Defekti mokraćnog mjehura

Autori: Ronald Rabinowitz, MD
Jimena Cubillos, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Postoji nekoliko različitih razvojnih anomalija koje utječu na mokraćni mjehur (mišićna vreća koja sadržava urin). Neke anomalije su očite pri liječničkom pregledu. Druge anomalije ponekad zahtijevaju određene testove za procjenu funkcije i građe mokraćnog sustava.

(Vidi također Pregled urođenih defekata mokraćnog sustava.)

Problemi s inervacijom mjehura (neurogeni mjehur)

Anomalije pri rođenju koje utječu na inervaciju mokraćnog mjehura, osobito oštećenja kralježnične moždine kao što su spina bifida, mogu uzrokovati probleme na nekoliko načina:

  • Mlohavi mokraćni mjehur: Problemi s inervacijom čine mišiće mlohavima i slabima. U mokraćnom mjehuru u ovom slučaju izostaje kontrakcija kako bi se ispraznio kada se napuni urinom te urin puni mjehur pod niskim tlakom.

  • Spastični mjehur: Problemi s inervacijom uzrokuju preveliku kontrakciju mjehura (spastičnost), a urin se nalazi u mjehuru pod visokim tlakom. Mjehur je smanjenog kapaciteta.

U dijela djece mjehur je mlohav, a u drugog dijela djece mjehur je spastičan.

Kada djeca ne mogu u potpunosti isprazniti mokraćni mjehur, urin može postati stagnirajući, što povećava rizik od infekcije mokraćnog sustava (IMS) i formiranja bubrežnih kamenaca. Također, ispunjeni mjehur se može prelijevati, što rezultira nevoljnim otpuštanjem urina (što se naziva urinarna inkontinencija). U tom slučaju, kada se dječji mjehur ne može u potpunosti isprazniti, koriste se tanke fleksibilne, sterilne cjevčice (kateter) koje se umeću kroz otvor uretre u mjehur. Taj proces se naziva kateterizacija mokraćnog mjehura. Kateterizacija se ponavlja nekoliko puta dnevno kako bi se kateter uklonio nakon što se završeno pražnjenje mjehura. Međutim, katkad kateter mora biti ostavljen cijelo vrijeme unutar mokraćnog mjehura. Ako kateterizacija ne djeluje, može se provesti kirurški postupak koji se naziva vezikostomija. U tom postupku liječnici otvaraju otvor između trbušnog zida i mjehura. Urin se izlijeva iz mokraćnog mjehura kroz otvor u pelenu.

U slučaju kada je urin pod visokim pritiskom, tada može doći do povrata urina iz mokraćnog mjehura u bubrege (urinarni refluks). Refluks mokraće može uzrokovati ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava, oštećenje bubrega ili oboje. Djeci koja imaju mjehur malog kapaciteta i povećan pritisak unutar mokraćnog mjehura mogu se dati lijekovi za opuštanje mišića mokraćnog mjehura ili se može preporučiti redovito kateteriziranje. Ako ove mjere ne djeluju, liječnici mogu preporučiti kirurški zahvat kako bi se smanjilo nenamjerno oslobađanje urina te kako bi se smanjio pritisak mokraćnog mjehura, kako ne bi došlo do oštećenja bubrega. Neki kirurški zahvati mogu se učiniti kako bi se povećala veličina i kapacitet mokraćnog mjehura. Međutim, nakon operacije, djeca obično trebaju redovitu kateterizaciju.

Nepotpuno zatvaranje mokraćnog mjehura

Kada se mokraćni mjehur razvija u fetusu, on se obično zatvara kako bi se stvorila cjelovita mišićna vreća. Ponekad, mokraćni mjehur se ne zatvori u potpunosti i posljedično se otvori na površinu trbuha (nazvano ekstrofija mokraćnog mjehura), dopuštajući urinu da kaplje kroz trbušni zid, umjesto iz uretre. Djeca koja imaju ekstrofiju mokraćnog mjehura također mogu imati abnormalno formiranu uretru i vanjske spolne organe (penis, testise, ili klitoris), a ponekad mogu imati i anomalije anusa.

Sličan poremećaj uključuje vezu između mjehura i pupka koji je prisutan tijekom razvijanja unutar fetusa. Ta veza se naziva urahus. Obično se ova veza zatvara prije rođenja. Ako ova veza ostane otvorena (naziva se patentni urahus), urin izlazi iz pupka.

Kod oba poremećaja dojenčad su izložena riziku od infekcija mokraćnog sustava. Liječnici mogu preporučiti zatvaranje abnormalnih otvora i rekonstrukciju mjehura, ako je takvo što potrebno.

Divertikul mjehura

Ponekad se djeca rađaju s ispupčenjem (divertikulom) u zidu mokraćnog mjehura. U tim divertikulima urin može stagnirati i uzrokovati infekcije mokraćnog sustava. Ponekad se liječnici odlučuju na operativni zahvat kako bi uklonili divertikul i rekonstruirali zid mokraćnog mjehura.