Prolapsed pupčani kabel

Autor: The Manual's Editorial Staff

Što je prolapsirana pupčana vrpca?

The pupčana vrpca je cijev puna krvnih žila koja vas povezuje s bebom dok ste trudni. Žica izlazi iz dječjeg pupka, koji se naziva pupak. Pupčana vrpca prenosi krv s hranjivim tvarima i kisikom iz vaše posteljice u vaše dijete. Kada rađate, obično se prvo dijete isporučuje, a zatim pupčana vrpca izlazi nakon bebe.

Prolaps znači da je nešto palo od mjesta gdje pripada. Propulirana pupčana vrpca je pupčana vrpca koja je ispala ispred vaše bebe tijekom poroda. Kada se to dogodi, pupčana vrpca može biti zatvorena između bebe i vaših zdjeličnih kostiju. Time se prekida djetetova opskrba krvlju, koja može biti smrtonosna.

Što uzrokuje prolapsiranu pupkovinu?

Očigledan prolaps može se dogoditi kada:

  • Vaša voda se rano slomi

  • Vaša se beba nije preselila u vašu zdjelicu prije nego što vam se voda razbije

  • Vaša beba prvi izlazi nogama prvi ili donji

Kako liječnici mogu reći mogu li imati prolapsiranu pupčanu vrpcu?

Liječnici obično mogu vidjeti prolaps kada pupčana vrpca viri iz vagine. Ako se kabel ne ističe, liječnici sumnjaju na prolaps ako vaša beba ima neobičan otkucaj srca.

Kako liječnici liječe prolapsiranu pupčanu vrpcu?

Ako žica viri iz vagine, trebat će vam a C-profil odmah. Dok ne započne operacija, medicinska sestra ili liječnik drže bebino tijelo s vrpce, tako da dotok krvi nije prekinut.

Ako kabel ne viri iz vaše vagine, liječnici će vas morati ležati u drugačijem položaju kako biste uklonili pritisak s vrpce. Ako vam to ne uspije, možda će vam trebati C-odjeljak.