Bakerova cista

Autor: Joseph J. Biundo, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Mia Prebeg, dr. med.

Bakerove ciste su male vreće ispunjene zglobnom (sinovijalnom) tekućinom koja se formiraju u produžetku zglobne čahure iza koljena.

Bakerova cista je rezultat nakupljanja zarobljene zglobne tekućine, koja se izbočuje iz zglobne čahure iza koljena kao vreća. Razlozi nakupljanja zglobne tekućine mogu biti reumatoidni artritis, osteoartritis i prenaprezanje koljena. Bakerove ciste često uzrokuju nelagodu u stražnjem dijelu koljena. Ciste se mogu povećati na veličinu lopte za bejzbol i proširiti prema dolje u mišiće potkoljenice. (Vidi također Uvod u poremećaje mišića, burza i tetiva.)

Brzo povećanje količine i tlaka tekućine unutar ciste može uzrokovati njezino pucanje. Tekućina koja se oslobađa iz ciste može uzrokovati upale okolnih tkiva, što može rezultirati simptomima koji mogu oponašati trombozu u potkoljenici (duboka venska tromboza [DVT]). Štoviše, ispupčena ili rupturirana Bakerova cista rijetko može uzrokovati tromboflebitis poplitealne vene (koja se nalazi iza koljena) zbog pritiska.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad slikovne pretrage

Liječnik obično može postaviti dijagnozu Bakerove ciste tako što će osobi postaviti specifična pitanja o simptomima te palpacijom otekline iza koljena ili u potkoljenici.

Ukoliko je potrebno, ultrazvuk, magnetska rezonanca (MRI) ili artrografija mogu biti od pomoći u postavljanju dijagnoze, za razlikovanje ciste od duboke venske tromboze (DVT) i za utvđivanje do kuda se cista proteže.

Liječenje

  • Aspiracija zgloba( artrocenteza) i injekcija kortikosteroida

  • Ponekad kirurško uklanjanje ciste

  • Za rupturirane ciste lijekovi protiv bolova

Kada artritis uzrokuje kroničnu oteklinu koljena, liječnik će možda morati ukloniti tekućinu iglom (postupak koji se zove aspiracija zgloba i ubrizgati dugodjelujući kortikosteroid (kao što je triamcinolon acetonid) kako bi se smanjila veličina ciste ili spriječilo njezino stvaranje. Kirurško uklanjanje ciste je alternativa ako drugi tretmani nisu učinkoviti.

Ako je cista rupturirala, bol se liječi primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) ili drugih lijekova protiv bolova ukoliko postoji kontraindikacija za primjenu NSAR. Ako rupturirana cista uzrokuje tromboflebitis poplitealne vene, liječenje se sastoji od mirovanja, držanja noge na povišenom, toplim oblozima i antikoagulansima (kao što je varfarin).