hrizantema

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Feverfew je gusto višegodišnje bilje. Osušeni listovi koriste se u kapsulama, tabletama i tekućim ekstraktima. Smatra se da su parfenoli i glikozidi njegove aktivne komponente.

(See also Overview of Dietary Supplements.)

Medicinske tvrdnje

Ljudi uzimaju groznicu uglavnom da spriječe glavobolje migrene. Dokazi iz šest različitih studija pokazuju različite rezultate, ali nedavna je studija bila veća i pokazala je manji pad broja mjesečnih migrena. Razlike u nalazima studije mogu odražavati različite formulacije groznice koje se koriste. U ispitivanjima osoba s artritisom, feverfew nije ublažio simptome. Također se može koristiti za liječenje kronične boli.

Moguće nuspojave

Mogu se pojaviti čirevi u ustima i upala kože (dermatitis). Okus se može promijeniti, a broj otkucaja srca može se povećati. Feverfew se ne preporučuje za djecu ili za žene koje su trudne ili doje. Osim toga, groznica može uzrokovati alergijske osipe. Osim toga, groznica može uzrokovati alergijske osipe.

Moguće interakcije s lijekovima

Feverfew može stupiti u interakciju s lijekovima koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka (antikoagulansi), lijekove koji se koriste za liječenje migrenskih glavobolja i nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID). To može smanjiti uobičajenu tendenciju zgrušavanja čestica u krvi koje pomažu u zaustavljanju krvarenja (trombociti) i mogu smanjiti apsorpciju željeza.

Više informacija

  • NIH National Center for Complementary and Integrative Health: Feverfew