Oklijevajući, naprežajući ili kapajući

Autor: Anuja P. Shah, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Oklijevajući početak mokrenja, potreba za naprezanjem, slab i curkajući tok mokraće i kapanje pri kraju mokrenja uobičajeni su simptomi djelomično opstruirane uretre. Kod muškaraca ovi su simptomi najčešće uzrokovani povećanom prostatom koja pritišće mokraćnu cijev ili rjeđe suženjem (strikturom) mokraćne cijevi. Slični simptomi kod dječaka mogu značiti da je rođen s abnormalno uskom uretrom ili ima uretru s abnormalno uskim vanjskim otvorom. Otvor također može biti abnormalno uzak i kod žena.

Liječnik pregledava prostatu umetanjem prsta koji je prethodno namazan lubrikantom u rektum muškarca (digitorektalni pregled). Ako je prostata povećana, može se napraviti mjerenje razine prostata specifičnog antigena (PSA) u krvi. Ponekad se radi i ultrazvuk prostate. Ako se sumnja na strikturu uretre, liječnik može umetnuti fleksibilnu cijev za promatranje u mjehur (cistoskopija).

U liječenju povećane prostate koriste se lijekovi ili se liječi kirurški. Za liječenje strikture (suženja) uretre, liječnici mogu umetnuti kateter u mjehur kroz penis i dilatirati (rastegnuti) uretru. Možda će biti potrebno umetnuti šuplju cijev kako bi se uretra držala otvorenom (stent). Kirurzi mogu rekonstuirati uretru ili koristiti druge kirurške tretmane.

(Vidjeti Pregled simptoma mokraćnog sustava.)