Anorektalna fistula

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Anorektalna fistula je abnormalni kanal koji vodi od anusa ili rektuma obično do kože blizu anusa, ali ponekad i do drugog organa, kao što je vagina.

  • Anorektalne fistule česte su među ljudima koji imaju anorektalni apsces, Crohnovu bolest ili tuberkulozu.

  • Anorektalne fistule mogu uzrokovati bol i nastajanje gnoja.

  • Dijagnoza se temelji na pregledu i drugim tehnikama gledanja.

  • Liječenje gotovo uvijek uključuje operaciju, ali sada postoje i neke manje invazivne opcije.

Rektum je dio crijeva koji se nalazi prije anusa. U rektumu se stolica zadržava prije izbacivanja iz crijeva kroz anus. Anus je otvor na kraju probavnog sustava kroz koji se stolica izbacuje iz tijela. (Vidi također Pregled Anusa i rektuma.)

Probavni sustav
 

Većina fistula nastaje u dubokim žlijezdama u stijenci anusa ili rektuma. Fistula ponekad nastaje nakon drenaže anorektalnog apscesa, ali se često uzrok ne može identificirati. Fistule su češće kod ljudi koji boluju od Crohnove bolesti ili tuberkuloze. Pojavljuju se i kod osoba s tumorima, divertikulitisom, rakom, analnim ili rektalnim ozljedama. Fistula je u djece obično prirođeni defekt i češća je kod dječaka nego kod djevojčica.

Fistule koje povezuju rektum i vaginu (tzv. rektovaginalne fistule) mogu biti posljedica zračenja (radioterapije), raka, Crohnove bolesti ili ozljede majke tijekom poroda.

Simptomi

Inficirana fistula može biti bolna ili ispuštati krvavi gnoj.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Endoskopija (sigmoidoskopija)

Liječnik obično može vidjeti jedan ili više otvora fistule ili osjetiti fistulu ispod površine.

Može se umetnuti sonda kako bi se odredila dubina i smjer fistule. Gledajući kroz anoskop (kratku, krutu cijev) umetnutu u rektum i istražujući sondom, liječnik može locirati unutarnji otvor. Pregled sigmoidoskopom (vidi Endoskopija), što je mnogo dulje gledanje, pomaže liječniku da utvrdi je li problem uzrokovan rakom, Crohnovom bolesti ili nekim drugim poremećajem.

Liječenje

  • Kirurški postupci

  • Lijekovi (za fistule uzrokovane Crohnovom bolešću)

Ranije je jedino učinkovito liječenje bila operacija otvaranja fistule (fistulotomija). Tijekom operacije, ponekad se sfinkter djelomično zareže. Ako je sfinkter previše zarezan, bolesnik može imati poteškoća u kontroli stolice. U novijim kirurškim postupcima koriste se posebni poklopci (zalisci prevučeni preko otvora fistule) ili drugi postupci za zatvaranje otvora fistule. Biološki čepovi i ubrizgavanje fibrinskog ljepila su alternative fistulotomiji.

Ako osoba ima proljev ili Crohnovu bolest, koja može odgoditi zacjeljivanje rana, operaciji se obično ne pristupa. Lijekovi za liječenje Crohnove bolesti mogu pomoći da se fistula zatvori.