Polio cjepivo

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Polio cjepivo štiti od dječje paralize, vrlo zarazne virusne infekcije koja zahvaća kralježnicu i mozak. Polio može uzrokovati trajnu slabost mišića, paralizu, a ponekad i smrt.

Dostupne su dvije formulacije:

  • Ona koji sadrži ubijeni virus i injektira se

  • Ona koja sadrži živi, oslabljeni (atenuirani) virus i uzima se na usta

Živo-virusno cjepivo više nije dostupno u SAD-u jer može mutirati u soj koji uzrokuje polio u oko 1 od 2,4 milijuna ljudi koji prime cjepivo.

Polio cjepivo se može kombinirati s drugim cjepivima, kao što su cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa i ponekad cjepivo protiv hepatitisa B ili protiv bakterije Haemophilus influenzae.

Za više informacija pogledajte Polio vaccine information statement.

(Vidjeti također Pregled cjepiva.)

Primjena

Kao dio rutinskog cijepljenja u djetinjstvu, cjepivo protiv poliomijelitisa se daje u četiri doze: u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 do 18 mjeseci i 4 do 6 godina.

S obzirom na to da je polio danas tako rijetka bolest u SAD-u, necijepljenim osobama iznad 18 godina ne primjenjuje se cjepivo osim ako nisu bili izloženi virusu poliomijelitisa - primjerice ako putuju u mjesta u kojima je polio čest (vidjeti CDC: Travelers' Health), ako rade u laboratoriju s materijalima koji mogu sadržavati virus ili liječe osobe koje imaju polio.

Ako osobe imaju akutnu bolest, liječnici obično čekaju s primjenom cjepiva do ozdravljenja (vidi također CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?).

Nuspojave

Osobe koje imaju alergiju na antibiotike streptomicin, neomicin ili polimiksin B mogu imati alergijsku reakciju na polio cjepivo. Cjepivo može sadržavati male količine tih antibiotika.

Više informacija

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Polio vaccine information statement

  • CDC: Travelers' Health

  • CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?