Preuranjeni pubertet

Autor: Andrew Calabria, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Preuranjeni pubertet je spolno sazrijevanje koje počinje prije 9 godine u dječaka ili prije 8 godina u djevojčica.

 • Uzrok preuranjenog puberteta je često nepoznat, ali može biti uzrokovan strukturnim abnormalnostima ili tumorima u mozgu.

 • Simptomi uključuju rani zamah rasta i ranu pojavu stidnih i pazušnih dlaka.

 • Dijagnoza se temelji na rendgenskim snimkama, pretragama krvi i slikovnim pretragama.

 • Liječenje ovisi o vrsti preuranjenog puberteta, ali može uključivati hormonsku terapiju.

Normalni pubertet

Pubertet je slijed događaja u kojima se događaju tjelesne promjene, što rezultira tjelesnim karakteristikama odraslih i sposobnošću reprodukcije. Obično se te promjene događaju sekvencijalno tijekom puberteta, što dovodi do spolne zrelosti.

Početak puberteta se događa kada hipotalamus (područje mozga koji kontrolira hipofizu) počinje izlučivati kemijski signal koji se naziva hormon koji oslobađa gonadotropin. Hipofiza odgovara na taj signal otpuštanjem hormona koji se nazivaju gonadotropini (luteinizirajući hormon i folikul stimulirajući hormon) koji stimuliraju rast spolnih žlijezda (testisi u dječaka i jajnici u djevojčica). Ove spolne žlijezde luče spolne hormone, kao što su testosteron ili estrogen, koji dovode do puberteta.

U dječaka, prvi znaci puberteta su povećanje testisa i skrotuma, nakon čega slijedi produljenje penisa. Zatim se pojavljuju stidna i pazušna (aksilarna) dlakavost. U dječaka pubertet obično počinje između dobi od 10 i 14 godina (vidi Pubertet u dječaka).

Kod djevojčica, prva promjena puberteta je obično početak razvoja dojki (pupanje grudi). Ubrzo nakon toga, stidne i pazušne dlačice počinju rasti. U djevojčica pubertet obično počinje u dobi između 8 i 13 godina (vidi Pubertet u djevojčica).

U oba spola, u vrijeme puberteta, nadbubrežna žlijezda također počinje lučiti hormone koji dovode do pojave stidne i pazušne dlake. Ovi hormoni nadbubrežnih žlijezda su kontrolirani različitim kemijskim signalima od drugih hormona puberteta.

Vrste preuranjenog puberteta

U preuranjenom pubertetu djetetovo se tijelo počinje mijenjati u tijelo odrasle osobe ranije nego što se očekivalo.

Postoje tri vrste preuranjenog puberteta:

 • Centralni preuranjeni pubertet

 • Periferni preuranjeni pubertet

 • Nepotpuni pubertet

Uzroci i simptomi se razlikuju između ova tri tipa.

Centralni preuranjeni pubertet

Ova vrsta preuranjenog puberteta je sveukupno češća i 5 do 10 puta je češća u djevojčica.

Pubertet ovog tipa potaknut je ranim oslobađanjem određenih spolnih hormona (gonadotropina) iz hipofize. Ovi hormoni uzrokuju sazrijevanje i povećanje jajnika ili testisa (spolnih žlijezda). Jednom kad sazriju, spolne žlijezde počinju izlučivati druge spolne hormone, kao što su estrogen ili testosteron, što izaziva pubertet. Tjelesne promjene su tipično one kao i za normalan pubertet za dijete tog spola, osim što počinju u ranijoj dobi.

Dječaci pokazuju povećanje testisa, produljenje penisa i razvoj dlakavosti na licu, ispod pazuha i stidnih dlačica, te poprimaju muževan izgled.

Djevojke razvijaju grudi i stidne dlake i / ili dlačice ispod pazuha i mogu dobiti menstruaciju.

U oba spola postoji zamah rasta koji dovodi do brzog porasta visine. Međutim, za razliku od normalnog puberteta, ubrzano povećanje visine kod preuranjenog puberteta završava rano pa su djeca u odrasloj dobi niža nego što bi bilo očekivano.

Liječnici obično ne pronalaze uzrok za rano oslobađanje hormona, osobito u djevojčica, ali ponekad ga uzrokuje tumor ili druga abnormalnost u mozgu, tipično u hipofizi ili hipotalamusu (područje mozga koje kontrolira hipofizu). Neurofibromatoza (poremećaj u kojem mnoge mesnate izrasline živčanog tkiva rastu ispod kože i drugih dijelova tijela) i nekoliko drugih rijetkih poremećaja su također povezani sa centralnim preuranjenim pubertetom. Ponekad centralni preuranjeni pubertet pokrene liječenje određenih poremećaja (kao što su operacije, zračenje ili kemoterapija za liječenje raka).

Periferni preuranjeni pubertet

Ova vrsta preuranjenog puberteta je mnogo rjeđa. U perifernom preuranjenom pubertetu, oslobađanje estrogena ili testosterona (i hormona nalik testosteronu koji se nazivaju androgeni) nije stimuliran gonadotropinima iz hipofize. Umjesto toga, visoke razine androgena ili estrogen proizvode se u tumorima ili drugim abnormalnostima u nadbubrežnoj žlijezdi ili u nezrelom testisu ili jajniku. Ovi hormoni ne uzrokuju da testisi ili jajnici sami sazriju, ali izazivaju razvoj sekundarnih spolnih karakteristika. Zato što i dječaci i djevojke mogu proizvesti estrogen ili androgene, tjelesne promjene tipične za pubertete ovise o proizvedenom hormonu, a ne o spolu djeteta. Stoga, tumori i abnormalnosti koje proizvode estrogen rezultiraju rastom tkiva dojke i u dječaka i djevojčica, dok oni koji proizvode androgene dovode do rasta stidnih i pazušnih dlačica, mirisa znoja kao kod odraslih te akni kod dječaka i djevojčica, a kod dječaka i do povećanje penisa (ali ne i testisa).

Nepotpuni pubertet

Neka djeca prerano razvijaju samo nekoliko znakova puberteta. Obično se radi o preuranjenom razvoju dojki (telarha) ili preuranjenoj pojavi stidnih dlaka (adrenarha) bez drugih promjena u pubertetu kao što su rast testisa ili jajnika, menstruacija ili zamah rasta. Neke djevojčice imaju razvoj dojki tijekom prve dvije godine života, ali nemaju povišene razine hormona. Djeca s ranim razvojem stidnih dlaka često imaju tjelesni miris kao i odrasle osobe te akne . Promjene polako napreduju.

Ove rane tjelesne promjene nisu uzrokovane poremećajem i tek nekolicina djece nastavlja razvijati pravi preuranjeni pubertet. Rani razvoj stidne dlakavosti nastaje zato što nadbubrežna žlijezda povećava razinu proizvedenih androgena. Međutim, razine gonadotropina i estrogena nisu povećane kod rane pojave stidne dlakavosti.

Dijagnoza

 • Rendgenski snimak šake i ručnog zgloba

 • Krvne pretrage

 • Eventualne slikovne pretrage pojedinih organa

Kadgod dijete ima znakove preuranjenog, brzo napredujućeg ili poremećenog puberteta, liječnici snimaju rendgensku snimku šake i ručnog zgloba kako bi procijenili zrelost kostiju (tzv. rendgenska snimka koštane dobi).

Ako x-zrake pokažu da djetetove kosti imaju zreliji izgled nego što bi trebale za tipično dijete te dobi, obično je indicirana potpunija procjena. Krvne pretrage se provode kako bi se odredila razina hormona.

Za centralni preuranjeni pubertet liječnici to mogu učiniti magnetskom rezonancijom (MR) mozga za provjeru eventualnog postojanja tumora hipotalamusa ili hipofize.

Za periferni preuranjeni pubertet liječnici mogu zatražiti ultrazvuk zdjelice i nadbubrežnih žlijezda kako bi se provjerilo eventualno postojanje tumora jajnika ili nadbubrežnih žlijezda.

Liječenje

 • Liječenje uzroka

 • Sintetska hormonska terapija

Liječenje preuranjenog puberteta obično nije potrebno za djecu koja imaju samo preuranjenu pojavu stidne i pazušne dlakavosti, ali je potrebno redovito preispitivanje kako bi se provjerio kasniji razvoj preuranjenog puberteta. Djeca čiji je razvoj dojki započeo prije dobi od 2 godine procjenjuju se ako rast grudi zaostane i poslije dobi od 2 godine.

Liječenje prepoznatljivog uzroka preuranjenog puberteta, kao što je uklanjanje tumora ili ciste, može zaustaviti progresiju puberteta.

Kada se ne utvrdi uzrok koji se može liječiti, lijekovi mogu usporiti progresiju puberteta. Odluka o davanju lijekova ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući i djetetovu dob, koliko brzo napreduje pubertet, koliko brzo dijete raste i koliko visoki liječnici misle da će dijete biti. Ciljevi liječenja lijekovima su omogućiti djetetu da naraste do normalne visine odraslih i ublažiti svaku anksioznost koju dijete osjeća uslijed razvoja prije svojih vršnjaka. Mogućnosti liječenja uključuju injekcije sintetskih hormona koji zaustavljaju proizvodnju spolnih hormona. Injekcije se daju mjesečno ili svaka tri mjeseca. Ovi se hormoni također mogu davati putem usatka koji se umetne ispod kože svakih 12 mjeseci.

Periferni preuranjeni pubertet može se zaustaviti lijekovima koji blokiraju djelovanje spolnih hormona.