Opekline oka

Autor: Ann P. Murchison, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.
Oko, kemijske opekline

Opekline na očima mogu se pojaviti nakon ozljeda povezanih s toplinom ili kemikalijama i mogu rezultirati ozbiljnim komplikacijama, uključujući trajno slijepilo.

(Vidi također Pregled ozljeda oka.)

Kapci se brzo zatvaraju refleksnom reakcijom kako bi zaštitili oči od ozljede. Međutim, iritantne ili štetne kemikalije još uvijek ponekad dolaze na površinu oka, uzrokujući opekline. Najopasnije kemijske opekline uključuju jake kiseline ili lužine. Alkalne opekline su obično ozbiljnije od kiselinskih opeklina. Alkalne tvari uključuju lužinu i najčešće se nalaze u proizvodima od vapna, betonu, gipsu i žbuci, sredstvima za čišćenje peći i drenaža, deterdžentima za pranje posuđa i gnojivima. Opekline mogu uključivati tekućine, koje prskaju ili, rjeđe, praškasti materijal, koji može puhati u oči.

Teške kemijske opekline prozirne kupole na prednjoj površini oka (rožnica), osobito alkalne ozljede, mogu dovesti do ožiljka, probijanja oka, infekcije i sljepoće.

Opekline oka su vrlo bolne. Budući da je bol tako velika, osoba obično nastoji držati kapke zatvorenima. Zatvoreni kapci zadržavaju tvar na oku duže vrijeme, što može pogoršati oštećenje.

Refleks treptaja obično uzrokuje zatvaranje oka kao odgovor na toplinu. Stoga termalne opekline obično djeluju na očni kapak umjesto na konjunktivu ili rožnicu. Toplinske opekline konjunktive ili rožnice obično su blage i ne uzorkuju uvijek trajno oštećenje oka.

Liječenje

  • Hitno ispiranje očiju vodom

  • Stalno ispiranje očiju s fiziološkom otopinom od strane medicinskog osoblja

Kemijske opekline

Kemijska opekotina oka odmah se liječi, čak i prije dolaska medicinskog osoblja. Oko se otvara i ispire (irigira) vodom ili slanom otopinom. Kada su opekline uzrokovane jakim kiselinama ili lužinama ili drugim jako kaustičnim tvarima, oko se mora ispirati neprekidno najmanje 30 minuta ili dok se ne postigne normalna vrijednost pH (mjera kiselosti ili lužnatosti) oka. Ispiranje se može nastaviti tamo gdje je počelo, u kolima hitne pomoći ili u hitnoj službi. Budući da bol može otežati osobi da drži ozlijeđeno oko otvoreno, druga osoba će možda morati držati očni kapak otvorenim dok se oko ispire.

Liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik može primijeniti anestetik u kapima kako bi se oko lakše držalo otvoreno. U hitnoj službi liječnici često koriste posebne uređaje za ispiranje koji izgledaju kao velike kontaktne leće.

Jeste li znali...
  • Kemijsku opeklinu oka treba odmah isprati vodom, a ispiranje treba nastaviti barem dok ne stigne medicinsko osoblje.

Nakon ispiranja, liječnik pregledava površinu oka i unutrašnjost kapka i uklanja bilo koju tvar koja je još uvijek ukopana u tkivo. Unutrašnjost kapka se također briše kako bi se uklonile sitne čestice koje možda nisu vidljive.

Liječnik može staviti kap lijeka (kao što je ciklopentolat ili homatropin) koji širi zjenicu, opušta mišiće obojenog dijela oka (šarenica) i sprječava bolne grčeve. Topikalni antibiotici koriste se za podmazivanje oka i sprječavanje infekcije. Kortikosteroidne kapi (kao što je prednizolon) mogu se dati i od strane oftalmologa u ograničenom vremenskom razdoblju.

Iako anestetičke kapi za oči ublažavaju bol, one također mogu usporiti zacjeljivanje i obično se ne daju nakon početnog ispiranja. Bol se može liječiti acetaminofenom ili, ako je teška, acetaminofenom s oksikodonom. Ako je rožnica spaljena, u oko se stavlja antibiotska mast.

Teške opekline treba liječiti oftalmolog (liječnik koji se specijalizirao za procjenu i liječenje - kirurški i nekirurški - poremećaja oka) u roku od 24 sata kako bi se sačuvao vid i spriječile ozbiljne komplikacije, kao što su oštećenje rožnice i šarenice, perforacija oka i deformiteti kapka.

U težim opeklinama mogu se koristiti i drugi topikalni i/ili oralni lijekovi kao što je vitamin C. Teške opekline zahtijevaju česte preglede oka. Neke kemijske opekline toliko su teške da je potrebna operacija, a čak i uz najbolje liječenje može doći do sljepoće ili slabovidnosti.

Nošenje zaštitnih naočala ili štitnika za lice pri rukovanju potencijalno opasnim kemikalijama neophodno je za sprječavanje kemijskih opeklina.

Toplinske opekline

Opekline kapaka tretiraju se kao i ostale opekline kože. Liječnici čiste opekline kapka i zatim nanose antibiotik za oči kako bi spriječili infekciju. Opekline konjunktive ili rožnice mogu biti bolne pa pacijenti moraju uzimati analgetike. Liječnici također mogu dati cikloplegične kapi za oči (poput ciklopentolata ili homatropina) kako bi spriječili bolni grč mišića koji stisnu zjenicu, kao i antibiotsku mast za oči kako bi se spriječila infekcija.