Primarni infantilni glaukom

Autori: Christopher M. Fecarotta, MD
Wendy W. Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.

Primarni infantilni glaukom je rijetka porođajna mana koja sprječava pravilno oticanje očne vodice iz prednjeg dijela oka. Ova blokada povećava tlak unutar oka, koji, ako se ne liječi, ošteti vidni živac i može prouzročiti potpunu sljepoću.

(Vidi također Glaukom u odraslih.)

Normalno, očnu vodicu, koja hrani oko, proizvodi cilijarno tijelo iza šarenice (u stražnjoj komori) i teče kroz zjenicu prema prednjem dijelu oka (prednja očna sobica), gdje izlazi u drenažne kanale između šarenice i rožnice. Kada je protjecanje tekućine blokirano, tlak unutar oka (intraokularni tlak) se povećava.

Primarni infantilni glaukom se javlja u dojenčadi i male djece i može zahvatiti samo jedno oko (u 40% djece) ili oba oka (u 60% djece). Ovaj se poremećaj smatra primarnim jer nije uzrokovan drugim poremećajem, kao što je Sturge-Weberov sindrom. Intraokularni tlak raste iznad normalnog raspona. Intraokularni tlak se može također povećati u dojenčadi nakon ozljede ili operacije oka (na primjer, uklanjanje katarakte).

U primarnom infantilnom glaukomu ili glaukomu u ranom djetinjstvu, zahvaćene oči se mogu povećati jer se bjeloočnica (čvrsti sloj bijelih vlakana koji prekriva oko) i rožnica (bistar sloj ispred šarenice i zjenice) rastežu zbog povećanog očnog tlaka. Ovo povećanje se ne javlja kod glaukoma odraslih. Rožnica je ponekad mutna. Dojenče može imati suzenje i bol u oku koje izaziva jako svjetlo (fotofobija).

Ako se ne liječi, zamagljivanje rožnice napreduje, oštećuje se vidni živac i može se pojaviti sljepoća. Da bi se spriječile te komplikacije, liječnici provode kirurški postupak kojim se stvara novi sustav za drenažu (goniotomija, trabekulotomija ili trabekulektomija) što je ranije moguće.

Više informacija

  • Children's Eye Foundation