Krv u spermi

Autor: Anuja P. Shah, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Krv u spermi (koja se naziva hematospermija, jer se sperma miješa s krvlju u spermi) može biti zastrašujući simptom, ali obično nije znak ozbiljnog problema. Krv u spermi obično nije znak raka i ne utječe na spolnu funkciju.

Sjeme se sastoji od sperme iz epididimisa i tekućine iz sjemenih mjehurića, prostate i malih mukoznih žlijezda koje izlučuju tekućinu koja služi za hranjenje sperme. To znači da bi krv mogla potjecati od ozljede bilo koje od ovih struktura. (Vidi također Pregled simptoma mokraćnog sustava.)

Uzroci

Većina slučajeva krvi u spermi su

 • idiopatski, to jest nastaju bez upozorenja i liječnici ne mogu pronaći uzrok

Takvi slučajevi sami se rješavaju u roku od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Najčešći poznati uzrok je

 • biopsija prostate

Krvarenje može trajati nekoliko tjedana nakon biopsije prostate. Krvarenje se također može pojaviti tijekom prvog tjedna ili dva tjedna nakon vazektomije.

Manje su česti uzroci benigna hiperplazija prostate (benigno povećanje prostate), infekcije (na primjer, prostatitis, uretritis, ili epididimitis), i rak prostate (kod muškaraca starijih od 35 do 40 godina). Povremeno se krv u spermi javlja kod muškaraca koji imaju tumore sjemenih mjehurića i testisa. Nakupina abnormalnih krvnih žila (hemangiom) u uretri ili kanalima koji povezuju testise s uretrom (sjemeni kanalići) može uzrokovati pojavu veće količine krvi u spermi.

Schistosoma haematobium, parazitarni crv koji obično uzrokuje infekcije u Africi, Indiji i dijelovima Bliskog istoka, može invadirati urinarni trakt, uzrokujući pojavu krvi u mokraći i često u spermi. Šistozomijaza je izrazito rijetka kod muškaraca koji nisu provodili vrijeme u tim područjima. Tuberkuloza može izazvati pojavu krvi u spermi.

Procjena

Premda pojava krvi u spermi može biti alarmantna, ona obično nije ozbiljna i ne zahtijeva trenutnu procjenu. Sljedeće informacije mogu pomoći muškarcima odlučiti kada je potreban pregled liječnika i pomoći im da znaju što mogu očekivati tijekom obrade.

Znakovi upozorenja

Određeni simptomi i karakteristike razlog su za zabrinutost. Oni uključuju

 • krvarenje koje traje duže od 1 mjeseca (osim u slučaju nedavne biopsije prostate)

 • pojavu krvržice koja se može napipati u skrotumu

 • nedavno putovanje u regiju u kojoj prevladava šistozomijaza

Kada posjetiti liječnika

Muškarci koji imaju znakove upozorenja trebali bi posjetiti liječnika. Termin pregleda nije presudan, a odgoda termina od otprilike tjedan dana neće dovesti do značajne štete. Muškarci koji nemaju znakove upozorenja i mlađi su od 35 godina ne moraju posjetiti liječnika ako nemaju druge simptome, kao što su bol u skrotumu ili preponi ili bol tijekom mokrenja. Muškarci koji nemaju znakove upozorenja i koji su stariji od 35 godina trebali bi se za nekoliko tjedana obratiti liječniku.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o simptomima i povijesti bolesti. Nakon toga obavljaju fizikalni pregled. Ono što saznaju tijekom uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda najčešće ih dovodi do uzroka pojave krvi i upućuje na daljnju obradu

Liječnici pitaju

 • kada je prvi put primijetio krv

 • je li nedavno rađena biopsija prostate

 • ima li simptome koji bi mogli upućivati na infekciju mokraćnih puteva (na primjer, krv u urinu, poteškoće s pokretanjem ili zaustavljanjem mokrenja, pečenje tijekom mokrenja ili iscjedak iz penisa)

 • ima li sklonost prekomjernom krvarenju ili poremećaj koji uzrokuje krvarenje

 • ima li poremećaj prostate (na primjer, benignu hiperplazija prostate)

Liječnici pregledavaju genitalije tražeći crvenilo, kvržice ili osjetljivost. Digitorektalni pregled obavlja se kako bi se palpirala prostata te vidjelo postoji li povećanje, osjetljivost ili kvržice u prostati.

Liječnici često nakon uzimanja povijesti bolesti i pregleda mogu odrediti najvjerojatnije uzroke. Na primjer, sljedeće vrste informacija mogu biti korisne u otkrivanju uzroka. Kod muškaraca kod kojeg se tijekom digitorektalnog pregleda utvrdi abnormalnost prostate navjerojatnije se radi o poremećaju prostate, kao što je rak prostate, benigna hiperplazija prostate, ili prostatitis. Kod muškarca s uretralnim iscjetkom, najvjerojatniji uzrok je uretritis. Kod muškaraca s osjetljivošću epididimisa vjerojatno se radi o epididimitisu. Međutim, takve abnormalnosti možda nisu uzrok pojave krvi u spermi. Na primjer, većina starijih muškaraca ima benignu hiperplaziju prostate, ali mali broj njih primjećuje krv u spermi.

Kod muškaraca koji imaju krvarenje koje je trajalo manje od mjesec dana, nisu bili u područjima u kojima prevladava šistozomijaza, a nemaju znakove upozorenja ili abnormalnosti na pregledu, uzrok se obično ne može pronaći.

Testiranje

U većini slučajeva, posebno kod muškaraca mlađih od 35 do 40 godina, i muškaraca kod kojih je nedavno rađena biopsija prostate, pojava krvi u spermi nije zabrinjavajuća i najčešće je samoograničavajuća pojava. Obično se radi analiza mokraće i urinokultura. Daljnja ispitivanja obično nisu potrebna osim ako postoje simptomi poremećaja mokrenja koji upućuju na infekciju ili neki drugi poremećaj. Međutim, ako liječnik posumnja na neke potencijalno ozbiljne poremećaje, provode se daljnji testovi, na primjer, neki liječnici obično rade obradu pod sumnjom na rak prostate kod muškaraca starijih od 40 godina.

Obrada uključuje mjerenje razine prostata specifičnog antigena (PSA) i transrektalni ultrazvuk (TRUS). Ponekad je potrebno napraviti magnetsku rezonanciju (MR) i cistoskopiju (koja uključuje umetanje tanke fleksibilne cijevi kroz uretru kako bi se pregledala unutrašnjost uretre i mjehura). Rijetko se radi pregled i analiza sjemena.

Liječenje

Liječenje je usmjereno na uzrok ukoliko je uzrok poznat. Često nije potrebno liječenje, a krv sama od sebe nestane.

Ključne točke

 • U većini slučajeva uzrok se ne može pronaći ili krvarenje nastaje nakon biopsije prostate.

 • Krv u spermi obično nije znak raka i ne utječe na spolnu funkciju.

 • Detaljnija procjena potrebna je uglavnom kod muškaraca sa simptomima koji traju duže od mjesec dana, koji su stariji od 40 godina ili koji imaju abnormalne nalaze.

 • Liječnici će možda morati napraviti testove na šistozomijazu kod muškaraca koji su putovali u Afriku, Indiju ili određene dijelove Bliskog istoka.