Trikuspidna regurgitacija

Autor: Guy P. Armstrong, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Mislav Nedić dr. med.

Trikuspidna regurgitacija je propuštanje krvi natrag kroz trikuspidni zalistak svaki put kad se desna klijetka kontrahira.

  • Trikuspidnu regurgitaciju uzrokuju poremećaji koji povećavaju desnu klijetku.

  • Simptomi su nespecifični, kao što su slabost i umor.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu tijekom fizikalnog pregleda, a ehokardiografijom potvrđuju dijagnozu.

  • Temeljni poremećaj treba liječiti.

(Vidi također Pregled poremećaja srčanih zalistaka.)

Trikuspidni zalistak nalazi se u otvoru između desnog atrija i desne klijetke. Trikuspidni zalistak se otvara kako bi krv iz desne pretklijetke ispunila desnu klijetku i zatvori se dok se desna klijetka kontrahira kako bi izbacila krv u pluća. Kada se trikuspidni zalistak ne zatvori u potpunosti, dio krvi se vraća natrag u desni atrij što nazivamo regurgitacijom.

Krv koja teče natrag u desnu pretklijetku povećava volumen krvi i rezultira time da se manje krvi ispumpava kroz srce i tijelo. Kao rezultat toga, desna pretklijetka se povećava, a krvni tlak se povećava u desnoj pretklijetki i velikim venama koje ulaze iz tijela. To ponekad može uzrokovati simptome popuštanja srca. Jetra i / ili noge mogu biti otečeni zbog povećanog tlaka.

Prošireni atrij često brzo kuca nepravilnim obrascem (poremećaj se naziva fibrilacija atrija). Kao rezultat, učinkovitost pumpanja srca je smanjena, jer tijekom fibrilacije atrija atrij treperi, a ne pumpa krv. Posljedično, krv ne teče brzo kroz atrij, a unutar atrija se mogu formirati krvni ugrušci. Ako se ugrušak odlomi (postaje embolus) te može zatvoriti arteriju i uzrokovati moždani udar ili drugi poremećaj.

Uzroci

Za razliku od drugih poremećaja srčanih zalistaka, trikuspidna regurgitacija se obično javlja u normalnom zalisku koji je zahvaćen drugim srčanim bolestima. Najčešći uzrok je kada se desna klijetka uveća, a povećava se otpor protoku krvi iz desne klijetke u pluća. Otpor se može povećati zbog

  • Teške, dugotrajne, bolesti pluća, kao što je emfizem ili plućna hipertenzija

  • Poremećaji koji uključuju lijevu stranu srca

  • Suženje plućnog zaliska(pulmonalna stenoza), u rijetkim slučajevima

Za kompenzaciju se desna komora povećava, rasteže se trikuspidni zalistak i uzrokuje regurgitaciju.

Drugi, manje česti uzroci su infekcije srčanih zalistaka (infektivni endokarditis) najčešće zbog intravenske injekcije nedopuštenih droga, urođenih defekata trikuspidnog zaliska, ozljede, reumatske groznice i slabost tkiva mitralne valvule (miksomatozna degeneracija).

Simptomi

Trikuspidna regurgitacija obično ne uzrokuje nikakve simptome osim ponekad pulsiranja u vratu zbog povišenog tlaka desnog atrija i nelagode u desnom gornjem dijelu trbuha zbog povećane jetre. Rijetko, bolesnici imaju nakupljanje tekućine u tijelu (edem), uglavnom u nogama.

Dijagnoza

  • Ehokardiografija

Dijagnoza se temelji na anamnezi osobe i rezultatima fizikalnog pregleda, elektrokardiografije (EKG) i rendgenskim snimkama prsnog koša. Liječnici stetoskopom mogu čuti karakterističan šum koji prouzrokuje curenje krvi natrag kroz trikuspidni zalistak, ali šum obično nestaje kako se regurgitacija pogoršava.

Ehokardiografijom se može prikazati trikuspidna regurgitacija i procijeniti težina regurgitacije.

Liječenje

  • Liječenje temeljnog poremećaja

  • Ponekad je zalistak potrebno popraviti ili zamijeniti

Obično, blaga trikuspidna regurgitacija ne zahtjeva liječenje. Međutim, temeljni poremećaj, kao što je emfizem, plućna hipertenzija, pulmonalna stenoza ili abnormalnosti lijeve strane srca, vjerojatno će zahtijevati liječenje. Također je potrebno liječenje fibrilacije atrija i popuštanja srca.

Kiruruški popravak ili zamjena trikuspidnog zaliska rijetko je potrebna ukoliko je regurgitacija teška ili ako je potrebno kirurško liječenje drugog zaliska (npr. zamjena mitralnog zaliska). Kirurško liječenje može uključivati šivanje prstena kako bi se smanjila veličina otvora zaliska, popravak zaliska ili zamjena protetskim zaliskom.