Hepatopulmonalni sindrom

Autori: Mark T. Gladwin, MD
Andrea R. Levine, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Hepatopulmonalni sindrom je niska koncentracija kisika u krvi uzrokovana širenjem (dilatacijom) malih arterija u plućima koje se javlja kod osoba s bolešću jetre.

Tri se nenormalnosti razvijaju kod hepatopulmonalnog sindroma i dovode do niske koncentracije kisika u krvi:

  • Dolazi do mikroskopskog širenja arterija i vena u plućima. Zbog širenja, kroz pluća teče više krvi nego što pluća mogu adekvatno oksigenirati (zasititi kisikom).

  • Krv teče kroz pluća brže nego je normalno, pa je vrijeme potrebno da krv dobije dovoljno kisika skraćeno.

  • Nastaju nenormalne veze (spojevi) između arterija koje prenose krv bogatu kisikom i vena koje prenose krv siromašnu kisikom, tako da je krv u arterijama koje dovode krv u tijelo mješavina krvi bogate kisikom i one siromašne kisikom. Ta mješavina arterijske i venske krvi ima nižu koncentraciju kisika nego što je normalno.

Ljudi imaju zaduhu koja se često pogoršava u sjedećem položaju, a smanjuje u ležećem položaju. Koncentracija kisika u krvi također se smanjuje kada osoba sjedi. Većina bolesnika također ima simptome kronične bolesti jetre, kao što su sitne crvene mrlje po koži (angiomi poput pauka).

Dijagnoza

  • liječnička evaluacija

  • često ultrazvuk srca s kontrastom i/ili scintigrafija pluća

Liječnici posumnjaju na hepatopulmonalni sindrom kod jetrenih bolesnika u kojih se pojavi zaduha. Ako se sumnja na hepatopulmonalni sindrom, liječnici izmjere koncentraciju kisika u krvi pomoću senzora postavljenog na prst (pulsna oksimetrija). Ponekad liječnici uzimaju i uzorak krvi nakon što je osoba udisala sobni zrak i ponovno nakon što je udisala kisik te izmjere koncentraciju kisika u uzorcima.

Pretrage koje mogu pomoći kod postavljanja dijagnoze uključuju ehokardiografiju prilikom koje se bolesniku intravenski ubrizgava otopina kontrastnog sredstva (ehokardiografija s kontrastom) i scintigrafiju pluća.

Liječenje

Glavni lijek za hepatopulmonalni sindrom je dodatni kisik (oksigenoterapija). Hepatopulmonalni sindrom se može povući nakon transplantacije jetre ili ako dođe do značajnog poboljšanja osnovne bolesti jetre.