Keratosis Pilaris

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Keratosis pilaris je čest poremećaj u kojem mrtve stanice odljuštene iz gornjeg sloja kože začepljuju dlačne folikule.

Točan uzrok nije poznat, iako nasljeđe često ima ulogu. Također, osobe s atopijskim dermatitisom imaju veću sklonost razvoju keratosis pilaris. Međutim, keratosis pilaris se ne doima kao posljedica preosjetljivosti ili poremećaja imunološkog sustava.

Simptomi

Izbočenja kože koja se javljaju u keratosis pilaris su mala, boje okolne kože ili crvena i suha. Pojavljuju se na folikulima kose i čine kožu hrapavom. Ponekad imaju čepove u centru koji podsjećaju na male bubuljice. Uobičajeno takva izbočenja ne svrbe i ne bole, nego izazivaju isključivo kozmetski problem, međutim katkada mogu i svrbiti. Nadlaktice, bedra i stražnjica su najčešće zahvaćeni. Lice također može zahvaćeno, osobito u djece. Izbočenja se češće razvijaju tijekom hladnog vremena, a ljeti nestaju. Koža može izgledati crveno.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled kože

Obično liječnik postavlja dijagnozu keratosis pilaris na temelju izgleda i osjeta kože u tipično zahvaćenim područjima.

Liječenje

  • Specijalizirani hidratizatori kože koji sadrže ureu ili α-hidroksi kiseline

  • Ponekad laserski tretmani

Liječenje keratosis pilaris nije potrebno osim ako pacijent nije uzrujan prisutnošću ovog poremećaja. Hidratizatori kože s ureom ili α-hidroksi kiselinama, kao što su glikolna ili mliječna kiselina, su glavni način liječenja. Petrolatum mast, kreme sa salicilnom kiselinom, mliječnom kiselinom, ureom ili eksfolijantni tretmani na recept kao primjerice adapalen ili tretinoin se također mogu koristiti.

Liječnici mogu koristiti pulsed-dye laser ( vidi: Korištenje lasera za liječenje problema kože) za liječenje crvenila lica ako je prisutno i ako osobi stvara probleme.

Keratosis pilaris ima tendenciju ponovnog vraćanja nakon završenog liječenja.