Računalna tomografija (CT) srca

Autori: Michael J. Shea, MD
Thomas Cascino, MD, MSc
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Kompjutorska tomografija CT se može koristiti za otkrivanje strukturnih abnormalnosti srca, vrećice koja zahvaća srce (perikard), glavnih krvnih žila, pluća i potpornih struktura u prsima.

CT multidetektor, vrlo brzi CT skener koji može snimiti sliku tijekom jednog otkucaja srca. Takvo brzo CT skeniranje (nazvano CT koronarna angiografija) ponekad se koristi za procjenu arterija koje opskrbljuju srce krvlju (koronarne arterije). Tipično, kontrastno sredstvo (tvar koja se može vidjeti na rendgenskim zrakama) ubrizgava se u venu osobe. Od osobe se traži da ne diše tijekom skeniranja tako da slika ne bude nejasna.

CT s elektronskim snopom, prije nazvan ultrabrzi ili kino CT, koristi se uglavnom za otkrivanje naslaga kalcija u koronarnim arterijama, što je rani znak koronarna bolest. Liječnici još uvijek pokušavaju utvrditi najbolji način za korištenje ovog testa u okviru sveukupne procjene je li osoba boluje od koronarne arterije.

Angiografija kompjutorske tomografije (CTA) je vrsta CT-a koja se koristi za stvaranje trodimenzionalnih slika glavnih arterija u tijelu, osim koronarnih arterija. Slike su po kvaliteti slične onima proizvedenim konvencionalnom angiografijom. CTA se može koristiti za otkrivanje suženja arterija koje opskrbljuju organe, aneurizmi te disekcija arterijama. CTA također može detektirati ugruške koji su se odlomili unutar vene, putovali kroz venski krvotok i okludirali arterije pluća (plućna embolija).

Za razliku od konvencionalne angiografije, CTA nije invazivna procedura. Radiopropusno kontrastno sredstvo ubrizgava se u venu, a ne u arteriju kao u angiografiji. CTA obično traje manje od 1 do 2 minute. Budući da kontrastno sredstvo može uzrokovati oštećenje bubrega, ova pretraga se često ne izvodi u bolesnika s bolestima bubrega.