Piriformis sindrom

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Piriformis sindrom je kompresija bedrenog živca od strane piriformnog mišića (ravan mišić stražnjice koji se nalazi u blizini kuka), uzrokujući bol u stražnjici i povremeno išijas.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

Mišić piriformisa proteže se od zdjelične površine velike trokutaste kosti u dnu kralježnice (sakrum ili trtica) do koštane izbočine (trohanter) na gornjem kraju bedrene kosti (femur). Tijekom trčanja ili sjedenja, ovaj mišić može stisnuti bedreni živac na mjestu gdje prolazi ispod piriformisa kako bi prešao preko mišića rotora kuka. Piriformis sindrom je rijedak.

Simptomi

Kronična bol, trnci ili obamrlost počinju u stražnjici i mogu se protezati cijelim stražnjim dijelom bedra i potkoljenice, a ponekad i stopalom. Bol se pogoršava kada se piriformis pritisne na bedreni živac (primjerice, prilikom sjedenja na toaletu, u auto-sjedalu, na uskom sjedalu za bicikle ili prilikom trčanja).

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici dijagnosticiraju sindrom piriformisa na temelju simptoma i rezultata fizikalnog pregleda. Liječnici mogu pomicati nogu ili zamoliti osobu da se sagne naprijed jer se piriformis sindrom dijagnosticira kada određeni pokreti uzrokuju bol.

Liječenje

  • Odmor

  • Rehabilitacija

Treba privremeno prekinuti bilo koju aktivnost koja uzrokuje bol. Ako se bol pogoršava prilikom sjedenja, treba stajati ili, ako to nije moguće, promijeniti položaj kako bi uklonili izvor pritiska oko stražnjice. Posebne vježbe istezanja za stražnji kuk i piriformis mogu biti korisne. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) ili drugi analgetici koriste se za ublažavanje boli. Ponekad liječnici ubrizgaju kortikosteroid u blizini mjesta na kojem piriformni mišić prelazi bedreni živac kako bi osigurali privremeno olakšanje boli. Operacija je rijetko potrebna.

Vježbe istezanja za kukove i piriformni mišić