keratokonus

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Aida Kasumović, dr. med.i Nikolina Zrakić, dr. med.

Keratokonus je poremećaj oka koji uključuje postupno mijenjanje oblika rožnice (proziran sloj ispred šarenice i zjenice), uzrokujući da postane nepravilnog i stožastog oblika, što pogoršava vid.

(Vidi također Uvod u poremećaje rožnice.)

Stanje obično počinje u dobi između 10 i 25. godine. Oba oka su uvijek zahvaćena, uzrokujući velike promjene u vidu i zahtijevaju česte promjene u receptu za naočale ili kontaktne leće kod mnogih ljudi. Uzrok je nepoznat, ali je vjerojatnije da će ljudi razviti keratokonus ako imaju nešto od sljedećeg:

keratokonus

liječenje

  • Kontaktne leće

  • Tretmani ultraljubičastim svjetlom

  • Segmenti prstena rožnice

  • Transplantacija rožnice

Kontaktne leće često ispravljaju probleme vida bolje od naočala. Postoje mnogi dizajni kontaktnih leća (na primjer, kruta plin propusna, hibridna, skleralna) koje se mogu dobro podnositi i daju dobar vid. No, ponekad je promjena oblika rožnice toliko jaka da se bilo koje kontaktne leće ne mogu nositi ili ne mogu ispraviti vid.

Tretmani ultraljubičastim svjetlom koji jačaju rožnicu (koji se naziva umrežavanje kolagena) korisni su u ranom keratokonusu kako bi se spriječilo daljnje napredovanje.

Čini se da umetanje segmenata prstena rožnice (objekti koji mijenjaju oblik rožnice kako bi se pomoglo ispravnom lomu) poboljšava vid dopuštajući ljudima da bolje podnose kontaktne leće. Segmenti prstena rožnice sprječavaju određene ljude da trebaju transplantaciju rožnice.

U teškim slučajevima, transplantacija rožnice možda je potrebna za vraćanje vida.