Manjak niacina (koji uzrokuje pelagru) rijedak je u razvijenim zemljama. Većina osoba s nedostatkom niacina ima i nedostatak proteina, riboflavina (B vitamin), vitamina B6.
-
Na rukama, stopalima, potkoljenicama, vratu i licu pojavljuje se prepoznatljiv tamnocrveni osip, a jezik i usta postaju tamnocrveni.
-
Oboljeli imaju probavnih problema, osjećaju umor, pate od nesanice, apatični su, a kasnije se javlja zbunjenost i gubitak pamćenja.
-
Dijagnoza se temelji na podacima o načinu ishrane, potpomognuta je postojećim simptomima, a ponekad se podupire i testovima urina.
-
Visokom dozama nikotinamida ili nikotinske kiseline, peroralno, se može učinkovito liječiti nedostatak niacina.
Niacin, B vitamin, neophodan je za preradu (metabolizam) ugljikohidrata, masti i mnogih drugih tvari u tijelu i za normalno funkcioniranje stanica.
Dobri izvori niacina uključuju suhi kvasac, jetru, crveno meso, perad, ribu, mahunarke i cjelovite žitarice ili niacinom obogaćene proizvode od žitarica i kruh. Hrana bogata triptofanom (aminokiselina), kao što su mliječni proizvodi, može nadomjestiti nedostatnu konzumaciju niacina u prehrani jer tijelo može pretvoriti triptofan u niacin.
Naziv Niacin se koristi na dva načina: kao sinonim za nikotinsku kiselinu i kao širi pojam koji uključuje nikotinamid i nikotinsku kiselinu, dva oblika ovog B vitamina.
Uzroci
Jedan oblik nedostatka niacina rezultat je nedostatka niacina i triptofana (aminokiselina). Ovaj oblik uzrokuje poremećaj koji se zove pelagra, koji utječe na kožu, probavni trakt i mozak. Pelagra se razvija samo ako je prehrana manjkava niacinom i triptofanom jer tijelo može pretvoriti triptofan u niacin. Ljudi koji žive u područjima gdje je kukuruz (indijski kukuruz) glavni izvor hrane u opasnosti su od razvoja pelagre jer kukuruz sadrži male količine niacina i triptofana. Nadalje, niacin iz kukuruza ne može se apsorbirati u crijevima, osim ako se kukuruz ne tretira lužinama (kao na primjer kada se pripremaju tortilje). Pelagra može biti sezonski poremećaj, pojavljuje se svakog proljeća i traje tijekom ljeta, kada se prehrana sastoji uglavnom od kukuruznih proizvoda.
Pelagra se također razvija u ljudi koji imaju jedno od sljedećeg:
-
Hartnupovu bolest, rijedak nasljedni poremećaj u kojeg je apsorpcija triptofana umanjena
-
Karcinoidni sindrom, rijedak poremećaj u kojem se triptofan ne može pretvoriti u niacin
Sljedeće može dovesti do nedostatka niacina:
Simptomi
Tipično, ljudi s pellagrom razvijaju Tipično, ljudi s pelagrom razvijaju simetričan, tamno crveni osip koji podsjeća na opekline od sunca i pogoršava se izlaganjem suncu (stanje koje se zove fotoosjetljivost). Osip se javlja u područjima tijela izloženim suncu, a njegova lokacija je prepoznatljiva:
-
Na rukama i rukama (poput rukavica)
-
Na nogama i potkoljenicama (poput čizama)
-
Oko vrata (poput ogrlice)
-
Na licu formira oblik leptira
Nepravilnosti kože su postojane, a zahvaćena područja mogu postati smeđa i pokrivena krljuštima.
Cijeli probavni trakt je zahvaćen. Jezik i usta mogu postati tamno crveni, a može se razviti i upala jezika i usne šupljine Jezik može nabubriti, usta mogu peći, a rane se mogu pojaviti i na jeziku i u ustima. Grlo i jednjak također mogu peći. Proizvodnja sline može se povećati. Ostali simptomi uključuju mučninu, povraćanje, nelagodu u trbuhu, zatvor i proljev (koji može biti krvav).
Kasnije se razvija umor, nesanica i apatija. Obično slijedi pogoršanje moždanih funkcija (encefalopatija). Karakterizira ju zbunjenost, dezorijentiranost, halucinacije i gubitak pamćenja. Oboljele osobe mogu biti izrazito uzbuđene, depresivne, ekstremno ushićene (manične), u deliriju ili paranoične (misleći da će im ljudi nauditi).
Dijagnoza
Dijagnoza nedostatka niacina temelji se na podacima o ishrani i postojanju simptoma. Mjerenje nusproizvoda niacina može pomoći u potvrdi dijagnoze, ali ovaj test često nije dostupan.
Dijagnoza se potvrđuje ako niacin ublažava simptome.
Liječenje
Postoje dvije vrste dodataka niacina: nikotinamid i nikotinska kiselina. Pelagra se liječi svakodnevno, peroralno, dodacima nikotinamida. Nikotinamid, za razliku od nikotinske kiseline, ne uzrokuje crvenilo, svrbež, peckanje ili peckanje.
Obzirom da osobe s nedostatkom niacina često imaju i druge i prehrambene nedostatke, uravnotežena prehrana je od iznimne važnosti u takvih bolesnika. Također se uzimaju dodaci drugih vitamina B skupine.