Poremećaji ubrzanog starenja

Autor: Richard W. Besdine, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Jelena Forgač, dr. med.

Određeni poremećaji imaju slične učinke kao i starenje. Znanstvenici proučavaju što se događa u tim poremećajima kako bi saznali što uzrokuje starenje. Na primjer, identificiraju gene koji su odgovorni za te poremećaje i uspoređuju ih s istim genima u starijih osoba.

(Vidi također Pregled starenja.)

Progeroidni sindrom

Progeroidni sindromi su rijetki poremećaji koji uzrokuju preuranjeno starenje i skraćuju očekivano trajanje života.

Kod progeroidnih sindroma proces starenja se uvelike ubrzava. Oboljela djeca razvijaju sve vanjske znakove starosti, uključujući ćelavost, pogrbljeno držanje i suhu, neelastičnu i naboranu kožu. Međutim, za razliku od normalnog starenja, jajnici ili testisi su neaktivni, što rezultira sterilnošću. Žene nemaju menstruaciju. Oboljela djeca su neuobičajeno niska. Stoga, progeroidni sindromi nisu idealan model ubrzanog starenja.

Postoji nekoliko progeroidnih sindroma. U Hutchinson-Gilfordovom sindromu i Wernerovom sindromu, središnji živčani sustav i sposobnost obavljanja dnevnih aktivnosti uglavnom se ne mijenjaju osim ako ne dođe do moždanog udara .

Hutchinson-Gilfordov sindrom (progerija)

Ovaj sindrom počinje u ranom djetinjstvu. Uzrok je genetska abnormalnost, ali se obično ne nasljeđuje. To jest, genetska abnormalnost (mutacija) javlja se sama od sebe. On uzrokuje neelastičnost i naboranost kože, ćelavost i druge probleme koji su obično povezani sa starenjem (kao što su poremećaji srca, bubrega, pluća te osteoporoza). Tijelo ne raste normalno i stoga izgleda kao da je premalo za glavu. Većina djece sa Hutchinson-Gilfordovim sindromom umire u tinejdžerskoj dobi. Uzrok je obično srčani ili moždani udar. Identificirana je mutacija koja uzrokuje ovaj poremećaj, a kliničko ispitivanje inhibitora neispravnog gena pokazalo je ohrabrujuće rezultate.

Wernerov sindrom

Ovaj nasljedni sindrom počinje u adolescenciji ili u ranom odraslom životu. Uzrokuje neelastičnost i naboranost kože, ćelavost i probleme povezane sa starenjem, uključujući

Downov sindrom

Downov sindrom je mnogo češći nego progeroidni sindromi. Također uzrokuje probleme tipične za stariju dob kod mlađih odraslih osoba:

  • Intolerancija glukoze

  • Poremećaji krvnih žila

  • Rak

  • Gubitak kose

  • Degenerativna bolest kostiju

  • Prerana smrt

Za razliku od progeroidnih sindroma, Downov sindrom uvelike narušava središnji živčani sustav. To obično uzrokuje intelektualne teškoće, a kasnije u životu, simptome Alzheimerove bolesti. Također, moždano tkivo, dobiveno tijekom obdukcije i pregledano pod mikroskopom, ima isti tip degeneracije koji se vidi kod ljudi s Alzheimerovom bolešću.