Sindrom kubitalnog tunela

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Sindrom kubitalnog tunela je poremećaj uzrokovan kompresijom ulnarnog živca u laktu.

  • Ponavljajući pokreti u laktu mogu uzrokovati sindrom kubitalnog tunela.

  • Simptomi uključuju ukočenost i osjećaj igala i stezaja u malom prstu i bol u laktu.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu na pregled i, ako je potrebno, na rezultate ispitivanja živčanih funkcija.

  • Liječenje uključuje fizikalnu terapiju i udlagu, ili ponekad operaciju.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Kubitalni tunel se naziva tunel jer je to uski prolaz kroz koji ulnarni živac prolazi oko lakta na putu prema zapešću i ruci. Ulnarski živac daje osjećaj malom prstu, prstenu i strani ruke. Budući da ulnarski živac prolazi blizu površine kože na laktu, lako se ošteti ponovnim oslanjanjem na lakat, savijanjem lakta tijekom duljeg razdoblja, ili ponekad abnormalnim rastom kosti u tom području. , To je rjeđe nego sindrom karpalnog tunela. Igrađi bejzbola su skloni sindromu kubitalnog tunela zbog dodatnog okreta ruke koji je potreban za bacanje predmeta nazvanog klizač.

Simptomi

Simptomi sindroma kubitalnog tunela uključuju obamrlost i osjećaj prstena i iglala u malim prstima i bol u laktu. Na kraju se može razviti slabost ruke, osobito malih prstiju. Slabost može također ometati sposobnost štipanja palcem i kažiprstom i sposobnost hvatanja rukom jer je većina malih mišića u ruci pod kontrolom ulnarnog živca. Teški, kronični sindrom kubitalnog tunela može dovesti do gubitka mišića (atrofije) i deformacije šake.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Ponekad se provode studije provodljivosti živaca

Liječnici često dijagnosticiraju sindrom kubitalnog tunela na pregledu. Međutim, studije provodljivosti živaca može biti potrebno kako bi se utvrdilo točno područje oštećenja živaca, osobito ako se razmatra operacija.

Liječenje

  • Udlaga i fizikalna terapija

  • Ponekad operacija

Osobe s blagim slučajevima sindroma kubitalnog tunela podvrgavaju se fizikalnoj terapiji, noću nosite udlagu kako biste izbjegli prekomjerno savijanje u laktu i izbjegavajte pritisak na lakat. Podupirač lakta koji se nosi tijekom dana može biti od pomoći.

Oko 85% ljudi koji ne reagiraju na šišanje ili koji imaju teže slučajeve kompresije živaca mogu imati koristi od operacije, koja se obično sastoji od oslobađanja pritiska na živac.