Nenormalan položaj i prikaz fetusa

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD

Položaj odnosi se na to je li fetus okrenut prema natrag (prema leđima žene - to jest, licem prema dolje kada žena leži na leđima) ili naprijed (licem prema gore).

prezentacija odnosi se na dio tijela fetusa koji vodi put kroz rodni kanal (naziva se predstavljeni dio). Obično, glavu vodi put, ali ponekad stražnjica ili rame vode put.

Najčešća i najsigurnija kombinacija sastoji se od sljedećeg:

 • Najprije glava (naziva se vertex ili cephalic presentation)

 • Okrenuta prema natrag

 • Lice i tijelo su nagnuti udesno ili ulijevo

 • Vrat se savio naprijed

 • Chin uvučen

 • Ruke su se sklopile preko prsa

Ako je fetus u drugačijem položaju ili prezentaciji, porođaj može biti teži, a isporuka kroz vaginu možda neće biti moguća.

Nenormalne prezentacije

Postoji nekoliko nenormalnih prezentacija.

Occiput posterior prezentacija

U potiljnoj stražnjoj prezentaciji (koja se naziva i sunčanom stranom prema gore), fetus je najprije glava, ali je okrenut prema gore (prema trbuhu majke). To je najčešći nenormalan položaj ili prezentacija.

Kada je fetus okrenut prema gore, vrat je često ispravljen, a ne savijen, a glava zahtijeva više prostora za prolazak kroz rodni kanal. Isporuka putem a vakuumski izvlači ili pincete ili carski rez može biti potrebno.

Breech prezentacija

Stražnjica ili ponekad noge. Stražnji dio se javlja kod 3 do 4% cjelokupnih porođaja. To je druga najčešća vrsta abnormalne prezentacije.

Kada se vaginalno isporuče, bebe koje su sada prisutne imaju veću vjerojatnost da će biti povrijeđene od onih koje su na prvom mjestu. Takve ozljede mogu nastati prije, tijekom ili nakon rođenja. Beba može čak i umrijeti. Komplikacije su manje vjerojatne kada se otkriju stražnjice prije poroda ili porođaja.

Vjerojatnije je da će se prezentacija pojaviti u sljedećim okolnostima:

Ponekad liječnik može pretvoriti fetus u glavu najprije pritiskom na trbuh žene prije porođaja, obično nakon 37 tjedana trudnoće. Nekim ženama se daje lijek (poput terbutalina) kako bi se spriječilo da porođaj započne prerano. Međutim, ako počinje trud i fetus je u predjelu zatvora, mogu se pojaviti problemi.

Prolaz napravljen od stražnjice u rodnom kanalu možda neće biti dovoljno velik da prođe kroz glavu (koja je šira). Osim toga, kada glava slijedi stražnjicu, ona se ne može oblikovati tako da stane kroz rodni kanal, kao što je normalno. Dakle, bebino tijelo može biti isporučeno i glava može biti uhvaćena unutar žene. Kada se uhvati bebina glava, ona vrši pritisak na pupčanu vrpcu u rodnom kanalu, tako da vrlo malo kisika može doći do bebe. Oštećenja mozga zbog nedostatka kisika češća su među bebama koje prvi prikazuju stražnjicu nego među onima koji prvi pokazuju glavu.

Prilikom prve pojave, ovi se problemi mogu javljati češće jer tkivo žene nije prošireno prethodnim isporukama. Budući da se dijete može ozlijediti ili umrijeti, carski rez je poželjan kada je fetus u predjelu stražnjice, osim ako je liječnik vrlo iskusan i vješt u isporuci bebe.

Ostale prezentacije

U prezentacija lica, vrat lukovi natrag tako da lice predstavlja prvi.

U prezentacija čela, vrat je umjereno zasvođen tako da se prvo pojavljuje čelo.

Obično, fetusi ne ostaju u predjelu lica ili čela. Često se ispravljaju. Ako se to ne dogodi, mogu se upotrijebiti pincete, vakuumski ekstraktor ili carski rez.

U poprečna laži, fetus leži horizontalno preko rodnog kanala i predstavlja prvo rame. Cesarean dostava je učinio, osim ako fetus je drugi u skupu blizanaca. U takvom slučaju, fetus se može pretvoriti u isporuku kroz vaginu.

Distocija ramena

Distocija ramena nastaje kada jedno rame fetusa odsječe na stražnjoj kosti žene, pa je dijete uhvaćeno u rodnom kanalu.

Fetus se normalno postavlja (najprije glava) za isporuku, ali rame fetusa postaju naslonjene na stidnu kost žene dok glava fetusa izlazi. Posljedično, glava se čvrsto povlači prema vaginalnom otvoru. Beba ne može disati jer su prsni koš i pupčana vrpca komprimirani putem rodnog kanala. Zbog toga se smanjuje razina kisika u krvi djeteta.

Distocija ramena nije uobičajena pojava, ali je češća kada je prisutno nešto od sljedećeg:

 • A veliki fetus je prisutan.

 • Rad je težak, dug ili brz.

 • A vakuumski izvlači ili pincete koristi se zato što glava fetusa nije u potpunosti pala dolje (spuštena) u zdjelicu.

 • Žene su pretile.

 • Žene imaju dijabetes.

 • Žene su imale prethodnu bebu s distocijom ramena.

Kada se ova komplikacija dogodi, liječnik brzo pokušava različite tehnike za oslobađanje ramena, tako da beba može biti dostavljena vaginalno. Ponekad, kada se te tehnike isprobavaju, oštećeni su živci ruke djeteta ili se može slomiti kost djetetove ruke ili ključna kost. An epiziotomija (rez koji proširuje otvor vagine) može se učiniti kako bi se pomoglo u porođaju.

Ako su ove tehnike neuspješne, dijete se može gurnuti natrag u vaginu i dostaviti carski. Ako su sve ove tehnike neuspješne, beba može umrijeti.