvoja SIDS-a.

Liječenje

 • Liječenje uzroka

 • Kućni uređaji za praćenje (monitoring) djeteta

Ako se identificira uzrok, tada se on i liječi. Dojenčad koja su zahtijevala kardiopulmonalnu reanimaciju, koja imaju bilo kakve abnormalnosti utvrđene tijekom pregleda ili laboratorijskih ispitivanja, ili djece u koje je anamneza neobična i zabrinjavajuća, zahijevaju praćenje i daljnju evaluaciju tijekom hospitalizacije.

Roditelji i skrbnici trebaju biti educirani o kardiopulmonalnoj reanimaciji dojenčadi i sigurnoj njezi dojenčadi (kao što je prikladno stavljanje dojenčadi na leđa tijekom sna, (Vidi putting infants to sleep on their back ) i uklanjanje izloženosti duhanskom dimu). Liječnici ponekad preporuče kućne aparate za nadzor apneje u određenom vremenskom razdoblju. Monitori koji mogu zabilježiti uzorke disanja dojenčadi i broj otkucaja srca, preferiraju se nad onima koji samo oglašavaju zvukovni alarm. Monitori s mogućnošću snimanja mogu pomoći liječnicima kako bi razlikovali lažne alarme od stvarnih događaja.

Više informacija

 • Safe to Sleep® kampanja