Periapikalni apsces

Autor: Bernard J. Hennessy, DDS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Periapikalni apsces je skup gnoja na korijenu zuba, obično uzrokovan infekcijom koja se proširila iz zuba u okolna tkiva.

(Vidi također Pregled poremećaja zuba.)

Tijelo napada infekciju s velikim brojem bijelih krvnih stanica. Gnoj je nakupljanje tih bijelih krvnih stanica, mrtvog tkiva i bakterija. Obično se gnoj iz zubne infekcije širi od vrha korijena kroz kost do zubnog mesa tako da desni natiču blizu korijena zuba. Oteklina iz gnoja je često uzrok intenzivne stalne boli koja se pogoršava pri žvakanju. Ovisno o lokaciji zuba, infekcija se može proširiti dalje u meka tkiva (celulit), uzrokujući oticanje čeljusti, područje ispod jezika ili u području obraza. Na kraju, tkivo se može otvoriti, čime se gnoj iscjedi. Infekcija koja utječe na dišne puteve može biti ozbiljna, pa čak i opasna po život.

Stomatolozi tretiraju absces promptno drenažom kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcije što zahtjeva i vađenje zuba ili liječenje korijenskog kanala. Antibiotici pomažu u uklanjanju infekcije, ali uklanjanje oboljele pulpe i dreniranje gnoja su važniji.