Tifusna groznica

Autor: Larry M. Bush, MD, FACP
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Marija Kusulja, dr. med.

Tifusna groznica uzrokovana je određenim vrstama gram-negativne bakterije Salmonellae. To obično uzrokuje visoku temperaturu i bol u trbuhu.

  • Tifus se može širiti konzumiranjem hrane ili vode kontaminirane stolicom ili urinom zaražene osobe.

  • Ljudi imaju simptome slične gripi, a ponekad ih prati delirij, kašalj, iscrpljenost, te povremeno osip i proljev.

  • Uzorci krvi, stolice, drugih tjelesnih tekućina ili tkiva šalju se u laboratorij radi uzgoja (kulture) bakterija.

  • Kako bi se spriječila infekcija, osobe koje putuju u područja u kojima je uobičajena tifusna groznica trebaju se cijepiti i, kada su tamo, trebale bi izbjegavati određene namirnice i ne piti vodu koja nije flaširana.

  • Zaražene osobe sa ili bez simptoma liječe se antibioticima.

(Vidi također Pregled bakterija i Infekcije salmonelom.)

Tifus je jedna vrsta infekcije koju uzrokuju Salmonella bakterije. Postoje mnoge vrste Salmonella bakterija, ali većina tifusnih groznica je uzrokovana vrstom Salmonella Typhi.

Tifus je uobičajen u zemljama u razvoju (posebno u južnoj Aziji) gdje su sanitarni uvjeti loši. Većina slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama stječe se tijekom putovanja u zemlje gdje je infekcija česta pojava.

Jeste li znali...
  • Mary Mallon, tzv. tifusna Marija, bila je kuharica koja je početkom 20. stoljeća proširila tifusnu groznicu mnogim ljudima.

Prijenos

Salmonella typhi prisutna je samo kod ljudi.

Osobe koje su zaražene izlučuju bakterije u stolici i, rijetko, u mokraći. Nekolicina zaraženih ljudi razvija kroničnu infekciju žučnog mjehura ili mokraćnog sustava. Oni i dalje izlučuju bakterije u stolici ili urinu, iako više nemaju nikakvih simptoma. Takvi se ljudi nazivaju kliconoše. Dakle, oni ne znaju da šire infekciju. Početkom 20. stoljeća jedna takva žena, kuharica koja se zvala Mary Mallon, proširila je tifus mnogim ljudima i postala poznata kao tifusna Marija.

Salmonella typhi bakterije mogu kontaminirati hranu ili piće kada se ruke nakon nužde neadekvatno operu. Opskrba vodom može biti kontaminirana kada se otpadne vode neadekvatno tretiraju. Muhe mogu širiti bakterije izravno iz stolice u hranu.

Povremeno se tifus širi izravnim kontaktom djece tijekom igre ili između odraslih osoba tijekom analno-oralnog seksa.

Kao za sve Salmonella bakterije, veliki broj ovih bakterija mora biti konzumiran kako bi se razvila infekcija, osim ako imunološki sustav nije oštećen ili ljudi imaju nedostatak želučane kiseline. Želučana kiselina uništava Salmonella bakterije.

Širenje krvotokom

Bakterije se šire iz probavnog trakta u krvotok (uzrokujući bakterijemije) i mogu zaraziti udaljene organe kao što su:

Ove se infekcije javljaju uglavnom kada se ljudi ne liječe ili kada liječenje kasni.

Simptomi

Obično, bolest nalik gripi počinje 8 do 14 dana (do 30 dana) nakon infekcije. Simptomi tifusa počinju postupno. Ljudi mogu imati povišenu temperaturu, glavobolju, bol u grlu, bolove u mišićima i zglobovima, bolove u trbuhu i suhi kašalj. Mogu izgubiti apetit.

Nakon nekoliko dana temperatura se penje na oko 39 do 40°° C, ostaje visoka još 10 do 14 dana i vraća se u normalu tijekom četvrtog tjedna nakon što su simptomi počeli. Često su otkucaji srca spori, a ljudi se osjećaju iscrpljeno. U teškoj infekciji ljudi mogu postati delirantni.

Tijekom drugog tjedna na grudima i trbuhu se razvija osip u obliku ravnih, ružičastih mrlja u 10 do 20% ljudi.

Ljudi u početku mogu imati zatvor, ali nakon 2 tjedna može doći do proljeva. U oko 1 do 2% ljudi dolazi do puknuća (perforiracije) ili krvarenja crijeva. Nekolicina ljudi ima teško, ponekad opasno krvarenje.

Ako se infekcija širi na druge organe, mogu se razviti i simptomi tih infekcija.

U oko 8 do 10% ljudi simptomi se ponavljaju oko 2 tjedna nakon što vrućica nestane.

Dijagnoza

  • Pregled i kultura uzoraka krvi, stolice ili drugih tjelesnih tekućina ili tkiva

Da bi potvrdili dijagnozu tifusne groznice, liječnici uzimaju uzorke krvi, stolice, urina, drugih tjelesnih tekućina ili tkiva i šalju ih u laboratorij gdje se bakterije, ako su prisutne, mogu uzgajati (kultivirati). Uzorci se ispituju i testiraju kako bi se utvrdilo jesu li Salmonella bakterije prisutne.

Testovi koji određuju koji će antibiotici biti djelotvorni (testovi osjetljivosti) također se provode.

Prognoza

Bez liječenja umire oko 12% ljudi. Uz liječenje, oko 1% ljudi umire. Većina ljudi koji umru su pothranjeni, vrlo mladi ili vrlo stari.

Sopor (poremećaj svijesti koji zahtijeva snažnu stimulaciju za buđenje), koma i šok znakovi su ozbiljne infekcije i loše prognoze.

Prevencija

Ljudi koji putuju u područja u kojima ima tifusa trebaju izbjegavati konzumaciju sirovog povrća i druge hrane koja se poslužuje ili skladišti na sobnoj temperaturi.

Općenito, ljudi mogu sigurno konzumirati sljedeće:

  • Hranu koja se poslužuje vrlo vruća odmah nakon pripreme

  • Flaširana ili konzervirana pića koja su zapečaćena

  • Vrući čaj ili kava

  • Voće koje su sami ogulili

Ljudi bi trebali pretpostaviti da led i voda (osim ako se ne kuhaju ili kloriraju prije uporabe) nisu sigurni. Za pranje zubiju treba koristiti flaširanu vodu.

Cijepljenje

Cjepivo dano na usta i polisaharidno cjepivo koje se daje u injekciji mogu pomoći u sprečavanju tifusne groznice. Oba cjepiva imaju učinkovitost oko 70%% te malo nuspojava.

Cijepljenje se preporučuje za

  • Putnike u regije u kojima je tifus čest

  • Osobe koje žive u kućanstvu ili imaju bliske kontakte s kliconošama

  • Laboratorijske radnike koji rade s bakterijama

Osobe koje su i dalje izložene riziku infekcije trebale bi primiti ponovljenu dozu cjepiva 2 godine nakon primanja injektiranog cjepiva i 5 godina nakon primanja oralnog cjepiva.

U Sjedinjenim Američkim Državama, većina slučajeva tifusne groznice javlja se kod putnika povratnika iz dijelova svijeta gdje je tifus uobičajen. Većina tih slučajeva mogla se spriječiti da su ljudi bili cijepljeni.

Liječenje

  • Antibiotici

  • Za teške infekcije, kortikosteroidi

Kada se koriste antibiotici, rizik od smrti se smanjuje na manje od 1%. Potpuni oporavak može potrajati tjednima ili mjesecima.

Preferirani antibiotici uključuju

Otpornost na antibiotike je česta pojava i povećava se u područjima u kojima je tifus čest. Otpornost na antibiotike se također povećava u SAD-u zbog povratka putnika koji su bili zaraženi u tim područjima.

Antibiotik kloramfenikol se koristi širom svijeta. Međutim, on može oštetiti stanice koštane srži koje stvaraju krvne stanice. Također, Salmonella typhi bakterije postaju sve otpornije na njega.

Ako je infekcija teška, daju se i kortikosteroidi, osobito kada su ljudi u deliriju, komi ili u šoku.

Za vrijeme vrućice se preporučuje odmor. Bistra tekuća dijeta može pomoći smanjiti proljev. Ljudi ne bi trebali koristiti aspirin, laksative i klizme.

U 15 do 20% osoba koje su primale antibiotike, infekcija se ponavlja, obično oko 1 tjedan nakon prestanka liječenja. Ta je infekcija blaža od prvotne bolesti i liječi se na isti način.

Liječenje kliconoša

Kliconoše se moraju javiti lokalnoj javnozdravstvenoj službi te im je zabranjeno raditi s hranom dok testovi ne pokažu da su bakterije iskorijenjene. Uzimanje antibiotika u trajanju od 4 do 6 tjedana može uništiti bakterije u mnogih kliconoša.

Ako kliconoše imaju bolest žučnog mjehura, operacija uklanjanja žučnog mjehura može biti učinkovita. Međutim, takva operacija ne jamči da će bakterije biti iskorijenjene.

Više informacija

Centers for Disease Control and Prevention: Typhoid Fever