Crijevna limfangiektazija

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Crijevna limfangiektazija je rijedak poremećaj u kojem su limfne žile koje opskrbljuju sluznicu tankog crijeva blokirane, što rezultira malapsorpcijom.

  • Ovaj poremećaj je rezultat nepravilno formiranih crijevnih limfnih žila ili začepljenja limfnog toka iz crijeva.

  • Proljev i oticanje nogu glavni su simptomi.

  • Dijagnoza se temelji na rezultatima biopsije.

  • Jednom kada se tretira određeni uzrok poremećaja, dijetalna ishrana s niskim udjelom masti, visokim unosom proteina i uzimanje dodataka prehrani može pomoći u rješavanju simptoma.

Limfne žile (vidi Pregled limfnog sustava) iz probavnog trakta odvode probavljene masti koje su se apsorbirale kroz tanko crijevo. Ponekad se djeca rađaju s limfnim žilama crijeva koje su nepravilno oblikovane, što uzrokuje začepljenje protoka limfne tekućine. Ta se djeca obično dijagnosticiraju prije 3. godine. Manje često, začepljenje toka limfe se javlja kasnije u životu kao rezutat upale gušterače (pankreatitis), tumora ili zadebljanja vanjske ovojnice srca (konstriktivni perikaditis). Blokada limfnog toka uzrokuje curenje limfne tekućine natrag u crijevo, sprječavajući apsorpciju masti i proteina.

Simptomi

Osoba s crijevnom limfangiektazijom ima oticanje jedne ili obje noge i proljev. Mučnina, povraćanje, masna stolica i bolovi u trbuhu također se mogu razviti. Djeca zaostaju u rastu.

Dijagnoza

  • Biopsija

  • Ponekad kontrastna limfangiografija

Liječnici obično postavljaju dijagnozu uzimanjem tkiva (biopsija) iz tankog crijeva pomoću endoskopa (fleksibilna cijev za gledanje opremljena izvorom svjetla i kamerom kroz koju se može umetnuti mala kliješta). Tkivo koje se uklanja ispituje se pod mikroskopom.

Ponekad lječnici ubrizgaju tekućinu koja se vidi na rendgenskim snimkama (kontrastno sredstvo) u limfne žile nogu (kontrastna limfangiografija). Boja putuje do trbuha i prsa i može pokazati abnormalne crijevne limfne žile.

Ostali krvni testovi se čine kako bi se tražile komplikacije tog poremećaja. Ljudi mogu imati nisku razinu proteina, kolesterola i bijelih krvnih stanica u krvi. Niska razina proteina rezultira oticanjem tkiva.

Liječenje

  • Liječenje uzroka

  • Suplementi i promjene u prehrani

  • Ponekad operacija

Kada je crijevna limfangiektazija uzrokovana određenim stanjem, to se stanje liječi.

Tegobe se mogu smanjiti prehranom s niskom razinom masnoće, visokoproteinskom prehranom i uzimanjem dodataka kalcija, vitamina i određenih triglicerida (triglicerida srednjeg lanca) koji se apsorbiraju izravno u krv, a ne kroz limfne žile.

Ponekad mogu pomoći operacije na crijevima ili začepljenim limfnim žilama.