Akutna mezenterijalna ishemija

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Akutna mezenterijalna ishemija je stanje koje nastaje zbog iznenadnog prekida dotoka krvi u dio crijeva, a može uzrokovati gangrenu (odumiranje tkiva) i perforaciju (punknuće crijeva).

  • Bol u trbuhu je snažna i nastupa naglo.

  • U svrhu postavljanja dijagnoze može se učiniti angiografija.

  • Ovo stanje zahtijeva hitno kirurško ili angiografsko zbrinjavanje.

(Vidjeti Pregled hitnih stanja u gastroenterologiji.)

Akutna mezenterijalna ishemija nastupa radi više mogućih uzroka. Najčešći među njima su:

  • Arterijska embolija

  • Arterijska tromboza

Arterijski embolus je krvni ugrušak ili dio aterosklerotskog plaka (nakupina kolesterola i masti) koji se odvaja od stijenke arterije, putuje prema srcu ili aorti te se naposljetku zaustavlja u manjim arterijskim ograncima (u ovom slučaju u ograncima koji opskrbljuju crijeva).

Arterijski tromb je krvni ugrušak koji spontano nastaje unutar arterija ili vena (uključujući ogranke za crijeva) te blokira krvotok.

Ponekad krvotok nije potpuno prekinut, već je preslab radi niskog volumena krvi koje srce izbacuje u organizam (u stanjima poput zatajenja srca, šoka) ili radi utjecaja određenih lijekova (npr. kokain) koji sužavaju krvne žile. Ljudi stariji od 50 godina su pod većim rizikom razvoja ovog stanja.

Prekid protoka krvi koji traje dulje od 6 sati može uzrokovati odumiranje zahvaćenog dijela crijeva te širenje crijevnih bakterija u tijelu bolesnika. Ukoliko se ne liječi na vrijeme, razvija se šok, otkazuju organi te naposljetku nastupa smrt.

Simptomi

U početku bolesnik ima snažnu bol u trbuhu, koja obično nastupa iznenada, ali se ne pojačava značajno na pritisak (za razliku od poremećaja kao što su upala slijepog crijeva ili divertikulitis). Kasnije u bolesti, kada započne odumiranje crijeva, pritisak uzrokuje izraženiju bol trbuha.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • CT angiografija (CTA)

Ako osoba ima tipične simptome akutne ishemije mezenterija ili je trbuh jako bolan, liječnici se odlučuju za hitnu operaciju.

Kada dijagnoza akutne ishemije mezenterija nije jasna radi se CT angiografija (poseban način CT snimanja gdje u venu ubrizgava boja neprozirna za rendgenske zrake radi ocrtavanja krvnih žila), kako bi se isključilo oticanje crijeva i začepljenje arterija koje ih opskrbljuju.

Ostale slikovne pretrage kojima je također moguće postaviti dijagnozu su rendgensko snimanje i magnetska rezonancija (MRI) trbuha.

Prognoza

Ukoliko se dijagnoza postavi pravovremeno te se odmah započne s liječenjem, bolesnici se u većini slučajeva uspješno oporavljaju. Ukoliko stanje ostane neprepoznato ili je ishemija napredovala do stadija odumiranja crijeva, smrtnost iznosi 70 - 90%. Osoba ne može preživjeti ako čitavo tanko crijevo odumre ili se kirurški ukloni.

Liječenje

  • Kirurški zahvat

  • Angiografija

  • Lijekovi koji sprječavaju zgrušanje krvi

Ako se mezenterijska ishemija uoči tijekom operacije, ponekad je moguće ukloniti ugrušak ili zaobići mjesto začepljenja krvnih žila presatkom (bypass), dok se u drugim slučajevima zahvaćeno crijevo mora ukloniti.

Ako se dijagnoza postavi tijekom CT angiografije, također se odmah može pristupiti zbrinjavanju stanja. Angiografija se izvodi pomoću fleksibilne cjevčice (kateter) što se postavlja kroz bedrenu arteriju do arterija crijeva. Začepljenje žila se može zbrinuti na više raznih načina: ubrizgavanjem određenih lijekova, isisavanjem krvnog ugruška pomoću posebne vrste katetera ili napuhavanjem malog balona radi postavljanja sićušne mrežaste cijevi (stent) koja arteriju drži otvorenom. U slučaju da niti jedan od navedenih postupaka ne razriješi začepljenje žila, pristupa se kirurškom uklanjanju ugruška ili zahvaćenog crijeva.

Nakon oporavka, mnogi oboljeli moraju uzimati lijekove protiv zgrušavanja krvi.