Intubacija probavnog trakta

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Intubacija probavnog trakta je postupak postavljanja male, fleksibilne plastične cijevi (nazogastrične sonde) kroz nos ili usta u želudac ili tanko crijevo. Ovaj se postupak može koristiti u svrhu dijagnostike ili liječenja. Intubacija obično uzrokuje mučninu i nadražaj na povraćanje pa je uobičajena primjena lokalnog anestetika u obliku spreja u nos i stražnji dio grla. Veličina cijevi varira ovisno o namjeni.

Nazogastrična intubacija može se koristiti da bi se dobio uzorak želučane tekućine. Sonda prolazi kroz nos, a ne kroz usta, prvenstveno zato što se tako može lakše proći do jednjaka. Također, prolaz kroz nos manje iritira i manja je vjerojatnost da će izazvati kašljanje. Uz pomoć sonde se može odrediti nalazi li se u želucu krv, a mogu se izlučevine se mogu analizirati kako bi se utvrdila kiselost, prisutnost enzima ili odredila neka druga svojstva. u slučaju trovanja, uzorci želučane tekućine mogu se analizirati kako bi se identificirao otrov. U nekim slučajevima, sonda ostaje na mjestu kako bi se uzorci mogli uzimati tijekom više sati.

Nazogastrična intubacija se također može koristiti za liječenje određenih stanja. Otrovi se, na primjer, mogu ispumpati ili neutralizirati aktivnim ugljenom, dok se ljudima koji ne mogu gutati putem sonde može davati tekuća hrana.

Ponekad se intubacija nazogastričnom sondom koristi za kontinuirano uklanjanje sadržaja želuca. Kraj cijevi je obično pričvršćen na usisni uređaj koji uklanja plin i tekućinu iz želuca. Tako se smanjuje tlak u probavnom traktu ako je blokiran ili iz nekog drugog razloga ne funkcionira pravilno. Ovaj se postupak često koristi i nakon operacije trbuha, sve dok probavni sustav ne može nastaviti svoju normalnu funkciju.

Nazoenterična intubacija, je postupak provlačenja duže cijevi kroz nos i želudac u početni dio tankog crijeva. Ovaj postupak se može koristiti za uklanjanje uzorka crijevnog sadržaja, kontinuirano uklanjanje tekućina ili davanje hrane ().

Komplikacije koje proizlaze iz nazogastrične intubacije su relativno rijetke, a većina se odnosi na lijekove koji se koriste za sedaciju. Ovi postupci rijetko uzrokuju perforaciju.