Poremećaji dojki u muškaraca

Autor: Irvin H. Hirsch, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Poremećaji dojki rijetko se javljaju kod muškaraca. Poremećaji dojki uključuju

  • Povećanje dojki

  • Rak dojke

Povećanje grudi kod muškaraca

Povećanje grudi kod muškaraca naziva se ginekomastija ili pseudoginekomastija.

Ginekomastija je povećanje samog tkiva dojke, koje se sastoji od žlijezda.

Pseudoginekomastija je pojava povećanih dojki kod muškaraca s prekomjernom težinom. Međutim, to povećanje javlja se zbog rasta masnog tkiva oko dojki, a ne zbog povećanja žljezdanog tkiva dojki.

Ginekomastija se ponekad javlja tijekom djetinjstva i puberteta. Povećanje je obično normalno i prolazno u pubertetu, koje može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Povećanje grudi također se često događa nakon 50. godine.

Povećanje grudi u muškaraca mogu uzrokovati:

Manje često, povećanje muških grudi rezultat je hormonske neravnoteže, koja može biti uzrokovana rijetkim tumorima testisa ili nadbubrežne žlijezde koji proizvode estrogen.

Mogu se povećati jedna ili obje dojke. Povećana dojka može biti osjetljiva. Ako je prisutna osjetljivost, rak vjerojatno nije uzrok. Bol u dojki kod muškaraca, kao i kod žena, obično nije znak raka.

Liječnik uzima detaljnu anamnezu i obavlja fizikalni pregled. Ponekad su potrebni drugi testovi kao što su krvni testovi ili mamografija.

Općenito, nije potrebno specifično liječenje. Povećanje grudi često nestaje spontano ili nakon identifikacije i liječenja uzroka. Kirurško uklanjanje viška tkiva dojke je učinkovito, ali rijetko potrebno. Liposukcija, kirurška tehnika koja uklanja tkivo kroz usisnu cijev umetnutu kroz mali rez, poželjna je kirurška opcija, a ponekad je popraćena dodatnim estetskim kirurškim zahvatom.

Rak dojke kod muškaraca

Muškarci mogu razviti rak dojke, iako se 99% svih raka dojke razvija kod žena. U Sjedinjenim Državama, oko 2.360 muškaraca svake godine razviju rak dojke, a umre oko 430. Budući da je rak dojke u muškaraca vrlo rijedak, vrlo često se niti ne posumnja na njega kao uzrok simptoma. Kao rezultat toga, rak dojke muškarca često se dijagnosticira tek u uznapredovaloj fazi. Prognoza je ista kao i kod žena u istoj fazi bolesti.

Kao i kod žena, rak dojke kod muškaraca prezentira se kvržicom koju je potrebno evaluirati. Iste dijagnostičke metode se koriste i kod muškaraca kao i kod žena.

Kao i kod žena, mogućnosti liječenja raka dojke u muškaraca uključuju kirurško liječenje, zračenje i kemoterapiju. Međutim, kod muškaraca čuvanje dojki za vrijeme operacije nije problem.

Pojedini tumori dojki rastu pod utjecajem estrogena. Estrogen je glavni ženski spolni hormon, ali je prisutan kod muškaraca u malim količinama. Ako pregled uzoraka tkiva pokaže da je estrogen uzrok nastanka tumora, koriste se lijekovi kao što je tamoksifen koji suprimira estrogen.