Ručni apsces

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Apsces ruke je nakupljanje gnoja koji djeluje na ruku, obično uzrokovano bakterijskom infekcijom.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Abscesi u rukama su prilično česti i obično su posljedica ozljede.

A plitki (površinski) apsces može se razviti ispod kože bilo gdje u ruci i gotovo uvijek je posljedica manje ozljede, kao što je ubod ili ubod igle. Težak bol, toplina i crvenilo razvijaju se preko apscesa, često s oticanjem limfnih čvorova u pazuhu.

A dublji apsces može se pojaviti u bilo kojem dijelu dlana i proširiti se između metakarpalnih kostiju (kosti ruku između zapešća i prstiju). Takva se infekcija može pojaviti nakon što se koža istrgne ili se rukom probuši nešto oštro. Od zaraženog kalusa mogu se razviti apscesi dlana. Abscesi palme počinju kao intenzivna pulsirajuća bol s oticanjem i jakom osjetljivošću u pri dodiru. Oteklina i bol mogu biti veći na vrhu ruke nego na dlanu.

Liječnici postavljaju dijagnozu apscesa ruke na pregledu. Oni će učiniti radiograme za otkrivanje bilo kojih stranih tijela (kao što je fragment zuba, igla ili neki drugi predmet) koji mogu biti skriveni ispod kože.

Liječenje

  • Odvodnja gnoja

  • Antibiotici i udlaga

Liječenje apscesa ruke uključuje kirurško isušivanje gnoja kroz rez. Antibiotici se također daju, a ljudi nose udlagu dok infekcija ne nestane.

Ljudima će nakon toga trebati fizikalnu terapiju kako bi se prevladala ukočenost i oticanje te poboljšala funkcija.