Pregled bakterijskih infekcija u djetinjstvu

Autor: Geoffrey A. Weinberg, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Petra Milić, dr. med.

Bakterije su mikroskopski, jednostanični organizmi. Samo neke bakterije uzrokuju bolesti kod ljudi. Ostale bakterije žive u probavnom traktu, genitourinarnom traktu ili na koži bez štetnih posljedica na organizam. Smatra se da neke bakterije pomažu u očuvanju zdravlja ljudi.

Najčešće bakterijske infekcije među djecom su kožne infekcije (npr. impetigo), upale uha i upale grla (streptokokna angina). Ove i mnoge druge rjeđe prisutne bakterijske infekcije liječe se na sličan način u odraslih i u djece te su navedene drugdje u ovom tekstu. Druge infekcije javljaju se u svim dobnim skupinama, ali imaju specifične karakteristike ako se javljaju u dječjoj dobi. Neke od bakterijskih infekcija s teškom kliničkom slikom mogu se spriječiti cijepljenjem u ranom djetinjstvu.

Rizici od bakterijskih infekcija kod djece

Neka djeca su posebno izložena riziku od bakterijskih infekcija.

Djeca s visokim rizikom su

  • dojenčad u dobi manjoj od 3 mjeseca,

  • djeca koja nemaju slezenu,

  • djeca koja imaju poremećaj imunološkog sustava,

  • djeca koja boluju od anemije srpastih stanica,

  • djeca koja boluju od maligne bolesti,

  • djeca koja nisu cijepljena.

Dijagnoza

  • Laboratorijska analiza krvi, tjelesnih tekućina ili uzoraka tkiva

  • Kultura

Ponekad liječnik postavi dijagnozu bakterijske infekcije na osnovu tipičnih simptoma koje ona uzrokuje. Često je potrebno identificirati vrstu bakterija koja uzrokuje infekciju uzorcima tkiva, krvi ili tjelesnim tekućinama, kao što su urin, gnoj ili cerebrospinalna tekućina. Ponekad se bakterije iz ovih uzoraka mogu prepoznati pod mikroskopom ili identificirati testovima za brzo otkrivanje kao što su testovi koji traže genetski materijal određenih bakterija. Međutim, obično bakterije nisu prisutne u dovoljnom broju da bi ih se identificiralo navedenim metodama pa ih je potrebno pokušati uzgojiti u laboratoriju. Za kultiviranje bakterija obično je potrebno 24 do 48 sati.

Kulture se također mogu koristiti za testiranje osjetljivosti određenih bakterija na različite antibiotike. Rezultati mogu pomoći liječniku u određivanju vrste lijekova koji će se primjenjivati u liječenju zaraženog djeteta.

Prevencija

  • Obavezno cijepljenje

Mnoge bakterijske infekcije u djece mogu se spriječiti redovitim cijepljenjem po kalendaru cijepljenja. Mnoge virusne infekcije (kao što su ospice, dječja paraliza i hepatitis A i B) također se mogu spriječiti redovitim cijepljenjem.

Liječenje

Antibiotici su lijekovi koji se primjenjuju u liječenju bakterijskih infekcija. Najčešće je antibiotska terapija dostatna u liječenju bakterijske infekcije. Međutim, kada je infekcija stvorila veliku nakupinu gnoja ponekad je potreban operativni zahvat radi uklanjanja gnoja. U takve infekcije spadaju apscesi i infekcije zglobova.

Liječnik može započeti antibiotsku terapiju potencijalno ozbiljne infekcije kod djeteta prije nego što dobije rezultate bakterijske kulture. Kada se dobiju rezultati antibiotici se nastavljaju ili mijenjaju ovisno o dobivenim rezultatima. Ako se izradom kulture ne pronađu bakterije kao uzročnici infekcije, antibiotska terapija se ponekad prekida.