Ozljede tkiva bez smrzavanja

Autor: Daniel F. Danzl, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.

Kod ozljeda tkiva bez smrzavanja, dijelovi kože su hladni, ali nisu smrznuti.

(Vidi također Pregled ozljeda hladnoćom.)

Ozljede tkiva bez smrzavanja uključuju ozeblinu, imerzijsko stopalo i promrzline.

Ozeblina

Ozeblina je ozljeda hladnoćom u kojoj hladna područja kože postaju utrnuta, otečena i crvena. Jedini potrebni terapijski postupak je zagrijavanje tog područja tijekom nekoliko minuta. Tijekom zagrijavanja, područje može boljeti ili jako svrbjeti. Nema trajnih oštećenja, premda je područje ponekad posebno osjetljivo na hladnoću mjesecima ili godinama nakon toga.

Imerzijsko (rovovsko) stopalo

Imerzijsko stopalo (rovovsko stopalo) je ozljeda hladnoćom koja se razvija kada se stopalo drži u vlažnim, hladnim čarapama i cipelama ili čizmama nekoliko dana. Stopalo je blijedo, ljepljivo, otečeno, utrnuto i hladno. Nakon zagrijavanja, stopalo postaje crveno i bolno na dodir. Ponekad se razviju plikovi koji se mogu otvoriti i inficirati. Koža može postati pretjerano osjetljiva na promjene temperature i na najlakši dodir, a ta osjetljivost može trajati tjednima. Stopalo također može postati pretjerano znojno.

Liječenje se sastoji prvenstveno od sljedećih mjera:

  • Oprezno zagrijavanje, sušenje i čišćenje stopala

  • Podizanje stopala

  • Držanje stopala suhim i toplim

Neki liječnici daju antibiotike kako bi spriječili infekciju. Docijepljivanje protiv tetanusa tetanusni pojačivač se daje ako cijepljenje protiv tetanusa u osobe nije više važeće. Liječnici ponekad daju amitriptilin kako bi olakšali osjetljivost na bol i lagani pritisak. Obzirom da nikotin smanjuje protok krvi, izbjegavanje pušenja i uporabe nikotinskih proizvoda može pomoći.

Rijetko se ova vrsta ozljede javlja na rukama.

Imerzijsko stopalo često se može spriječiti nošenjem prikladnih cipela ili čizama, mijenjanjem čarapa i sušenjem stopala barem svakodnevno.

Promrzline (pernio)

Promrzline (pernio) se odnose na neuobičajenu reakciju koja se može pojaviti kod ponovljene izloženosti suhoj hladnoći. Simptomi uključuju svrbež, bol, crvenilo, oticanje i, u rijetkim slučajevima, promijenjenu boju tog područja ili mjehure na zahvaćenom području (obično prednji dio potkoljenice ili gornja površina prstiju). Stanje je neugodno i ponavljajuće, ali ne i ozbiljno. Spriječavanje izlaganja hladnoći najbolji je tretman. Nifedipin, limaprost ili kortikosteroidi, uzimani na usta, ponekad olakšavaju simptome. izbjegavanje nikotina može pomoći.