Narcistični poremećaj osobnosti (NPD)

Autor: Andrew Skodol, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Sarah Bjedov, dr. med.

Narcistični poremećaj osobnosti karakterizira prožimajući obrazac osjećaja superiornosti (grandioznosti), potrebe za divljenjem i nedostatka empatije.

 • Osobe s narcističnim poremećajem osobnosti precjenjuju svoje sposobnosti, preuveličavaju svoja postignuća i imaju sklonost da podcjenjuju sposobnosti drugih.

 • Liječnici dijagnosticiraju narcistični poremećaj osobnosti na temelju specifičnih simptoma, kao što su pretjerani, neutemeljeni osjećaj vlastite važnosti i talenata, potreba za bezuvjetnim divljenjem i osjećaj privilegiranosti.

 • Psihoterapija usredotočena na podležeće sukobe može pomoći.

Poremećaji osobnosti su dugotrajni, prožimajući obrasci mišljenja, opažanja, reagiranja i povezivanja koji uzrokuju značajnu uznemirenost i / ili ometaju sposobnost osobe da funkcionira.

Osobe s narcističnim poremećajem osobnosti imaju napuhani pogled na vlastitu vrijednost (što se naziva grandioznost). Također imaju problema i sa samopoštovanjem. Kako bi ojačali njihov osjećaj superiornosti i samopoštovanja, čine sljedeće:

 • Povezuju se s posebnim ljudima

 • Postaju dio superiornih institucija

 • Obezvrijeđuju druge ljude

Također žele biti hvaljeni.

Procjene o tome koliko je čest narcisoidni poremećaj osobnosti variraju, ali se vjerojatno javlja u do 6% opće populacije. Češći je među muškarcima.

Ostali poremećaji su također često prisutni. Uključuju jedno ili više od sljedećeg:

Uzroci

Geni i okolišni čimbenici mogu doprinijeti razvoju narcističnog poremećaja osobnosti. Jedna teorija upućuje na to da su skrbnici možda imali interakciju s djetetom na način koji nije pomogao djetetu da razvije stabilan osjećaj sebe. Na primjer, skrbnici su možda bili pretjerano kritični ili su pretjerano hvalili, divili se ili udovoljavali djetetu.

Neke su osobe s narcističnim poremećajem osobnosti posebno nadarene ili talentirane i naviknu se na to da svoju sliku i osjećaj o sebi povezuju s divljenjem i poštovanjem drugih.

Simptomi

Grandioznost

Osobe s narcističnim poremećajem osobnosti precjenjuju svoje sposobnosti i preuveličavaju svoja postignuća (što se naziva grandioznost). Misle da su bolji od drugih, jedinstveni ili posebni. Kada precjenjuju vlastitu vrijednost i postignuća, često podcjenjuju vrijednost i postignuća drugih.

Fantazije o posebnosti

Osobe s ovim poremećajem zaokupljene su fantazijama o velikim postignućima - da im se drugi dive zbog njihove nadmoćne inteligencije ili ljepote, da imaju prestiž i utjecaj ili da doživljavaju veliku ljubav. Smatraju da bi se trebali družiti samo s drugima koji su posebni i talentirani kao oni sami, a ne s običnim ljudima. Koriste ovu povezanost s izvanrednim ljudima kako bi podržali i povećali svoje samopoštovanje.

Potreba za divljenjem

Budući da osobe s narcističnim poremećajem osobnosti imaju potrebu za pretjeranim divljenjem od strane drugih, njihovo samopoštovanje ovisi o tome da li drugi dobro misle o njima. Stoga je njihovo samopoštovanje obično vrlo krhko. Često promatraju što drugi misle o njima i procjenjuju koliko im dobro ide.

Osobe s narcističnim poremećajem osobnosti su osjetljive i uznemirene kritikama drugih i neuspjehom, zbog čega se osjećaju poniženim i poraženim. Mogu odgovoriti s bijesom ili prezirom, ili mogu opako uzvratiti. Ili se mogu povući ili izvana prihvatiti situaciju u nastojanju da zaštite svoj osjećaj vlastite važnosti. Mogu izbjegavati situacije u kojima mogu doživjeti neuspjeh.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena, na temelju određenih kriterija

Liječnici obično dijagnosticiraju poremećaje osobnosti na temelju kriterija u Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Peto izdanje (DSM-5), objavljenim od strane Američke Psihijatrijske Udruge.

Da bi liječnici mogli dijagnosticirati narcisoidni poremećaj ličnosti, osobe moraju perzistentno imati napuhan pogled na vlastitu vrijednost, potrebu za divljenjem i nedostatak empatije, pokazujući najmanje pet od sljedećih karakteristika:

 • Imaju pretjerani, neutemeljeni osjećaj za vlastitu važnost i talente (grandioznost).

 • Zaokupljeni su fantazijama o bezgraničnim postignućima, utjecaju, moći, inteligenciji, ljepoti ili savršenoj ljubavi.

 • Vjeruju da su posebni i jedinstveni i da bi se trebali družiti samo s ljudima najvišeg kalibra.

 • Imaju potrebu da im se bezuvjetno divi.

 • Osjećaju se privilegirano.

 • Iskorištavaju druge da ostvare vlastite ciljeve.

 • Nedostaje im empatije.

 • Zavide drugima i vjeruju da njima drugi zavide.

 • Arogantni su i oholi.

Također, simptomi se moraju početi u ranoj odrasloj dobi.

Liječenje

 • Psihoterapija

Opći tretman narcističnog poremećaja osobnosti isti je kao i za sve poremećaje osobnosti.

Psihodinamska psihoterapija može biti učinkovita. Ova vrsta psihoterapije usredotočena je na podležeće sukobe.

Neki pristupi razvijeni za granični poremećaj osobnosti mogu se prilagoditi i koristiti za liječenje osoba s narcističnim poremećajem osobnosti. Oni uključuju

 • Liječenje utemeljeno na mentalizaciji, koje pomaže ljudima da razmisle i razumiju vlastito stanje uma (ono što osjećaju i zašto) i stanje uma drugih

 • Psihoterapija usredotočena na prijenos, koja se usredotočuje na interakciju između osobe i terapeuta

Ti se pristupi usredotočuju na poremećaje na način na koji ljudi emocionalno doživljavaju sebe i druge.

Kognitivno-bihervioralna terapija može se svidjeti osobama s narcističnim poremećajem osobnosti. Njihova potreba za pohvalom može omogućiti terapeutu da oblikuje njihovo ponašanje.