Trudnička hiperemeza

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Trudnička hiperemeza je izrazito jaka mučnina i prekomjerno povraćanje tijekom trudnoće.

 • Žene s trudničkom hiperemezom, za razliku od žena s običnom jutarnjom mučninom, gube na težini i postaju dehidrirane.

 • Liječnici dijagnosticiraju trudničku hiperemezu na temelju simptoma i rade testove kako bi provjerili dehidraciju i druge moguće uzroke povraćanja.

 • Liječenje u početku uključuje ništa na usta, tekućine koje sadrže elektrolite i vitamine dane venski i lijekove za ublažavanje mučnine.

(Vidi također Mučnina i povraćanje tijekom rane trudnoće.)

Komplikacije trudnoće, kao što je trudnička hiperemeza, su problemi koji se javljaju samo tijekom trudnoće. Mogu utjecati na ženu, fetus ili oboje i mogu se pojaviti u različito vrijeme tijekom trudnoće. Međutim, većina komplikacija u trudnoći može se učinkovito liječiti.

Trudnoća često uzrokuje mučninu i povraćanje. Obično se javlja ujutro (tzv. jutarnja mučnina), iako se može pojaviti u bilo koje doba dana.

Trudnička hiperemeza se razlikuje od obične jutarnje mučnine. Ako žene povraćaju često i imaju mučninu do te mjere da izgube na težini i postanu dehidrirane, imaju trudničku hiperemezu. Ako žene povremeno povrate, ali dobivaju na težini i nisu dehidrirane, nemaju trudničku hiperemezu.

Uzrok trudničke hiperemeze je nepoznat.

Simptomi

Žene s hyperemesis gravidarum možda neće konzumirati dovoljno hrane da bi osigurale svoje tijelo energijom. Tada tijelo razgrađuje masti, što rezultira nakupljanjem otpadnih produkata (ketona) koji se nazivaju ketoza. Ketoza može uzrokovati umor, loš dah, vrtoglavicu i druge simptome.

Žene s hyperemesis gravidarum često postaju toliko dehidrirane da je ravnoteža elektroliti, potreban da bi tijelo normalno funkcioniralo, uznemireno je.

Hyperemesis gravidarum može uzrokovati laganu i privremeno prekomjernu aktivnost štitne žlijezde hipertireoza).

Rijetko se hyperemesis gravidarum nastavlja nakon 16 do 18 tjedana trudnoće. Ako se to dogodi, može ozbiljno oštetiti jetru, uzrokujući žuticu i degeneraciju jetrenog tkiva. Ako hiperemesis gravidarum jako ošteti jetru ili uzrokuje ozbiljnu dehidraciju, žene mogu postati zbunjene.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Testovi krvi i urina

Liječnici pitaju žene o povraćanju:

 • Kada je počelo

 • Koliko traje

 • Koliko puta se dnevno dogodi

 • Bilo da nešto olakšava ili pogoršava situaciju

 • Kako izgleda povraćanje

 • Koliko ima

Ako liječnici sumnjaju na hiperremesis gravidarum na temelju simptoma, oni rade testove krvi i urina kako bi utvrdili je li prisutna dehidracija i provjeriti abnormalnosti elektrolita, što može biti posljedica dehidracije.

Ultrasonography se obično radi kako bi se utvrdilo da li žene imaju hydatidiform mol (poremećaj koji na početku podsjeća na trudnoću) ili više od jednog fetusa (više rođenih). Oba stanja mogu povećati vjerojatnost povraćanja. Mogu se napraviti i drugi testovi kako bi se isključili drugi mogući uzroci povraćanja.

liječenje

 • U početku ništa

 • Tekućine dane intravenski

 • Lijekovi za ublažavanje mučnine

Ako se potvrdi hyperemesis gravidarum, ženi isprva ništa ne daje na usta. Umjesto toga, ona dobiva tekućine intravenski. Tekućine obično sadrže šećer (glukozu) i po potrebi uključuju elektrolite i vitamine. Ako je povraćanje ozbiljno i traje, žena je hospitalizirana i i dalje dobiva tekućinu koja sadrži sve potrebne dodatke. Također joj se daju lijekovi za ublažavanje mučnine (antiemetici).

Nakon što je žena rehidrirana i povraćanje je oslabilo, dobiva tekućinu za piće. Ako može podnijeti tekućine, može početi jesti česte, male porcije blagih namirnica. Veličina porcija se povećava jer može tolerirati više hrane.

Ako se simptomi ponove, liječenje se ponavlja.

Rijetko, ako se mršavljenje nastavi i simptomi ustraju unatoč liječenju, kortikosteroidi (kao što je metilprednizolon) mogu se koristiti kratko vrijeme. Međutim, rijetko se koriste tijekom prvog tromjesečja jer mogu uzrokovati oštećenja ploda.

U vrlo teškim slučajevima, žena se može hraniti intravenozno ili preko cijevi koja prolazi kroz nos i niz grlo u tanko crijevo onoliko dugo koliko je potrebno, ali se ovaj tretman izbjegava koliko god je to moguće.

Ako se povraćanje nastavi unatoč liječenju i uzrokuje trajni gubitak težine, žuticu i abnormalne srčane ritmove kod majke, majčin život može biti u opasnosti. U takvim slučajevima može biti opcija prekid trudnoće. Žene mogu razgovarati o ovoj opciji sa svojim liječnikom.