Dijagnoza raka

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: dr. sc. Davor Kunst, dr. med.
Prijevod: Dora Franceschi dr. med.

Kako liječnici dijagnosticiraju rak?

Liječnici mogu posumnjati da imate rak na temelju:

  • vaših simptoma

  • fizikalnog pregleda

  • rezultata testova probira na rak (testovi za traženje raka prije nego što imate simptome)

Liječnici će učiniti pretrage kako bi sa sigurnošu znali da imate rak. Oni će dijagnosticirati tj. identificirati (vaš) rak pomoću rezultata tih pretraga.

Liječnici će također napraviti pretrage kako bi odredili stadij vašeg raka (stadij I, stadij II, stadij III ili stadij IV). Stadiji opisuju koliko je rak velik i je li se proširio na druga mjesta u vašem tijelu.

Koji testovi mogu činiti probir na rak?

Testovi probira su oni koje liječnik radi kada nemate simptoma. Vaš liječnik može predložiti testove probira ako imate veći rizik od raka na temelju svoje dobi, spola, obiteljske anamneze, zdravlja ili načina života. Liječnici koriste različite testove probira za različite karcinome. Neki testovi probira mogu spasiti živote, ali su samo određeni testovi probira pouzdani.

Neki uobičajeni testovi probira na rak uključuju:

Liječnici mogu napraviti testove probira:

  • kao dio vašeg rutinskog fizikalnog pregleda

  • tijekom vašeg posjeta u liječničkoj ordinaciji

  • tijekom postupka koji se mora unaprijed zakazati

Čak i ako je test probira pozitivan, liječnici obično ne mogu sa sigurnošću reći imate li rak. Liječnici će zatim napraviti više specifičnije pretrage kako bi znali imate li rak.

Koji testovi mogu dijagnosticirati rak?

Ako liječnici sumnjaju na rak, obično će napraviti pretrage kojima se fotografira unutrašnjost vašeg tijela, poput rentgenskog snimanja, ultrazvuka ili CT i MR snimanja. Kako bi potvrdili rak, liječnici će učiniti:

  • biopsiju (uzeti uzorak tkiva) i pregledati uzorak pod mikroskopom

Pretrage za određivanje stadija raka

kada liječnici dijagnosticiraju vaš rak, napraviti će pretrage kako bi odredili stadij bolesti. Stadij također opisuje je li rak narastao i proširio se u druge dijelove vašeg tijela. Faza također govori je li rak narastao i proširio se na druge dijelove tijela. Poznavanje stadija pomaže liječnicima kako bi se odlučili za najbolju terapiju. Pretrage za određivanje stadija raka su:

  • slikovne pretrage poput rentgenskog, CT i MR snimanja, snimanja kostiju i PET pregleda – vaš će liječnik koristiti neke od ovih pretraga, ovisno o vrsti raka

  • biopsija tumora ili tkiva oko tumora

  • krvne pretrage kako bi se utvrdilo rade li jetra, kosti i bubrezi normalno